Анонс на 1-ви кръг на Бундеслигата


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Бундеслигата

Аугсбург – Борусия Мьонхенгладбах
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 16:30

Аугсбург запазва мястото си сред най-силните в Германия вече 12 поредни сезона, като почти винаги баварците съумяват да оцелеят на косъм. Последната кампания не се различаваше с нищо по-различно и играчите на Енрико Маасен завършиха на спасителното 15-то място с 34 пункта, което беше само на точка от първия от отборите под чртата.

Целта пред Аугсбург отново ще е да оцелее и да успее да надгради в представянето.

Борусия Мьонхенгладбах отново започва сезона с големи амбиции и отново с нов треньор. В последните четири последователни кампании "жребчетата“ са с различни наставници на старта, които обаче така и не съумяват да се задържат след края. Сега начело на тима е Херардо Сеоане, който за последно водеше Байер Леверкузен. Вестфалци завършиха 10-ти през миналогодишния сезон, като не успяха да се класират за участие в европейските клубни турнири, каквото ще е целта през започващата кампания.

Новите са Чванчара, Онора, Вайгъл и Вьобер, но пък опитни футболисти като Бенсебаини, Хофман, Щиндъл и Тюрам напуснаха.

Прогноза: Аугсбург - Борусия Мьонхенгладбах 2:2


Байер Леверкузен – РБ Лайпциг
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 16:30

Байер Леверкузен започна много колебливо предишния сезон, но отборът коренно се преобрази след назначаването на Чаби Алонсо. Легендата на Ливърпул и Реал Мадрид показа, че се справя успешно като треньор, така както го правеше и на терена. "Аспирините“ финишираха кампанията на 6-то място с 50 точки и ще играят в груповата фаза на Лига Европа, но целта пред тима ще е да се завърне в най-престижния клубен турнир - Шампионската лига.

Новите в Леверкузен са Бинафас, Хофман, Артур и Джака, а с напусналите са Бакер, Диаби, Паулиньо и Синкгравен.

Макар и мразен от мнозина, поради корпоративния характер на отбора, без никакво съмнение е, че тимът на РБ Лайпциг е може би най-бързо развиващият се в Германия. Отборът е създаден преди 14 години и през това време бързо се утвърди сред водещите в Бундеслигата, като е редовен участник в европейските клубни турнири. В последните две години "червените бикове“ триумфираха в турнира за Купата на Германия, като преди седмица дори спечелиха и Суперкупата, разбивайки с 3:0 като гост шампиона Байерн Мюнхен.

Трансферната политика на Лайпциг е сред най-добрите в цяла Европа, като само до момента за това лято клубът е продал играчи за 230 млн. евро, разделяйки се с Гвардиол (90), Собослай (70), Нкунку (60) и Сьорлот (10).

Новите пък са Опенда, Лукеба, Баумгартер и Шешко, които пристигат в Източна Германия за обща стойност малко над 120 млн. евро.

Целта пред РБ Лайпциг е ясна - преследване на историческа първа титла в Бундеслигата.

Прогноза: Байер Леверкузен - РБ Лайпциг 2:3


Хофенхайм – Фрайбург
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 16:30

Хофенхайм започва своя 16-ти последователен сезон в елитната Първа Бундеслигата. За този период от време клубът от селцето Зинсхайм успя на няколко пъти да участва в европейските клубни турнири, като дори записа класиране и в групите на Шампионската лига. Последният сезон обаче не беше добър за "сините“, които завършиха само на три точки от зоната на изпадащите, заемайки 12-то място в крайното подреждане с 36 пункта. Целта пред треньора Пелегрино Матарацо ще е отново Хофе да завърши в горната половина на класирането.

За втори пореден сезон Фрайбург надхвърли очакванията, но отново отборът се размина на косъм с място в Топ 4 и участие в групите на Шампионската лига. Въпреки това, Фрайбург достигна до 1/8-финал в Лига Европа и игра 1/2-финал в турнира за Купата на Германия. През миналогодишната кампания южняците завършиха на 5-та позиция с 59 точки. Без съмнение, всичко това се дължи на треньора Кристиан Щрайх, който преобрази играта на тима, откакто застана начело на Фрайбург през 2011 г.

Прогноза: Хофенхайм - Фрайбург 2:2


Щутгарт – Бохум
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 16:30

Във втори пореден сезон Щутгарт игра бараж за оставането си в Бундеслигата, като и в двата пъти "швабите“ надвиваха завършилия на 3-то място в крайното класиране в долния ешелон. Този път глава пред южняците сведе някогашният колос Хамбургер ШФ. Иначе селекцията на Себастиан Хьонес завърши на 16-та позиция в крайното подреждане и сега със сигурност Щутгарт ще се опита да надгради в представянето си да не опъва отново нервите на феновете си.

Бохум постигна голямата цел и през последния сезон запази елитния си статут. Оцеляването за рурския клуб не беше никак лесно, тъй като след първите седем кръга на кампанията имаше само 1 точка в актива си. В крайна сметка "сините“ финишираха 14-ти с 35 точки. Сега хората на Томас Леч ще се надяват на по-добри изяви.

Прогноза: Щутгарт - Бохум 2:0


Волфсбург – Хайденхайм
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 16:30

Вофлсбург, който е и последният шампион на Германия, извън Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, не записа успешен последен сезон. В него "вълците“ на Нико Ковач завършиха на 8-мо място в крайното класиране, само на точка от местата, които дават право на участие в европейските клубни турнири. Волфсбург може да обвинява само себе си, тъй като в последния ден от кампанията падна с 1:2 у дома от изпадналия Херта. Меле, Черни, Йенц, Томас, Роджерио и Цезигер са новите, като за всички тях бяха платени почти 50 млн. евро. Водещи играчи като Нмеча и Ван ден Вен обаче напуснаха.

Хайденхайм ще е 57-ят германски отбор, който ще участва в елитната Бундеслигата. През миналогодишната кампания клубът от едноименния малък град спечели втория ешелон след уникална драма и два гола в добавеното време. Хайденхайм заслужава адмирации, тъй като само допреди 20 години се намираше в аматьорските лиги. Без съмнение, целта пред играчите на Франк Шмид ще е оцеляването.

Прогноза: Волфсбург - Хайденхайм 3:0


Борусия Дортмунд – Кьолн
Дата: 19.08.2023 г.
Час: 19:30

Борусия Дортмунд пропиля изключителна възможност да спечели девета титла в клубната витрина и първа от 2012 г. насам. В последния ден от сезона, държейки Салатиерата в ръцете си, "жълто-черните“ отново я дадоха на Байерн Мюнхен. Вестфалци завършиха 2:2 у дома срещу Майнц 05, като в крайна сметка хората на Един Терзич финишираха с еднакъв точков баланс с баварците - 71 пункта, но заради по-лошата си голова разлика останаха с празни ръце. Борусия си изгради респектираща репутация на страховит домакин и за целия сезон отстъпи само един път пред собствена публика. Ясно е, че BVB ще се опита да вземе това, което изпусна през миналогодишната кампания.

Новите в Дортмунд са Бенсебаини, Нмеча и Забицер. Белингам, Дауд и Герейро пък напуснаха.

Кьолн записа по-слаб сезон за разлика от предходния, когато "козлите“ се класираха за участие в европейските клубни турнири. В последната кампания играчите на Щефен Баумгарт финишираха на 11-то място с 42 точки. Сега отборът от Карнавалния град отново ще се опита да надгради и да завърши в горната половина на крайното класиране.

Прогноза: Борусия Дортмунд - Кьолн 3:0


Унион Берлин – Майнц 05
Дата: 20.08.2023 г.
Час: 16:30

Унион Берлин беше най-приятната изненада на последния сезон в първенството. "Железните“ от "Старото лесничейство“ продължиха да впечатляват с всеки следващ сезон този път, в крайна сметка, напълно заслужено се класираха за участие в групите на Шампионската лига. Столичани завършиха кампанията на 4-то място с 62 точки, което беше на девет пункта от върха. Урс Фишер и неговите хора сами си вдигнаха високо летвата и сега трябва да я задържат.

Майнц 05 завърши на 9-то място в крайното класиране, като малко не достигна на "червените“ да се доредят до зона "Европа“. Играчите на Бо Свенсон се оказаха костелив орех за водещите отбори, но и непостоянни срещу по-непретенциозните съперници. Майнц ще се опита да надгради и да не е считан като типичния средняк.

Прогноза: Унион Берлин - Майнц 05 1:0


Айнтрахт Франкфурт – Дармщад
Дата: 20.08.2023 г.
Час: 18:30

Айнтрахт спаси последния сезон и се класира за бараж в Лигата на Конференциите в последния ден на кампанията и то благодарение на загубата на Волфсбург. "Орлите“ финишираха 7-ми с 50 точки. Айнтрахт бележки значителен прогрес през последните седем сезона, в които игра пет полуфинала, три финала - от които спечели два от тях: Купата на Германия (през 2018 г.) и Лига Европа (през 2022 г.). За новия сезон "орлите“ започват с нов треньор в лицето на Дино Топмьолер, който беше асистент на Юлиан Нагелсман по време на престоя му в РБ Лайпциг и Байерн Мюнхен.

Дармщад се класира за четвърти път в своята история в Бундеслигата. За последно "лилиите“ се задържаха в елитната дивизия две последователни кампании през 2015/16 и 2016/17. Сега със сигурност възпитаниците на Торстен Либернехт ще се опитат да не изпаднат обратно във Втора Бундеслига, макар че вече засега изгледите не са обещаващи, тъй като преди да е започнал сезонът Дармщад вече беше елиминират от четвъртодивизионния Хомбург за Купата на Германия и то с 3:0.

Прогноза: Айнтрахт Франкфурт - Дармщад 4:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
485