След сезона: Разочарованията в Бундеслигата


Н. Гавазов

След сезона: Разочарованията в Бундеслигата

49-ят шампионат на Бундеслигата задълго ще остане в съзнанието на любителите на немския футбол. И има защо - смяната на лидерите в хода на сезона, плътното съперничество между отборите за запазване на място в елита, буйното треньорско текучество, жертва на което стана и Ото Рехагел, сбогуването с някои герои, зависимостта на Кьолн от Подолски и бездарието на клубната управа на Херта - всичко това направи вълнуващ сезона и със сигурност увеличи феновете на немския футбол.

FUTBOL TV обръща своя поглед назад, за да обобщи случилото се в Бундеслигата през сезон 2011/ 2012.

В нашата втора част ще се опитаме да разберем, кои са разочарованията на сезона

Започваме с действащия шампион. Точно така, Борусия Дортмунд разочарова. В първенството на Германия „жълто-черните" нямаха равни на себе си, но в Шампионска лига претърпяха фиаско. Единственото оправдание може да бъде, че заради своята неопитност, Борусия все още не се е научила да се сражава на три фронта. Това със сигурност се знае в клуба и вероятно ще нбъде коригирано през следващия сезон.

Втори в нашия списък е вицешампиона. Юрген Клоп и Борусия отново тупнаха по носа баварците. За последно, когато Байерн два пъти подред остана без титла беше в средата на 90-те, когато основен конкурент на мюнхенци беше.... Борусия Дортмунд. На всичкото отгоре мюнхенци снощи загубиха финала за Шампионска лига и по този начин завършиха сезона без нито един трофей!

Третото разочарование е Ариен Робен - голям футболист, майстор и истински брилянт. Характерът на холандеца обаче така и не се подобрява. През миналия сезон беше в конфликт с Мюлер, а сега с Рибери. Ако някой си мисли, че това не се отразява на климата и играта на отбора, значи греши. А снощи холандеца пропусна решаваща дузпа срещу Челси. Какво повече да добавим за Ариен?

Разочарова и Ралф Рангник. В началото се скара с президента на Хофенхайм и напусна клуба - разбираемо. Но напускането му на Шалке 04 в средата на сезона е прекалено много. Специалистът просто изостави отбора си. „Кобалтовите" завършиха трети, но дали нямаше да се намесят в битката за титлата, ако Рангник беше останал на поста си?

Най-голямото разочарование обаче е Столе Солбакен, който потопи славния и един от най-популярните немски отбори Кьолн. Немската преса разгласи договора на специалиста - за една година, а след това поема националния тим на страната си. Солбакен обеща да се бори за попадане в Лига Европа (отчитайки състава на тима, това беше реална цел). Още в самото начало обаче се случиха някои ненормални неща. Първо треньорът се скара с Подолски и нападателят загуби капитанската си лента. По-късно историята се повтори с Новакович. Освен това, играта на „козлите" будеше недоумение - Подолски или Новакович в центъра на терена, останалите в защита. Жалкото е, че Солбакен не беше уволнен още през зимата. Сега Кьолн ще играе в по-ниската лига срещу млади колективи. Без Подолски и други добри изпълнители. А все още не се знае кой ще води отбора и всичко това прави бъдещето на тима прекалено мрачно.

Ръководството на Херта също разочарова. Босовете решиха да не дочакат лятото и уволниха треньора Маркус Бабел, при който берлинчани се намираха в средата на таблицата и дори имаха шансове да се борят за място в евротурнирите. След уволнението на Бабел всичко се обърна с главата надолу и дори Рехагел не спаси „Старата дама".

 

  Сподели
172