Анонс на 1-ия кръг в Бундеслигата


А. Павлов

Анонс на 1-ия кръг в Бундеслигата


Всички почитатели на немския футбол могат да се усмихнат широко. След два месеца и половина лятна пауза днес стартира новият сезон в Бундеслигата. Очакваме една наистина доста напрегната и вълнуваща кампания, като предпоставки за това изобщо не липсват. Ще започнем с факта, че през миналата година шампион стана Дортмунд, докато пълният хегемон Байерн едва се добра до третото място. В горещите летни дни Баварците обаче не си почиваха и работиха здраво както върху селекцията, така и върху предсезонната подготовка. В тима дойдоха петима нови футболисти в лицето на Мануел Нойер, Рафиня, Жером Боатенг, Такаши Усами и Нилс Петерсен. Давид Алаба пък се завърна в Мюнхен, след като през пролетта се подвизава като преотстъпен в Хофенхайм. Треньорът на немския рекордьор по титли също е нов в сравнение с предния сезон, който бе започнат от Луис ван Гаал и довършен от неговия помощник Андрийс Йонкер. Вторият остана на работа в Байерн, но във функцията на наставник на втория отбор, докато първия тим ще бъде воден от Юп Хайнкес. 66-годишният специалист подписа двугодишен договор с Червените и голямата цел, която сега стои пред него, е да върне титлата на "Алианц Арена". За да се случи това, Хайнкес трябва да промени доста неща в своя отбор и най-вече в преливането между двете фази на играта. По време на подготовката и при победата за купата над Айнтрахт Брауншвайг се забеляза значим напредък в това отношение, но в Байерн всички са наясно, че им предстои още доста работа, преди машината да заработи на пълни обороти.

Именно в този аспект Байерн отстъпва пред дортмундци и така, въпреки че треньорите в Бундеслигата, както обикновено, избраха Баварците за фаворит за спечелването на Бундеслигата, борбата за първата позиция в шампионата ще бъде крайно оспорвана. В нея могат да се включат още отборите на Леверкузен и Шалке, които притежават достатъчно солидни състави, за да се противопоставят на Дортмунд и Байерн. Въобще битката за челните места тази година със сигурност ще бъде по-завързана, отколкото беше през последните кампании, тъй като в предишния сезон Бундеслигата успя да завоюва още една квота за Шампионската лига. Така тимовете, които ще заемат първите четири места в крайното подреждане, ще си осигурят билети за най-реномираната евронадпревара. Не по-малко интригуваща ще бъде и ситуацията около разпределянето на визите за Лига Европа, като на пръв поглед отбори като Хамбургер, Вердер, Волфсбург и Щутгарт изглеждат най-сериозните претенденти за това, ала в никакъв случай не бива да отписваме хитовете от предходната кампания Хановер и Майнц, а също така Нюрнберг, Хофенхайм и Кайзерслаутерн.

Що се отнася до втората половина на класирането, вероятно и този сезон поне пет-шест тима ще бъдат въвлечени в борбата за оцеляване. Съвсем нормално е в тази графа да прибавим двата новака Херта и Аугсбург, Гладбах, Фрайбург и Кьолн. Никак не е изключено обаче някой от водещите отбори също да са озове в последната третина от таблицата така, както стана в предното издание на Бундеслигата, когато Вердер, Щутгарт и Волфсбург до последно трепериха за елитния си статут.

В този ред на мисли Бундеслигата е едно наистина непредвидимо първенство и успехи в него имат тимовете, които играят силно, постоянно и концентрирано. Това означава, че още от самото начало на кампанията отборите трябва да се стремят към добри резултати, а бъдете сигурни, че всички те ще се опитат да сторят това. Като започнем от първенеца Дортмунд та стигнем до новака Аугсбург. Тук е уместно да вметнем факта, че изненадващите резултати, които се получиха в първия кръг за Купата на Германия, показват ясно, че победите не идват даром, а човек трябва да си ги заслужи.

От тази гледна точка ролята на фаворит, която някой отбор ще приеме в даден мач, не е никакъв повод нито за отпускане, нито за успокояване. Това важи в пълна степен за предстоящите мачове между Майнц и Леверкузен, Байерн и Гладбах и Хановер и Хофенхайм. Иначе тазгодишният сезон в Бундеслигата се открива с дербито между шампиона Дортмунд и Хамбургер, като Щутгарт - Шалке и Вердер - Кайзерслаутерн са другите два сблъсъка, заслужаващи по-голямо внимание.



Дортмунд - Хамбургер

05.08.2011 г., 21:30 часа
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд
Съдия: д-р Феликс Брих


Дортмунд посреща Хамбургер в първия мач от новия сезон в първенството. В този случай предимството е на страната на Черно-жълтите, но това не е гаранция за победа. Все пак възпитаниците на Юрген Клоп проведоха ползотворна подготовка и ще искат да спечелят трите точки срещу северняците. Ще бъде любопитно обаче да видим дали това ще се случи, тъй като Хамбургер направи значителен ремонт на своя състав.

През това лято от тима си тръгнаха Рост, Троховски, Зе Роберто, Питройпа, Бенджамин, Розенал, Силва, Матайсен, Ван Нистелроой, Торун, Грос, Кризантъс, Шулц и Чупо-Мотинг. на "Имтех Арена" пък пристигнаха Майкъл Мансиен, Джефри Брума, Гьокхан Тьоре, Джакопо Сала и Пер Килиян Скелбред. Маркус Берг, Сьорен Бертрам и Волфганг Хезъл пък се върнаха в тима, след като преди това бяха пратени под наем в други отбори. Мансиен, Брума, Тьоре и Сала дойдоха от резервния тим на Челси, което може да си обясним с идването в Хамбург на Франк Арнесен, който до миналата кампания работи като спортен директор при лондончани. От 23-и май датчанинът пое тази роля в Хамбургер и освен това стана член на Управителния съвет на клуба.

Безспорно Арнесен е едно от водещите имена сред спортните директори не само на европейско, но даже и на световно ниво. Неговото назначаване при северняците определено е демонстрация за високите амбиции на клуба, тъй че Ротхозен дават сериозна заявка за силно представяне през тази година.

Тези намерения на Хамбургер проличаха още през подготвителния период и след като отборът успя да запази водещи фигури като Петрич и Гереро, момчетата на Михаел Йонинг могат да бъдат определени като един от претендентите за завоюване на място в европейските турнири. Въпреки това в дербито с дортмундци Йонинг няма да може да използва услугите на всичките си футболисти, тъй като някои от тях са контузени, други ще играят за втория тим на хамбургци, а трети са изостанали с подготовката. Хезъл, Бешич, Кастелен, Бееренс, Бертрам, Лабус, Гьотц и Наги ще помагат на втория отбор на Хамбургер, Щернберг, Ингресо, Сала, Щепанек лекуват контузии, докато Скелбред и Берг трябва да наваксват изоставането си във своята физическа подготовка.

Големият отсъстващ за Дортмунд пък несъмнено се казва Лукас Бариос, който ще бъде аут от терените за шест седмици. Шмелцер, Кох, Овомойела и Бакалорц също страдат от травми и затова няма да бъдат на разположение на своя наставник Клоп.

Въпреки това почти всички основни футболисти на двата отбора ще могат да вземат участие в тазвечершния дуел, така че няма големи поводи за притеснение пред двамата треньори.

Те надали ще имат и такива относно настройката за мача. Едва ли някой се съмнява, че Юрген Клоп и Михаел Йонинг няма да се постараят да мотивират максимално своите подопечни. По всяка вероятност битката между Дортмунд и Хамбургер ще бъде доста оспорвана, затова Ви съветваме да потърсите хикса.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Дортмунд - 1.57/1.55
Равен - 3.80/3.75
Хамбургер - 6.00/6.00


Прогноза: Дортмунд - Хамбургер 1:1



Кьолн - Волфсбург

06.08.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "РайнЕнергиЩадион", Кьолн
Съдия: Мануел Грефе


Кьолн - Волфсбург е втората среща от анонса, която от Futbol-TV имаме удоволствието да представим на Вашето внимание. Последният сезон бе доста тежък и за двата отбора, но в последна сметка те съумяха да осъществят целта си - оставане в елита. Кьолн и Волфсбург не стояха безучастни на трансферния пазар и привлякоха няколко нови играчи. Най-значимото попълнение за Козлите е Саша Ритер, който дойде тъкмо от волфсбургци. Универсалният футболист дойде в Кьолн благодарение на спортния директор Фолкер Финке, с когото преди време Ритер работи заедно във Фрайбург. Както добре си спомняме, Финке води временно Козлите в края на предходната кампания, а след това на треньорския стол в тима седна норвежецът Стале Солбакен.

В същото време Вълците успяха да си осигурят подписите на състезатели като Патрик Окс, Марко Рус, Хасан Салихамиджич, Кристиан Треш и Сърджан Лакич. Това са все играчи с опит в Бундеслигата, което ще им помогне бързо да привикнат към новия си отбор. Разбира се, в този процес на адаптация своя принос трябва да реализира и треньорът Магат. След като през миналата година наставникът спаси Волфсбург от изпадане, сега той ще гони по-високо класиране и една победа в Кьолн не би била толкова нелогична, като имаме предвид и потенциала, с който разполагат гостите.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Кьолн - 2.60/2.50
Равен - 3.30/3.30
Волфсбург - 2.62/2.60


Прогноза: Кьолн - Волфсбург 1:2



Аугсбург - Фрайбург

06.08.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "SGL Арена", Аугсбург
Съдия: д-р Йохен Дреес


Това ще бъде първи двубой за Аугсбург в Бундеслигата и моментът наистина ще бъде паметен за отбора. В предишния сезон хората на Йос Лухукай финишираха на второ място във второто ниво на немския футбол. Равнището на Будеслигата обаче е чувствително по-високо от това на втория ешелон, затова аугсбургци ще трябва да хвърлят неимоверно много усилия, ако искат да се задържат в елита. За тази цел задължително е тимът да печели редовно домакинските си срещи, а освен това да пробва да извлича максимума от своите гостувания. В отбора има няколко играчи с опит в Бундеслигата като Йенч, Райнхардт, Мьорле, Рафаел и Ндженг. Отборът се подсили и с няколко нови лица, сред които можем да отличим Лоренцо Давидс и Себастиан Лангкамп.

От друга страна, Фрайбург също привлече няколко попълнения, най-сериозното от което е доскорошният таран на Левски Гара Дембеле. Според очакванията обаче южняците ще срещнат проблеми през тази кампания, като това се видя още в първия кръг за купата, когато Фрайбург загуби с 3:2 от третодивизионния тим Унтерхахинг. Нещо повече, през лятото фрайбургци направиха треньорска рокада, след като Робин Дут застана начело на Леверкузен, а неговото място на "Баденова-Щадион" бе заето от Маркус Зорг, който сега трябва да наложи в отбора своите виждания към играта. При всички положения това начинание ще отнеме известно време, което няма да позволи на южняците да играят по начина, по който го правеха миналия сезон.

От всичко казано дотук можем да кажем, че знакът, който изглежда най-логичен в тази ситуация, е единицата.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Аугсбург - 2.25/2.15
Равен - 3.40/3.30
Фрайбург - 3.10/3.20



Прогноза: Аугсбург - Фрайбург 1:0



Хановер - Хофенхайм


06.08.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "АВД-Арена", Хановер
Съдия: Торстен Кинхьофер


През последната година Хановер изигра една страхотна кампания, в която успя да завърши на четвърто място и да се класира за Лига Европа. Тогава играчите на Мирко Сломка влязоха много добре в сезона и издържаха на високото темпо до самия му край. От тази гледна точка долносаксонците ще направят всичко възможно, за да започнат по същия начин и тази кампания, за което трябва да помогнат новите попълнения Артур Собиех от Полония Варшава и Кристиан Пандер от Шалке. Все пак записването на добър старт няма да бъде лесна мисия, защото тимовете в Бундеслигата вече ще действат далеч по-внимателно срещу хановерци.

Нещо, което при всички положения ще направи и Хофенхайм. През последните години хофенхаймци се утвърдиха в златната среда на подреждането, но сега с новия наставник Холгер Станиславски тимът ще опита най-накрая да стигне до евроучастие. Затова и в отбора бяха взети зимбабвийският стрелец Нолидж Мусона и нападателят на Щутгарт Свен Шиплок. Независимо от това, за да осъществи намеренията си, Хофенхайм трябва да гони максималния брой точки във всяка една среща. Сторят ли това, хората на Станиславски ще могат да спечелят поне точка от визитата си на "АВД-Арена".

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Хановер - 2.10/2.05
Равен - 3.40/3.40
Хофенхайм - 3.40/3.30

Прогноза: Хановер - Хофенхайм 2:2



Щутгарт - Шалке

06.08.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Мерцедес-Бенц Арена", Щутгарт
Съдия: Волфганг Щарк


Без никакво съмнение това е един от топдвубоите в този първи кръг. Щутгарт и Шалке са два от отборите, които ще се борят за място в първата петица, така че туй е още една причина, заради която този мач си заслужава да се гледа.

След встъплението, което направихме, сега преминаваме към конкретния преглед на случващото се в двата противникови лагера. Както вече стана дума, Швабите и Кралскосините ще гонят визи за евротурнирите и за целта ръководствата на двата клуба предприеха нужните ходове, с които да усилят потенциала на отборите си. В Щутгарт си осигуриха услугите на Уилям Квист, дошъл от Копенхаген, Франсиско Родригес от ПСВ и Тамаш Хайнал. Унгарецът игра под наем в Щутгарт през пролетта и след като помогна на Швабите да се спасят от изпадане, той бе привлечен от Дортмунд. На "Фелтинс-Арена" бяха не по-малко активни на трансферния пазар и в Гелзенкирхен дойдоха Ралф Ферман, Марко Хьогер, Чиприан Марика и Кристиан Фукс. След като изкараха престои под наем в други тимове, в Шалке се завърнаха Люис Холтби, Ян Моравек и Джърмейн Джоунс.

Миньорите обаче бяха напуснати от своя страж, капитан и най-изявен футболист в лицето на Мануел Нойер. 25-годишният немец пое в посока Мюнхен, за да брани цветовете на местния Байерн. Нелеката задача по заместването на Нойер се падна на Ралф Ферман, който засега остава под въпрос за сблъсъка с Щутгарт. Същото това нещо се отнася и за Марика, докато Фарфан със сигурност ще пропусне гостуването на "Мерцедес-Бенц Арена".

От друга страна, треньорът на Щутгарт Бруно Лабадия няма да може да разчита на Йоан Одел, който тази седмица получи контузия в бедрото. Георг Нийдермайер и Ермин Бичакчич също са аут за мача с Шалке. За сметка на това обаче Сердар Тасчи и Стефано Челоци ще могат да участват в двубоя с Кралскосините, тъй като вече са готови за игра.

Утрешната среща с гелзенкирхенци ще бъде премиера за обновената "Мердецес-Бенц Арена" и Швабите ще искат да зарадват многобройните си запалянковци с успех. Дори и малко рисковано, тук може да се заложи на домакините, които изстрадаха много през миналата година и сега ще искат да почнат с победа още от самото начало.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Щутгарт - 2.20/2.15
Равен - 3.40/3.40
Шалке -  3.20/3.15


Прогноза: Щутгарт - Шалке 3:2



Вердер - Кайзерслаутерн

06.08.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Везерщадион", Бремен
Съдия: Гюнтер Перл

Още един вълнуващ сблъсък в съботния следобед. Вердер посреща Кайзерслаутерн в двубой от 1-ия кръг на Бундеслигата и на първо четено Зелено-белите се явяват фаворит за спечелването на трите пункта в тази среща. Така изглежда обаче само на пръв поглед, защото Червените дяволи са способни да отмъкнат нещо от негостоприемния "Везерщадион".

Наистина в предходната кампания той не бе толкова негостоприемен, затова Вердер трябва да опита да превърне отново своя дом в непревземаема крепост. През този трансферен прозорец бременци привлякоха доста нови футболисти, сред които изпъкват имената на Мемет Екичи, Андреас Волф, Лукас Шмитц и Сократис Папастопулос. Маркус Розенберг отново е в тима, след като през последната година се подвизава като преотстъпен в Расинг Сантандер.

Големият брой нови играчи плюс многото контузени състезатели, които още лекуват травми, със сигурност в началото на сезона ще създадат главоболия за наставника Томас Шааф. Доказателство за това бе поражението от третодивизионния отбор Хайденхайм, с което бременци бяха елиминирани още в първия кръг за купата. Вердер обаче не може да си позволи втора поредна кампания без участие в Европа и заради това Шааф трябва да положи доста усилия, за да се измъкне чист от неприятната ситуация.

Далеч по-спокойно е положението в Кайзерслаутерн, където също се подсилиха с няколко попълнения. На "Фритц-Валтер-Щадион" акостираха Константинос Фортунис, Олкай Шахан, Жил Вермут, Дорж Куемаха, Ричард Сукута-Пасу и Итай Шехтер.

Един от новите играчи в лицето на Вермут със сигурност ще пропусне визитата в Бремен, като наставникът Марко Курц няма да може да заложи също и на Адам Немец, Ян Шимунек и Александер Бугера.

В стана на бременци пък не могат да разчитат на трайно контузения Налдо. Пер Мертезакер пък вече е напълно възстановен от своята травма и ще може да играе срещу Лаутерите, докато Клаудио Писаро вероятно ще може да поиграе 15-20 минути.

Сигурно е обаче, че Екичи, Шмитц и Папастопулос ще бъдат на разположение на Шааф, който разчита много на тези трима състезатели. Вердер среща сериозно предизвикателство, каквото несъмнено е Кайзерслаутерн, ала ако искат да избегнат провала от предния сезон, Зелено-белите нямат друг избор, освен да победят.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Вердер - 1.80/1.85
Равен - 3.60/3.40
Кайзерслаутерн - 4.33/4.20


Прогноза: Вердер - Кайзерслаутерн 2:1



Херта - Нюрнберг


06.08.2011 г., 19:30 часа
Стадион: "Олимпиящадион", Берлин
Съдия: Петер Гагелман


Първи мач за Херта в Бундеслигата след година изгнание, прекарана във втория ешелон. Берлинчани съумяха веднага да се върнат в елита и сега е необходимо футболистите на Маркус Бабел да покажат нужното ниво, за да запазят мястото си в най-горното ниво на немския футбол. Старата госпожа подписа договори с няколко нови футболисти, които ще имат за задача да спомогнат за оставането на отбора в елита. Томас Крафт и Андреас Отъл от Байерн, Майк Франц от Айнтрахт и Тунай Торун от Хамбургер са новите лица в тима. В същото време българският национал Валери Домовчийски напусна Берлин, след като бе продаден на Дуисбург.

Съперникът на Херта Нюрнберг също се сдоби с няколко попълнения, като най-значимите имена сред тях са тези на Маркус Фойлнер, Томаш Пекарт и Даниел Дидави. Възпитаниците на Дитер Хекинг ще започнат тази кампания с по-голяма сигурност и вяра в собствените си възможности след добрите игри през последната година. Отборът е способен да даде сериозен отпор на столичани и завоюването на пункт от "Олимпиящадион" не би било толкова сензационно.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Херта - 2.10/2.00
Равен - 3.40/3.30
Нюрнберг - 3.40/3.50


Прогноза: Херта - Нюрнберг 0:0



Майнц - Леверкузен

07.08.2011 г., 16:30 часа
Стадион: "Кофас Арена", Майнц
Съдия: Михаел Вайнер


Майнц и Леверкузен са два от тимовете, които играеха главна роля в миналото издание на Бундеслигата. Момчетата на Томас Тухел направиха зашеметяващ старт и известно време бяха начело в подреждането, но в крайна сметка силите им стигнаха за класиране на петата позиция. Това също не е малък успех за отбора, който започва новия сезон с нов стадион. "Кофас Арена" е едно страхотно съоръжение, на което Майнц със сигурност иска да постигне много победи.

Очевидно клубът бележи осезаемо развитие през последните години и тази тенденция се открои ясно и в трансферите, които направи Майнц през текущото лято. На "Кофас Арена" дойдоха опитният бранител Зденек Поспех от Копенхаген, бившият младежки национал на Германия Фабиан Шьонхайм от Веен, юношата на Гладбах Юнус Мали, австрийският национал Юлиан Баумгартлингер от Аустрия Виена, Золтан Щийбер от Алемания, Николай Мюлер от Гройтер Фюрт плюс тримата нападатели Чупо Мотинг от Хамбургер, Антъни Уджа от Лилестрьом и Дениз Йълмаз от втория отбор на Байерн. За съжаление на всички фенове на Майнц вчера тимът обаче бе отстранен от румънския Газ Метан в третия предварителен кръг на Лига Европа.

Леверкузен също ще участва в европейските турнири, като Аспирините ще се включат директно в групите на Шампионската лига. За тази цел отборът се подсили с няколко нови футболисти в лицето на Карим Белараби, Андре Шюрле, Йомер Топрак и Дейвид Йелдел. В същото време отборът бе напуснат от нялкото играчи, в това число от Артуро Видал, който премина в Ювентус. Сами Хюпия пък сложи край на кариерата си. Друг важен факт, свързан с леверкузенци, е това, че отборът има нов треньор. Робин Дут замени отишлия в Байерн Юп Хайнкес. При всички положения Дут извървя една голяма крачка, идвайки от Фрайбург на "БайАрена". 46-годишният наставник обаче е човек с амбиция, дух и, разбира се, големи способности, тъй че той има реални шансове да успее в Леверкузен.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Майнц - 3.80/4.00
Равен - 3.50/3.40
Леверкузен - 1.95/1.90


Прогноза: Майнц - Леверкузен 1:3



Байерн - Гладбах

07.08.2011 г., 18:30 часа
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Съдия: Бабак Рафати

Завършваме анонса за първия кръг с двубоя между Байерн и Гладбах. Макар спомените от славните времена, когато Баварците и Кончетата бяха двете големи сили в немския футбол, да са силно поизбледнели, мачовете между Байерн и Гладбах продължават да пазят големия си заряд, въпреки разликата в класите, която понастоящем се усеща между двата тима. Двете шампионатни срещи от последната кампания между мюнхенци и мьонхенгладбахци доказват нагледно тази теза. В срещата от есенния дял двата тима си поделиха точките след зрелищно реми 3:3, а през пролетта Байерн стигна трудно до крехък успех с 1:0. Това означава само едно: въпреки че Червените са традиционният фаворит в срещите с Гладбах, те трябва да демонстрират най-доброто, на което са способни, за да спечелят трите точки.

Така че Баварците, които спретнаха здрава селекция през това лято, със сигурност ги очаква един тежък мач. Още повече че Кончетата също привлякоха няколко нови състезатели (Матю Леки, Оскар Вендт, Лукас Руп, Матиас Цимерман, Юки Отсу и Джошуа Кинг). След като преживяха един много труден сезон през миналата година, сега момчетата на Люсиен Фавр ще се стремят към по-постоянни изяви, които да осигурят по-голяма стабилност на отбора. Така че можем да бъдем сигурни, че срещу Байерн Кончетата няма да играят за почетна загуба. Все пак Баварците, които показаха солидно представяне при победата за купата над Брауншвайг, изглеждат доста голяма хапка за Гладбах.

Коефициенти от bet365 и Offsidebet:

Байерн - 1.20/1.20
Равен - 6.50/6.50
Гладбах - 13.00/12.00


Прогноза: Байерн - Гладбах 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
195