Георги Марков: Уволнението на Петри е политическо


Н. Гавазов

Георги Марков: Уволнението на Петри е политическо

Бившият вицепрезидент на Българския футболен съюз, настоящ член на Бюрото на Българския олимпийски комитет и роден конституционен съдия в периода 1994-2003 г. Георги Марков даде интервю пред ПИК относно добилата в световен мащаб тема свързана с уволнението на Жолт Петри от ФК Херта (Берлин). Ето какво е мнението на Марков относно казуса.

- Г-н Марков, вие следите унгарския футбол. Разчу се и в български, и в чуждестранните медии за уволнението след интервю на треньора на вратарите в популярния берлински клуб Херта Жолт Петри. Скандална ли е ситуацията с уволнението на Петри,

вашето мнение?

- Да, скандална е. Преди известно време в Херта се върна за треньор Пал Дардай, тъй като отборът закъса и е пред изпадане. Навремето Дардай ги отърва от изпадане и ги вкара в евротурнирите. Той е дългогодишен бивш футболист на тима по времето, когато Краси Балъков беше звезда на Щутгарт, а Дани Боримиров играеше в Мюнхен 1860. Дардай си взе за помощник треньор съвсем естествено унгарец, а именно Жолт Петри, който навремето беше добър вратар. Как се стигна до уволнението на Петри. Жолт Петри даде едно футболно интервю, в консервативния унгарски вестник Magyar Nemzet, в което междудругото накрая каза, че политиката на Европейския съюз по въпроса за мигрантите според него е грешна, както и джендър идеологията.

- Уволнение заради изразяване на лични позиции от Петри, нямащи нищо общо със спортно-технически теми или чисто футболни резултати?

- Точно така. Интересно е, че интервюто е в унгарски вестник, интервюто по принцип не е политическо и е в унисон с Унгарската конституция, която категорично забранява еднополовите браковете и осиновяванията от еднополови двойки. В Унгарската конституция изрично се записа наскоро, с мнозинство от две трети Орбан го направи, че мама е жена, а татко е мъж.

- Има ли предистория свързана с въпросното изказване на Жолт Петри?

- Нещата тръгнаха пак по унгарска линия. Вратарят Петер Гулачи на РБ Лайпциг, който минава за един от вратарите в Топ 10 в момента в света, пък в немско издание, ни в клин ни в ръкав, каза, че според него е правилно еднополовите двойки да могат да осиновяват. И всъщност Жолт Петри косвено отговори на Гулачи, че не му е работа да се занимава с политика. И така Петри се изтърва по отношение на еднополовите бракове. А и сподели мнението си относно политиката на Европейския съюз по въпроса за

мигрантите. Обвиниха го в хомофобски, а и в расистки изказвания. От ръководството на Херта пък излязоха с мотив, че изявлението в унгарската преса на Жолт Петри няма нищо общо с ценностите на клуба. А според мен Петри нищо лошо не е казал, казал е това, което мисля и аз.

- В Унгария има ли изказвания, реакции свързани с въпросното уволнение на Петри?

- Да. В защита на Жолт Петри се изказа по Унгарската национална телевизия именитата историчка г-жа Мария Шмидт. Имаше реакция от страна и на външният министър на Унгария Петер Сиярто, който извика на среща посланика на Германия в Будапеща. Говорителят на Виктор Орбан Гергей Гуяш се изказа изключително остро. А премиерът на Унгария Орбан, в петък сутринта по националното радио, защити своя сънародник и каза, че цяла Унгария е зад Жолт Петри и той няма да се чувства сам.

- А как реагира старши треньорът на Херта Пал Дардай?

- Дардай избегна коментари. Но каза, че е помолил Петри да отиде при всички футболисти, да им разкаже какво се е случило и да си вземе довиждане. Така и стана. Пал Дардай изрази футболното си мнение, без да взима отношение по други теми, че Жолт Петри е бил много добър треньор на вратарите в Херта.

  Сподели
144