Железните


FUTBOL-TV

Железните

Всеки спортен фен обича истории за аутсайдерa, който въпреки всички трудност прави и невъзможното, за да покори върха. Историята на Унион Берлин е истинско вдъхновение и e достойна за написването на роман или филмова продукция. "Железните“, какъвто е прякорът на отбора, са на чело и непобедени в немската Бунедслига след 7 изиграни мача. Футболно джудже, оценено на 9 пъти по-малка стойност от хегемона в първенството - Байерн Мюнхен. Отбор с романтична идеология и остра позиция срещу комерсиализирането на футбола. Невероятното представяне от началото на сезона е черешката на тортата в  приключението на Унион Берлин започнало през 2004-та година, когато тимът е на крачка от банкрут и изпадане от 4-та дивизия на немския футбол.

Да си фен е призвание

Магията на футбола е в способността му да събужда емоции и да обединява хората. Феновете на Унион Берлин са доказателство за силата на обединението и човешката воля. В края на сезон 2004/2005, отборът от столицата е на дъното на 4-та дивизия и на няколко милиона евро от фалит. Отборът е спасен и по какъв начин само! Хиляди запалянковци се включват в кампания за даряване на кръв, с която да помогнат за събирането на сумата и в крайна сметка успяват да спасят любимия тим.  Проблемите далеч не са решени, а лутането в долните дивизии на Германия продължава. Четири години по-късно, Унион Берлин е на път да загуби лиценза на своя стадион -"Ан Дер Алтен Фьорстерай“.  Страстта на феновете и желанието им да съхранят клуба отново влизат в действие. 1600 доброволци  прекарват над 140 000 часа в работа по разпадащите се козирки на стадиона, за да може да покрие нормите за експлоатация.

Пътят към върха

В тези тежки години феновете на клуба просто искат  да го запазят жив и не са и мечтали за Бундеслигата. През 2019-та година Унион за пръв път в историята си се класира в първа дивизия на Германия. Моментът е исторически за клуба, а предвид всички страданията и страстта на феновете, събитието се превръща в истински футболен празник. Дори и тогава, малцина вярват, че отборът може да стигне до първите места в лигата. През дебютния си сезон в първия ешелон на Германия "железните“ завършват в средата на таблицата. Следват два великолепни сезона с класирания в Европа  и впечатляващото 5-то място през изминалата кампания. Предвид оскъдния трансферен бюджет и липсата на опит в Бундеслигата те заслужено влизат в категорията аутсайдер. Резултатите им несъмнено изненадват любителите на немския футбол, а специалистите отличават швейцарския мениджър Урс Фишер, като двигател на промяната в представянето. Отборът играе смел и модерен футбол , а Фишер намира добър баланс между опита и младостта. Столичани обичат да изнасят топката от своята половина и с много скорост и директни пасове да разкъсват линиите на противника. Унион Берлин изглежда като отбор, който няма какво да губи и играе без никакъв страх. Отбор, изграден от нищото благодарение на лоялна фен база и талантлив екип. Фишер и спортният директор на клуба Оливер Рухнерт се справят чудесно и на трансферния пазар, където завършиха на печалба след продажбата на Тайво Авоний във Висшата лига. Същевременно в отбора биват привличани недооценени играчи за без пари като Робин Кнохе и голмайстора на Бундеслига - Шералдо Бекер. Всички тези фактори превръщат отбора в един от най-симпатичните и интересни за гледане в Германия. Въпреки че е малко вероятно Унион Берлин да се задържи на върха в класирането до самия край, началото на сезона е повече от вълнуващо, а футболният свят е притаил дъх за следващата страница от приказката на "Железните“.

Христо Христов

  Сподели
963