Холтби: Луд съм толкова, колкото Шалке


А. Павлов

Холтби: Луд съм толкова, колкото Шалке

Гелзенкирхен. Според Люис Холтби Шалке върви по добър път не само защото отборът вече си осигури първия трофей за новия сезон, побеждавайки Дортмунд в мача за Суперкупата на Германия.  След престои под наем в Бохум и Майнц Холтби се завърна на "Фелтинс-Арена". През идната кампания младокът ще бъде един от играчите, около които наставникът на Миньорите Ралф Рангник ще гради своя състав. Официалната уебстраница на Бундеслигата разговаря с халфа за неговата нова роля в Шалке и лудата обстановка в тима, за перспективите пред Кралскосините, морала и удоволствието от играта.

Интервюто с Люис Холтби:

Въпрос: Люис Холтби, с успеха над Дортмунд Шалке завоюва Суперкупата на Германия и по този начин гелзенкирхенци грабнаха първото си отличие през новата кампания.  Бяхте ли доволен и от играта на отбора?

Холтби: "Във футболно отношение представянето ни за Суперкупата е в диапазона от добро до задоволително. Важно бе да останем компактно подредени, вместо просто да атакуваме и да се оголим. 0:0 срещу немския шампион - човек може да преживее този резултат. За нашите морал и колектив пък бе невероятно да спечелим след това този мач при дузпите и успешно да издържим този тест. Фактът, че сега ще влезем с трофей в предстоящия сезон, ще ни вдъхне допълнителна доза самочувствие. Това, че взехме туй отличие точно след мач с дортмундци, пък беше още по-хубаво."

Въпрос: По какъв начин самият Вие преживяхте завръщането си на "Фелтинс-Арена"?


Холтби: "Ужасно много се радвам да бъда отново тук сред тези лудаци. Самият аз съм толкова откачен тип. Нещата просто пасват перфектно. Даже и в двубоя за Суперкупата отново 60 хиляди човека бяха на стадиона, почти всички облечени в бяло-синьо. Като футболист, мечтаеш именно за това да играеш при такава атмосфера."

Въпрос: Колко работа има още пред тима преди старта на кампанията?

Холтби: "В момента със сигурност сме по-напред, отколкото бе Шалке преди година. Цялата игра на отбора сега е различна. Играем по съвсем друг, атакуващ начин. В последните дни след тренировъчния лагер малко ни липсваше свежестта и краката ни бяха леко понатежали. След като отпочинем до началото на сезона, нашата игра при всички положения ще стане още по-добра. И тогава Шалке ще практикува наистина качествен футбол."

Въпрос: Заговорихте за офанзивния стил на игра. Приеха ли вече всички състезатели тази нова философия?

Холтби: "Може да се види, че направихме значителна крачка в тази посока, но някои неща могат да станат още по-добри. Разбира се, трябва да продължим да се усъвършенстваме и да асимилираме всичко това още веднъж. Мисля обаче, че вече се справяме напълно порядъчно с това начинание. Гледам много положително и на игровата постройка. Удоволствие е да играеш атакуващ футбол."

Въпрос: В мача за Суперкупата самият Вие заедно с Жоел Матип действахте като част от двойката дефанзивни полузащитници на Шалке. Виждате ли Вашето бъдеще при Миньорите на този пост?


Холтби: "Смятам, че там продължително време бих могъл да се чувствам много добре. За мен това е и едно предизвикателство, което считам, че мога да преодолея. Обичам също да се трепя от работа. Мога много добре да бягам, пазя добре позицията си на терена и харесвам това да бъда свързващото звено между защитата и нападението. Треньорът ми каза, че е много доволен от начина, по който отнемам топката."

Въпрос: След напускането на Мануел Нойер Шалке трябваше да предприеме реконструкция на вратарския пост.  Според Вас с изявите си в мача за Суперкупата отърва ли се Ралф Ферман от целия скептицизъм, който витаеше около него?

Холтби: "С двубоя за Суперкупата Ралф показа на всички критици, че е вратар, който приляга идеално на Шалке. Хубаво е, че феновете го посрещнаха толкова топло, скандирайки празнично неговото име. Това е усърдната работа на Ралф Ферман, която сега бива възнаградена. През изминалите седмици той също въобще не бе несигурен. По време на тренировките той върши своите задължения много съсредоточено, като същевременно с това се държи доста спокойно с нас. Ралф обича и да се шегува. От гледна точка на своя характер той пасва перфектно към тима, а в спортен план със способностите си ни дава необходимата сигурност."

  Сподели
189