Нилс Петерсен: Това е едно приключение


А. Павлов

Нилс Петерсен: Това е едно приключение

След една седмица голмайсторът на Втора Бундеслига Нилс Петерсен стартира предсезонна подготовка с Байерн. В интервю за реномираното немско издание "kicker" 22-годишният играч говори преди всичко за своите очаквания, характера си, напрежението при немския рекордьор по титли и причините за своето преминаване в Мюнхен.

Интервюто с Нилс Петерсен:

Въпрос: Господин Петерсен, Мирослав Клозе си тръгна от Байерн. Това нова ситуация ли е за Вас?

Петерсен: "Напълно ясно е, че с напускането на Клозе ще получа повече шансове за изява. Още в началото обаче Баварците ми казаха, че ако той си тръгне, няма да бъде привличан нов нападател. За мен това бе специално отношение."

Въпрос: Сега трябва да се борите само с Марио Гомес.

Петерсен: "Не, в лицето на Олич имаме още един стрелец, който отново се връща в игра."

Въпрос: Не се ли виждате като втори избор сред нападателите?

Петерсен: "Това вече би било преувеличено. Тепърва искам да покажа играта си и да стигна до своите шансове. Ще се развие йерархия сред остриетата."

Въпрос: Усещате ли напрежение?

Петерсен: "Фактът, че мюнхенци се подсилиха в атака само с моите услуги, е едно високо призвание. Това е огромен стимул да не разочаровам ръководителите."

Въпрос: Станахте голмайстор на Втора Бундеслига, сега имате договор с Байерн. Можете ли вече да анализирате изминалата кампания?

Петерсен: "През месец май ми се струпаха много неща на главата, но след това си починах за две седмици на остров Крит, и там успях напълно да се абстрахирам от цялата суматоха."

Въпрос: Трябва ли човек да приеме оферта от страна на немския рекордьор по титли?

Петерсен: "Всеки млад играч в Германия иска един ден да играе за Байерн. Наистина обаче се замислих дали това е правилният път. Не си казах, че ще отида там, където ще парафирам контракт. Въпреки това човек не получава всеки ден предложение от Байерн и аз исках да използвам тази възможност. За мен това е едно приключение, но на мен никога не са ми давали големи надежди за успех, независимо от факта в кои тимове съм отивал. Накрая обаче винаги съумявах да се наложа в титулярния състав."

Въпрос: Въпреки това нямаше ли да бъде по-добър един трансфер в клуб от втората половина на таблицата?

Петерсен:
"Никога няма гаранция, че ще играеш редовно. Казах, че ако напусна Енерги, бих искал да имам треньор, който ме желае и залага на млади състезатели. Такъв, който гледа изявите, а не имената на футболистите. Исках да премина в отбор, който играе нападателно, защото в този аспект се крият моите силни страни. Това бяха фактори, които паснаха един към друг. Сигурен съм, че поех по правилния път."

Въпрос: През последните три полусезона реализирахте 34 гола. Подценява ли се нивото на втория ешелон, ако сега бъде зададен въпросът: Ще успее ли Петерсен изобщо да привикне към Бундеслигата?


Петерсен: "Вторият ешелон не може да се сравнява с Бундеслигата. Това е голям скок. Там излизаш срещу най-добрите и аз мисля, че съм достатъчно зрял за това."

Въпрос: Смятан сте за много честен и своенравен човек, заради което в Котбус бяхте толкова обичан. Смятате ли, че с този си характер ще постигнете успехи в Мюнхен?

Петерсен: "Често много хора описват моето своенравие като слабост. Аз обаче виждам това като силна страна. Със своя характер навсякъде се вписвам добре, така че ще го донеса със себе си и в Мюнхен."

  Сподели
247