Анонс на 18-ия кръг в Бундеслигата


А. Павлов

Анонс на 18-ия кръг в Бундеслигата

Дойде време отново да гледаме Бундеслигата! След четирите седмици зимна пауза днес отборите в немския елит подновяват битката помежду си. По време на паузата се случиха някои интересни неща, които трябва да се отбележат. Топновината безспорно е преминаването на Един Джеко в Манчестър Сити. Идването на Луиш Густаво в Байерн и напускането на Ралф Рангник също дадоха повод за доста дискусии. Щутгарт пък увеличи вълната на японските футболисти в първенството. Швабите се сдобиха с услугите на щурмовака Шинджи Оказаки.

В най-интригуващите мачове от 17-ия кръг, който се проведе преди Нова година, Вердер стъпи накриво срещу Кайзерслаутерн (1:2), Волфсбург се добра до равенство 2:2 срещу Хофенхайм, докато Байерн порази Щутгарт с 3:5 в истинска голеада.

Срещите, които предизвикват най-голям интерес в този 18-и рунд, са доста на брой. Дербито на кръга противопоставя Шалке и Хамбургер. Двубоите Леверкузен - Дортмунд, Щутгарт - Майнц, Вердер - Хофенхайм и Волфсбург - Байерн също предвещават вълнуваща развръзка.

Леверкузен - Дортмунд

14.01.2010 г., 21:30 часа
Стадион: "БайАрена", Леверкузен
Съдия: Петер Гагелман

Мечтано начало на този кръг. Един срещу друг ще застанат два от трите най-силно представящи се тимове дотук през сезона. Леверкузен се намира на трето място, докато Дортмунд е водач във временното класиране. В рунда, състоял се преди зимната пауза, и двата отбора не съумяха да спечелят. И докато аспирините все пак измъкнаха точка от домакинството си на Фрайбург (2:2), то черно-жълтите записаха едва втората си загуба през кампанията, отстъпвайки с 1:0 от Айнтрахт.

Въпреки това момчетата на Юрген Клоп имат 10 точки преднина пред втория Майнц и днешния си противник Леверкузен. Факт е, че дортмундци изиграха един изключителен полусезон в лигата. Това е нещо, което ги задължава да продължат в същия дух и през пролетта.

Кампанията за домакините също протича повече от добре. Освен че заемат трета позиция след края на есенния дял в шампионата, те се класираха и за 1/16 финалите на Лига Европа, където ще срещнат Металист.

Очевидно в днешния дуел един срещу друг ще се изправят два тима, които са на гребена на вълната.

В тази връзка надали отсъствието на Шинджи Кагава, който в момента участва в Купата на Азия, ще попречи на гостите да покажат най-доброто, на което са способни. Вярно е, че японецът се превърна в основен играч за отбора, но пък Мохамед Зидан е готов за игра, така че Клоп може да бъде спокоен.

Неговият колега Юп Хайнкес пък най-вероятно ще може да заложи на всички налични футболисти, в това число и на голямата звезда Михаел Балак. Капитанът на Германия се възстанови от контузията, която го мъчеше, и попадна в групата за срещата с дортмундци. Артуро Видал обаче е под въпрос, тъй като се включи по-късно в подготовката на отбора си.

Чилиецът се представи много добре в първия двубой между двата тима през сезона, когато аспирините биха Дортмунд с 0:2. От тогава насетне хората на Клоп навлязоха в невероятна серия и сега са фаворит в мача. Със сигурност домакините ще се постараят да победят, ала най-добрият гост в Бундеслигата ще запище деветия си успех от десет визити.

Коефициенти от bet365:

Леверкузен - 2.37
Равен - 3.40
Дортмунд - 2.87

Прогноза: Леверкузен - Дортмунд 1:2

 

Нюрнберг - Гладбах

15.01.2010 г., 16:30 часа
Стадион: "ИзиКредит-Щадион", Нюрнберг
Съдия: Бабак Рафати

Сезонът за Нюрнберг и Гладбах досега се развива по напълно противоположен начин. Домакините се представят на ниво, като се намират на 11-о място във временното подреждане, на цели 10 точки от зоната на изпадащите. Точно там са кончетата, които изостават със седем пункта от спасителния бряг. В предния кръг нюрнбергци се справиха с Хановер (3:1). Гладбах пък допусна поредно поражение - 1:2 от Хамбургер.

Подопечните на Михаел Фронтцек се намират в доста незавидна ситуация и затова ще гонят само и единствено победата в този двубой. Нуждата им за точки е отчаяна, което би могло да наклони везните в тяхна полза.

Коефициенти от bet365:

Нюрнберг - 2.00
Равен - 3.50
Гладбах - 3.60

Прогноза: Нюрнберг - Гладбах 0:1

 

Санкт Паули - Фрайбург

15.01.2010 г., 16:30 часа
Стадион: "Милернтор-Щадион", Хамбург
Съдия: Маркус Вингенбах

Надали някой във Фрайбург си е мислил, че тимът ще финишира на шесто място в таблицата след края на есенния дял. С равенството 2:2 срещу Леверкузен в 17-ия кръг подопечните на Робин Дут показаха, че резултатите им не са плод на случайността.

От друга страна, след добрия старт на сезона Санкт Паули започна да изпуска доста пара и сега заема едва 15-а позиция във временното класиране. Отборът съзнава, че ще трябва да се бори със зъби и нокти за своето оцеляване. За тази цел той трябва да гони пълния максимум във всяка една среща до края на кампанията.

Коефициенти от bet365:

Санкт Паули - 2.30
Равен - 3.30
Фрайбург - 3.10

Прогноза: Санкт Паули - Фрайбург 2:2

 

Щутгарт - Майнц

15.01.2010 г., 16:30 часа
Стадион: "Мерцедес-Бенц Арена", Щутгарт
Съдия: Михаел Вайнер

Предпоследният срещу втория във временното подреждане. Крайно необичайно изяви както за Щутгарт, така и за Майнц. Няма как да ни убегне фактът, че швабите имат повече отбелязани попадения от опонента си - 32 срещу 30. За сметка на това защитният вал на Щутгарт е инкасирал 35 гола срещу само 19 на гостите. Безусловно неволите на домакините са свързани именно с неубедителните действия в отбрана.

Блестящо потвърждение на тези мои думи са двете загуби, които отборът претърпя от Байерн в края на миналата година. Едната с резултат 3:5, другата с 3:6. Туй просто не подхожда на тим като Щутгарт.

Явно е, че пред наставника Бруно Лабадия предстои страшно много работа, защото би било абсурдно отбор с такива качества да напусне елита.

Съвсем различно е положението в лагера на гостите. Те изиграха много силна първа част от кампанията и могат да бъдат много доволни. Мнозина се съмняваха, че Майнц ще издържи на темпото, което наложи в началото на сезона. Състезателите на Томас Тухел съумяха да опровергаят своите критици, завършвайки полусезона на втора позиция. В последния рунд от есенния дял те победиха Санкт Паули с 2:4.

Да се върнем пак към ситуацията в Щутгарт. Техният треньор Лабадия няма да може да заложи на Халид Буларуз, Мартин Харник, Александер Щолц, Йоан Одел и Мамаду Ба, които страдат от контузии.

Гостите пък ще бъдат без бранителя Бо Свенсон, който има проблеми с коляното.

По-малките кадрови проблеми, както и далеч по-добрата позиция, която Манйц заема в таблицата, му осигуряват нужното спокойствие за гостуването на "Мерцедес-Бенц Арена". Домакините обаче ще търсят ново начало и при необходимата мобилизация ще могат да сломят съперника си.

Коефициенти от bet365:

Щутгарт - 1.95
Равен - 3.40
Майнц - 3.80

Прогноза: Щутгарт - Майнц 3:1

 

Вердер - Хофенхайм

15.01.2010 г., 16:30 часа
Стадион: "Везерщадион", Бремен
Съдия: Феликс Цвайер

Във Вердер трябва да бъдат щастливи, че есенният дял приключи. Сега всички надежди са свързани със силно представяне през пролетта, което да спаси тази на пръв поглед опропастена кампания.

Понастоящем бременци се намират на 14-о място във временното класиране, изоставайки с 10 пункта от местата, даващи право на участие в евротурнирите. В предходния кръг зелено-белите паднаха с 1:2 от Кайзерслаутерн.

Хофенхайм наистина записа по-добри резултати от Вердер, но все пак 8-ата позиция предвид показаното е може би най-малкото, което тимът постигна след края на есента. Пропиляният успех срещу Волфсбург в 17-ия кръг доказва това.

Междувременно отборът вече има нов наставник, след като Ралф Рангник напусна. Причината за този ход на треньора беше продажбата на Луиш Густаво в Байерн, извършена без негово знание. Така Марко Пецаюоли застана начело на Хофенхайм.

Това е човек, който няма никакъв опит в Бундеслигата. Той ще продъли тенденцията да се залага на млади футболисти.

В тази връзка напускането на Демба Ба е почти сигурно. Сенегалецът е спряган като попълнение на Стоук. Междувременно Уелингтон пък бе преотстъпен на Фигейрензе до края на годината.

Дейвид Алаба пък ще играе под наем при хофенхаймци през втората част от сезона, като този ход е част от сделката за Густаво. Клубът купи и бразилеца Роберто Фирмино, дошъл от Фигейрензе.

Друг краен бранител, Доминик Шмидт, е контузен и няма да може да играе за домакините.

В стана на Хофенхайм наказаният Сеяд Салихович и контузените Йенс Грал, Мануел Гулде и Чинеду Обаси са извън сметките за утрешния двубой. Андреас Ибертсбергер и Матиас Яйсле пък са все още под въпрос. Участието на Фирмино също не е сигурно, тъй като клубът все още чака неговата жълта карта.

От гледна точка на кадровите проблеми и назначавето на неопитен наставник в Хофенхайм Вердер има сериозни шансове да се поздрави с успех. Бременци ще искат да почнат начисто и с една победа над гостите да тръгнат нагоре.

Коефициенти от bet365:

Вердер - 2.00
Равен - 3.50
Хофенхайм - 3.60

Прогноза: Вердер - Хофенхайм 2:1

 

Волфсбург - Байерн

15.01.2010 г., 16:30 часа
Стадион: "Фолксваген Арена", Волфсбург
Съдия: Мануел Грефе

Двата отбора откриха този сезон в Бундеслигата и смея да твърдя, че направиха един много хубав мач. Тогава Байерн успя се наложи над Волфсбург с 2:1. Доста неща обаче се промениха от онази среща. След мъчното начало на кампанията баварците напипаха ритъма и през ноември и декември подобриха значително представянето си.

В първенството тимът е пети в таблицата, като се намира на цели 14 точки зад лидера Дортмунд. Официално баварците ще се борят за второто място, от което ги делят само четири точки, ала самият капитан Марк ван Бомел каза, че иска да спечели титлата, което е достатъчно красноречив факт.

За Купата на Германия нещата също вървят добре. Байерн надделя над Щутгарт с 3:6 на осминафиналите и на четвъртфиналите ще премери сили с Алемания.

В Шампионската лига пък мюнхенци ще се изправят срещу Интер в повторение на миналогодишния финал. Сигурен съм, че ни очакват две незабравими европейски футболни вечери.

Отборът е решен да изнесе много силна пролет. За тази цел той проведе много ползотворен тренировъчен лагер в Доха. В добавка към това клубът привлече Луиш Густаво от Хофенхайм. Мартин Демикелис пък бе трансфериран в Малага, а Дейвид Алаба - преотстъпен на Хофенхайм. Ариен Робен и Холгер Бадщбуер обаче отново са на линия, а Ван Гаал реши да гласува доверие на Томас Крафт и младокът ще бъде титуляр в срещата с вълците.

Те, от своя страна, бяха напуснати от голямата си звезда Един Джеко, който бе купен от Манчестър Сити. Треньорът на домакините Стив Макларън не може да разчита и на Макото Хасебе, който участва в Купата на Азия. Диего и Марсел Шефер пък са под въпрос.

Домакините разполагат с класни футболисти, ала се намират чак на 13-о място във временното подраждане. В предния 17-и рунд тимът записа равен 2:2 с Хофенхайм. Волфсбургци ще трябва да наваксват през втората част от кампанията, тъй като едно евентуално неучастие в Европа не влиза в плановете на клуба.

В този ред на мисли утрешната задача пред домакините е наистина доста трудна. Луис ван Гаал вече може да използва всичките си играчи с изключение на контузените Ивица Олич, Тони Кроос и болния Едсон Браафхейд. В проверката с Ал-Вакра, която баварците спечелиха с 0:4, се видя и доброто настроение в техните редици. Байерн ще тръгне към Волфсбург за победа и ще се върне с нея.

Коефициенти от bet365:

Волфсбург - 5.00
Равен - 3.60
Байерн - 1.70

Прогноза: Волфсбург - Байерн 1:3

 

Шалке - Хамбургер

15.01.2010 г., 19:30 часа
Стадион: "Фелтинс-Арена", Гелзенкирхен
Съдия: Кнут Кирхер

Дербито на кръга. Макар Шалке и Хамбургер да не се намират в първата петица, това няма да направи мача по-малко интересен. Напротив, именно незадоволителните места, които двата отбора заемат във временното класиране, могат да повишат още повече тяхната мотивация.

Хамбургци са девети, а гелзенкирхенци - десети в таблицата. В миналия кръг и домакините, и гостите стигнаха до успех. Играчите на Армин Фее излъгаха Гладбах с 1:2, докато Шалке победи Кьолн с 3:0.

Хамбургер и Шалке имат високи цели, които те ще гонят през пролетта. Това е напълно нормално, защото двата клуба имат сериозни финансови възможности, а техните тимове - силни състезатели.

На една немалка част от които Фее няма да може да заложи. Става дума за Елджеро Елия, Рууд ван Нистелроой, Марсел Янсен, Денис Аого и Младен Петрич.

От друга страна, Шалке ще бъде без Хао Жунмин и Атсуто Учида, участващи в Купата на Азия.

От казаното дотук трудно можем да дадем предимство на един от двата тима. Дуелът между тях изглежда много равностоен, затова един хикс би бил най-удачната прогноза.

Коефициенти от bet365:

Шалке - 2.10
Равен - 3.40
Хамбургер - 3.40

Прогноза: Шалке - Хамбургер 1:1

 

Айнтрахт - Хановер

16.01.2010 г., 16:30 часа
Стадион: "Комерцбанк-Арена", Франкфурт на Майн

Айнтрахт и Хановер заедно с Фрайбург бяха приятните изненади през есента. В момента орлите се намират на седмо, а хановерци - на четвърто място във временното подреждане. В рунда, провел се преди Нова година, Айнтрахт взе скалпа на лидера Дортмунд (1:0). От своя страна, Хановер падна с 3:1 от Нюрнберг. Силите и в този мач са изравнени, като факторът домакинство може да изиграе решаваща роля за неговия краен изход.

Коефициенти от bet365:

Айнтрахт - 2.00
Равен - 3.40
Хановер - 3.75

Прогноза: Айнтрахт - Хановер 3:2

 

Кайзерслаутерн - Кьолн

16.01.2010 г., 18:30 часа
Стадион: "Фритц-Валтер-Щадион", Кайзерслаутерн

Кайзерслаутерн е отборът, който се представи на по-високо ниво през есенния дял. Лаутерите завършиха полусезона на 12-а позиция. Кьолн пък е едва 16-и след края на първата част от сезона. В предния кръг червените дяволи стигнаха до много важна победа срещу Вердер с 1:2, докато гостите не успяха да спрат Шалке и отстъпиха с 3:0. В Кьолн плъзна вирус, който повали ключови фигури като Юсеф Мохамад, Кевин МакКена и Мишо Бречко. Като прибавим и факта, че козлите са един от най-слабите гости в лигата, то единицата изглежда още по-логичен знак за тази среща.

Коефициенти от bet365:

Кайзерслаутерн - 1.90
Равен - 3.50
Кьолн - 4.20

Прогноза: Кайзерслаутерн - Кьолн 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
150