Левандовски: Никой не очаква от поляк да стане звезда


Н. Гавазов

Левандовски: Никой не очаква от поляк да стане звезда

Нападателят на Байерн и националния отбор на Полша Роберт Левандовски обясни защо дълго време не е можел да осъзнае, че е получил наградата за най-добър футболист в света за 2020 година.

"Позволете ми да ви обясня нещо за хората в Полша. Преди церемонията знаех, че проведох страхотна година с Байерн Мюнхен. Знаех, че мога да получа награда. Вероятно дори я заслужавах. Но ние, поляците, имаме комплекс за малоценност. Нашите сънародници никога не са били признавани за най-добрите футболисти в света. Когато сте дете, нямате суперзвезда, която да считате за своя отправна точка. Скаутите винаги казват нещо като: "Той е доста сръчен ... за дете от Полша". Ето защо винаги имаме чувството, че никой не е достатъчно добър, че никой от нас никога няма да стигне до най-високото ниво.

Никой не очаква полските деца да бъдат най-добрите в света. Тази опция просто не се подразбира. Така че не можех да повярвам, че съм получил наградата. Знам, че хората смятат, че подобни думи са клишета, но целият ми живот наистина блесна пред очите ми. Видях първите си стъпки с топката, първите мачове на кални терени и всички, които ми помогнаха да стигна там, където съм сега“, написа Левандовски в колона за The Players 'Tribune.

  Сподели
188