Байерн - Борусия: Битката на шампиони срещу шампиони


Н. Гавазов

Байерн - Борусия: Битката на шампиони срещу шампиони

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Дата: 19.11.2011г.
Час: 19:30
Съдия: Петер Гагелман

В мач от 13-я кръг на немската Бундеслига Байерн Мюнхен посреща Борусия Дортмунд. Това ще бъде среща между кандидатът за титлата и действащият шампион на страната и с право въпросният двубой се определя като мегасблъсък - не само на кръга, но и на годината, а причината е, че двубоите между водещите отбори на Бавария и Вестфалия винаги са криели в себе си онзи необичаен заряд, който кара любителите на тази велика игра да пълнят стадионите. В тези срещи винаги е имало някоя специална история и може би за това експертите наричат битките между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд „немското Ел Класико" - каквото и да означава това.

Противопоставянето между двата непримирими съперника е толкова силно, че то започва от трибуните още преди да бъде даден първият съдийски сигнал и се пренася долу на терена сред футболистите, а независимо от резултатите в него, съперничеството продължава дори след това, защото това не е просто битка, която доминира през последните 15 години Бундеслигата, но това е битка на шампиони срещу шампиони!

Байерн Мюнхен започна кампанията си с изненадваща домакинска загуба от миналогодишният участник в плейофите за оставане в елита Борусия Мьонхенгладбах, но в следващите шест мача баварците продължиха много мощно - шест победи и голова разлика 21-0! В последните си пет срещи обаче хората на Юп Хайнкес се отклониха от победния си път, завършвайки наравно при гостуването си на Хофенхайм и понасяйки втора загуба за сезона, този път при визитата си в Саксония на Хановер 96. Въпреки това, мюнхенци са лидери в класирането с 28 точки от 12 мача и една победа утре вечер ще укрепи позициите им на върха.

Борусия Дортмунд също започна със загуба старта на своята кампания, но лошите дни за шампионите продължиха значително по-дълго от тези на Байерн - в първите си шест мача „жълто-черните" записаха само две победи и допуснаха да бъдат победени три пъти. Най-учудващото бе, че от щаба на дортмундци на няколко пъти заявиха, че отборът няма претенции да защити титлата си и целта е да завърши в топ 4 - тези думи освен, че са непонятни, но те показват най-малко неуважение към феновете. Хората на Клоп обаче в последните си пет мача преобразиха своята игра и с действията си на терена показаха, че думите са едно, а делата съвсем друго нещо - отборът постигна четири победи, допусна само едно равенство и записа голова разлика 17-2. Така, Борусия Дортмунд се изкачи на второ място в класирането и има в актива си 23 точки. Една победа над лидера утре вечер на „Алианц-Арена" ще бъде поредното доказателство, че шампионите нямат никакво намерение да се разделят с титлата.

Домакините са без Швайнщайгер, който лекува контузия, както и без Тимошчук, който получи глупав червен картон и в момента изтърпява дисквалификация. Това на практика не остави почти никакви опции за Юп Хайнкес в опорната зона, откъдето в сегашния сезон започваха повечето атаки на баварците. Най-вероятно в утрешния мач там ще видим Луис Густаво и Алаба. Постройката на играта няма да бъде нарушена и тя ще бъде традиционната 4-2-3-1 с Рибери и Мюлер по фланговете и Гомес на върха на атаката.

Гостите са без контузените Кох и Суботич, а Ле Талек, Кринге и Фохер отпаднаха от групата по неизвестни причини. Не е ясно каква тактика ще предприеме Юрген Клоп, но наставникът на шампионите призна днес, че съперникът е по-класен, но целта на неговите футболисти е да смъкнат Байерн до нивото на игра на Борусия - какво означава точно това, не е много ясно, но след това наставникът допълни, че футболистите му ще играят като равен с равен. Атаката на шампионите вероятно ще бъде водена от Левандовски, който по фланговете ще бъде подкрепян от Гьотце и Гроскройц, а Кел и Бендер ще се заемат места в опорната зона. Най-вероятно схемата на игра ще бъде като тази на домакините - 4-2-3-1.

За любителите на статистиката (Байерн/Борусия): средна възраст 25.30/ 23.57; отбелязани попадения 32/ 26; допуснати голове 4/ 9; владеене на топката средно на мач 62% / 56.16%; сполучливи пасове 6307/ 4681; корнери средно на мач 5.75/ 5.00; извършени нарушения средно на мач 13/ 11.83.

Не може да има никакви съмнения, че любителите на немския футбол очакват с нетърпение мега-дуелът в Бундеслигата. На пръв поглед, домакините са с предимство пред своя съперник по всички показатели - „жълто-черните" са с лоша статистика срещу мюнхенци, а именно в мачовете срещу баварците Борусия не е успявал да вкара гол в 25 случая, като сегашният вратар на дортмундци е загубил всичките си четири срещи на мюнхенска земя. Освен това, с всеки изминал мач хората на Юп Хайнкес ни убеждават, че през настоящия сезон Байерн е една добре работеща машина, помитаща почти всичко по пътя си.

Кое тогава прави интригата в този двубой? Първо, това че Борусия спечели последните си два мача срещу Байерн, което означава, че хората на Юрген Клоп ще излязат на „Алианц-Арена" със самочувствието на отбор, повалил съперника си на негов терен. Второ, отсъствието на мотора в тима на домакините - Швайнщайгер, както и на неговия партньор Тимошчук - този факт няма как да не се отрази поне малко на игровия потенциал на мюнхенци. Трето и последно - много често след прекъсване на първенствата, първите мачове крият изненади. Никога досега в своята история Борусия Дортмунд не е успявал да победи в три поредни срещи Байерн Мюнхен, но това не значи, че „жълто-черните" трябва задължително да загубят този мач. Но както и да завърши двубоят, сражението обещава да бъде епично и да се превърне в празник за любителите на немския футбол.

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн Мюнхен:

23 октомври Хановер 96 - Байерн Мюнхен 2:1 (Бундеслига)
26 октомври Байерн Мюнхен - Инголщад 6:0 (Купа на Германия)
29 октомври Байерн Мюнхен - Нюрнберг 4:0 (Бундеслига)
02 ноември Байерн Мюнхен - Наполи 3:2 (Шампионска лига)
06 ноември Аугсбург - Байерн Мюнхен 1:2 (Бундеслига)

Борусия Дортмунд:

25 октомври Борусия Дортмунд - Динамо Дрезден 2:0 (Купа на Германия)
29 октомври Щутгарт - Борусия Дортмунд 1:1 (Бундеслига)
01 ноември Борусия Дортмунд - Олимпиакос 1:0 (Шампионска лига)
05 ноември Борусия Дортмунд - Волфсбург 5:1 (Бундеслига)
15 ноември Уердинген - Борусия Дортмунд 0:7 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд

89 срещи
39 победи за Байерн Мюнхен
27 равенства
23 победи за Борусия Дортмунд
Голова Разлика: 168:115 за Байерн Мюнхен


Коефициенти от bet365:
Байерн Мюнхен - 1.61
Равен - 3.80
Борусия Дортмунд - 5.50

Коефициенти от Offsidebet:
Байерн Мюнхен - 1.57
Равен - 3.75
Борусия Дортмунд - 5.75

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
191