След сезона: Главните събития в Бундеслигата


Н. Гавазов

След сезона: Главните събития в Бундеслигата

FUTBOL TV продължава със своя анализ на случилото се в Бундеслигата през сезон 2011/ 2012. След като видяхме кои са разочарованията и откритията в първенството на Германия, дойде ред и да си припомним главните събития на сезона.

Борбата за правото да бъдеш на върха

Преди старта на сезона мнозина бяха уверени, че този път Байерн няма да изпусне своето и ще съумее да свали Борусия Дортмунд от шампионския трон. Масло в огъня наляха и многочислените изказвания от лагера на „жълто-черните" за това, че да бъде запазена титлата е по-трудно, отколкото да бъде спечелена. Юрген Клоп, Вацке и други говореха постоянно, че Борусия не се готви отново да претендира за „Сребърната салатиера", а предела на възможностите на тима е попадане в призовата тройка. Мюнхенци повярваха, както впрочем и много букмейкъри. Но Борусия започна с победа, докато Байерн със загуба от Борисия М'гладбах, който едва се спаси от изпадане през миналия сезон. Във втория кръг поражение претърпя и шампиона. До края на кампанията си двата конкурента за титлата не позволиха на съперниците си да се отпуснат, дишайки им във врата. Понякога претенции към върха имаше и Борусия М'глкадбах, но за всички беше ясно, че силите на „жребците" няма да стигнат. Към трона се поклащаше и Шалке 04, но.. реалното съперничество бе между два отбора. В началото на сезона по-добрият отбор беше този на Байерн и разликата от „жълто-черните" стана осем точка. В края по-добрият отбор бе Борусия Дортмунд, който спечели и двата си мача срещу гранда от Мюнхен, ликвидира пасива си от баварците и финишира първи с осем точки пред своя конкурент.


Умората и натискът на медиите

На определен етап от борбата конкуренция на лидерите бяха Вердер и Шалке 04. През миналия сезон „музикантите" не впечатляваха, а Шалке 04 изглеждаше малко по-добре, но все пак третото място си беше малко чудо. На 22 септември 2011 година наставникът на „кобалтовите" Ралф Рангник обяви своята оставка. Нищо не предвещаваше подобно нещо, още повече, че специалистът имаше договор с клуба до 2014 година. Ралф се оправда с психическа умора и за втори път безславно напусна Шалке 04, удържайки своята стотна победа в шампионата. За много отбори това щеше да бъде ужасен удар по техните амбиции, но ръководството на „миньорите" реагира много бързо и вакантното място бе заето от холандеца Хуб Стивънс, който навремето с „кобалтовите" спечели Купата на УЕФА.

През ноември целият футболен свят бе огорчен от новината за опита за самоубийство на немски арбитър. Мачът между Кьолн и Майнц 05, който беше заплануван на 19 ноември не се състоя и бе отложен. Главният съдия, 41-годишния Бабак Рафати посегна на живота си, но за щастие, опитът му не успя и той бе спасен от своите помощници. След време стана ясно, че немецът с ирански корени се е възстановил напълно и дори има предложение да се завърне към работата си. И отново чухме познатото: „психологическа умора и натиск от страна на медиите". Ноември сам по себе си е тъжен месец, а за Германия още повече - нека си припомним Енке.


Спасете Краля!

На 18 декември Херта, който се намираше в средата на таблицата за класиране и показваше много съдържателен футбол, неочаквано се раздели със своя треньор Маркус Бабел. Причината за това е, че специалистът не е уведомил ръководството на клуба, че смята да не подновява договора си с берлинчани. Босовете отказаха да дочакат лятото и посочиха вратата на Бабел, поканвайки на негово място Михаел Скибе, в чиято кариера има малко славни моменти. След шест поредни загуби ръководството разбра, че е допуснало грешка и уволни Скибе, който така и не спечели мач в Бундеслигата. За спасяването на тима бе извикан Ото Рехагел, който от няколко години се намираше в пенсия, но нямаше как да откаже на бившия си клуб. Специалистът успя да избегне директното изпадане на „Старата дама", но не и това в плейофите срещу Фортуна Дюселдорф. В крайна сметка, кралят не можа да бъде спасен.

Треньорските смени

На 9 февруари 2012 година беше уволнен от своя треньорски пост в Хофенхайм Холгер Станиславски. Така и не стана ясно, защо президента на клуба се раздели с наставника на тима, но ако трябва да вярваме на медиите, причината е, че специалистът не е получил подкрепата на звездите си. Новият наставник Маркус Бабел в кратки срокове коригира отбраната на тима и припомни на нападателите как трябва да вкарват голове. Освен това „селяните" не позволиха на Ибишевич да ги изнудва и без сантименталности се разделиха със звездата си.

Треньорската смяна във Фрайбург също изигра положителна роля. Отборът завърши годината последен, а в края на сезона финишира 12-ти.

Относно идването на Торстен Финк в Хамбургер чувствата ни са противоречиви. „Динозаврите" са един млад отбор, който не изглежда чак толкова зле, но проектът на Финк по-скоро не сработи, отколкото обратното. През целия сезон ръководството на клуба убеждаваше феновете, че отборът притежава сила да завърши в топ 4, но в крайна сметка Ханбургер финишира на 15-то място. Остава да видим какво ще се случи през следващия сезон.

Най-непонятна остава ситуацията с Байер. Отборът буквално стана неуправляем след отпадането си от Шампионска лига и за всички стана ясно, че Робин Дът изпусна юздите. Сами Хюпия и Сашща Левандовски успяха да пооправят играта на „фармацевтите", които дори завършиха сезона в зоната на евротурнирите, но как ще се развият нещата през следващия сезон никой не знае. Причината е, че треньорският дует няма да бъде същия.

 

  Сподели
363