Кои са 11-те най-скъпи трансфера в историята на Бундеслигата?


А. Павлов

Кои са 11-те най-скъпи трансфера в историята на Бундеслигата?

Докато в европейски мащаб Реал Мадрид се разделя с най-големите суми за селекция, то в Бундеслигата Байерн Мюнхен е отборът, който през годините е изхарчил най-много средства за привличането на нови играчи. Още преди време обаче Борусия Дортмунд също се погрижи за своето реноме на трансферния пазар. В следващите редове ще представим на Вашето внимание 11-те най-скъпи трансфера в историята на Бундеслигата.

1. Марио Гомес - от Щутгарт в Байерн Мюнхен за 35 милиона евро.

Още през 2008 година "баварците" искаха да подпишат договор с нападателя на Щутгарт, но тогава "швабите" казаха "не". Една година по-късно Щутгарт вече нямаше какво да направи, за да спре трансфера на Гомес в Байерн. Стрелецът на немския национален тим премина в Мюнхен срещу рекордната сума от 35 милиона евро.

2. Франк Рибери - от Олимпик Марсилия в Байерн Мюнхен за 25 милиона евро.
Дълго време Олимпик Марсилия се опитваше да предотврати загубата на своята звезда, докато Байерн не надви всичките си конкуренти за неговия подпис през 2007 година. Френското крило взе номер седем, който преди това бе носен от любимеца на баварската публика Мемет Шол, и се превърна в интегрална част от състава на мюнхенци, който през 2008 година спечели дубъл на домашната сцена. През същата 2008 година Рибери бе избран за Футболист на годината в Германия.

3. Ариен Робен - от Реал Мадрид в Байерн Мюнхен за 24 милиона евро.
През 2007 година Робен подписа петгодишен контракт с Реал Мадрид. Въпреки това две години по-късно мадридчани си осигуриха услугите на Кака и Кристиано Роналдо и по този начин холандецът бе принуден да смени работното си място. Ариен Робен избра да се присъедини към Байерн Мюнхен, където през 2010 година крилото успя да завоюва дубъл на домашната арена и бе отличен като Футболист на годината в Германия.

4. Марсио Аморозо - от Парма в Борусия Дортмунд за 22 милиона евро.
Когато Борусия Дортмунд плати тази сума на Парма, Бундеслигата затаи дъх. Аморозо изплати парите, платени за него, с отбелязването на много голове. Бразилецът вкара общо 28 попадения в 59 двубоя за "черно-жълтите" и стана голмайстор на немското първенство през сезон 2001/2002 година. След проблеми с контузии и различия с треньора Матиас Замер Марсио Аморозо трябваше да напусне Борусия Дортмунд през 2004 година.

5. Мануел Нойер - от Шалке 04 в Байерн Мюнхен за 22 милиона евро.

Много горещи бяха емоциите около преминаването на Нойер в Байерн Мюнхен. След трансфера си в рекордьора по титли на Германия вратарят се превърна в персона нон грата както за феновете на "кралскосините", така и за тези на "баварците". Междувременно обаче вече всички отново започнаха да го харесват.

6. Рой Макай - от Депортиво Ла Коруня в Байерн Мюнхен за 18,8 милиона евро.

През 2003 година с екипа на Депортиво Ла Коруня Макай бе награден с голмайсторския приз на Ла Лига и "Златната обувка" на УЕФА. За четири години в Байерн Мюнхен холандецът се разписа 79 пъти в 129 мача.

7. Марко Ройс - от Борусия Мьонхенгладбах в Борусия Дортмунд за 17,1 милиона евро.
До 17-годишна възраст Ройс още се състезаваше за Борусия Дортмунд. Тогава той бе сметнат за недостатъчно добър. Сега като немски национал юношата на "черно-жълтите" се завръща в Дортмунд.

8. Луиш Густаво - от Хофенхайм в Байерн Мюнхен за 17 милиона евро.

Хофенхайм продаде Густаво на Байерн Мюнхен през зимата на 2011 година без съгласието на треньора Ралф Рангник. Така няколко дни, след като бразилецът напусна хофенхаймци, същото стори и Рангник.

9. Диего - от Ювентус във Волфсбург за 15 милиона евро.

С привличането на бившия играч на Вердер през 2010 година Волфсбург си осигури един гениален, но пък не особено разбран футболист. След конфликти с наставника Феликс Магат бразилецът беше отдаден под наем на Атлетико Мадрид. Сега плеймейкърът трябва да се върне на "Фолксваген Арена".

10. Томаш Росицки - от Спарта Прага в Борусия Дортмунд за 14,5 милиона евро.

Престоят на Росицки в Борусия Дортмунд издигна полузащитата на тима на голяма висота. Пристигналият от Спарта Прага плеймейкър стана шампион на Германия с дортмундци през 2002 година и на три пъти завоюва наградата за Футболист на годината в Чехия - през 2001, 2002 и 2006 година.

11. Клаас-Ян Хунтелаар - от Милан в Шалке 04 за 14 милиона евро.

През 2009 година Щутгарт искаше Хунтелаар за заместник на Марио Гомес. Въпреки това холандецът дълго време се чуди дали да отиде при "швабите", за да се присъедини в крайна сметка към тима на Милан. 12 месеца по-късно Хунтелаар все пак пристигна в Бундеслигата. От тогава насам голмайсторът редовно показва своята класа в Шалке 04.

  Сподели
234