Завръщането


Н. Гавазов

Завръщането

На 16 май  би трябвало да се върне качественият футбол в Европа. В Германия - една от най-футболните страни на Стария континент - направиха всичко възможно да има мачове от Бундеслигата през този сезон на фона на кашата, в която светът сам се забърка (или го забъркаха). Федералната република  за пореден път доказа, че е локомотивът на Европа във всяко едно отношение и не може да има никакво съмнение, че сега вниманието на цялата футболна общественост ще бъде прикована към тази страна.

Разбира се, една от причините е повече от два месеца липса на футбол (изключваме този в Белорусия, който е с едни гърди по-добър от българския вариант на играта или този в Таджикистан, който е на същото ниво като "футбола"  по родните полета). Другата причина е интригата в Бундеслигата - все още не е решен въпросът с титлата, в борбата за Лига Европа са замесени няколко отбора, а и е любопитно да разберем, дали Вердер ще оцелее или ще последва съдбата на своя регионален исторически съперник Хамбургер. 

Сред различните опции за възстановяване бе избран най-лесният - да се започне от 26-ия кръг, на който бе прекъснато първенството. Дербито на Рур между Борусия  Дортмунд и Шалке 04 ще бъде първият и централен мач за деня. Властите се отказаха от петъчната среща, а двубоят между Вердер Бремен и Байер бе отложен за понеделник, защото бременците най-късно от всички възобновиха тренировките. В бъдеще отборите ще играят в обичайния седмичен цикъл, но два кръга ще се проведат в средата на седмицата. Това ще позволи първенството да завърши преди юли. Последните мачове трябва да се проведат на 27 юни. Подобна е ситуацията и във Втора Бундеслига. Правилата за изпадане/ повишаване остават.  Следващият сезон се планира да започне през август.

Всичко е подредено и добре планирано. По германски.

Основната причина за завръщането на германския футбол през май обаче не е само прочутата германска акуратност.

Тук смъртността от COVID-19 е по-ниска, реакцията на властите е по-компетентна, тук хората имат по-голяма отговорност. От средата на април броят на новите инфекции намалява с положителна динамика. В Германия през миналата седмица се облекчиха карантинните мерки: бяха отворени магазини, някои ресторанти, студенти се върнаха да учат. А завръщането на футбола се превърна в една от точките! Бързото възстановяване на Бундеслигата бе значително улеснено от ясния план на Германската футболна лига, която привлече лекари в работата си. Някои точки бяха критикувани, но самото съществуване на добре обмислен сценарий изигра своята роля. Ръководителят на НФЛ Кристиан Зайферт на няколко пъти се изказа, че футболните състезания няма да надхвърлят границата на допустимия риск, освен това всички премиер-министри на провинциите (с изключение на Бремен и Рейнланд-Пфалц) и местните провинциални парламенти се изказаха в полза на рестарта. Ангела Меркел предложи двуседмични подготовки за възобновяването на сезона с изолацията на играчите, но в крайна сметка канцлерът се съгласи на по-лоялен вариант от средата на май. Френският опит с предсрочно прекратяване на сезона в Германия изобщо не се разглеждаше като вариант, което доказва максимата, че който има желание, той намира и начини.

Логично е да се попитаме, нужно ли е такова бързане? На пръв поглед отговорът е прост - всеки желае връщане към нормалността. Но има и други причини, а те са не по-малко по-важни:

- Над 100 футболисти в Първа  Бундеслига и една трета от всички във Втора Бундеслига имат договори до 30 юни. За да се избегне бюрокрацията с подписването на съглашения за няколко седмици, Лигата иска да прекрати сезона до тази дата.

- Желанието за завършване на  Купата на Германия, където останаха полуфиналите и финалът.

- Над 60 000 души участват в организирането на мачове в  двете германски топ дивизии. Повечето от тях останаха без финансова подкрепа по време на пандемията. Възстановяването на мачовете ще върне работата на много хора.

Но има и имплицитни причини  - Бундеслигата иска да получи допълнителен поток от фенове, които страдат от липсата на големия футбол. Така почитателите на Висшата лига, Серия А и Примера дивисион са принудени да преминат към Бундеслигата поне за 3 седмици.  Това ще даде на Бундеслигата допълнително увеличение на популярността.

Интересно е да разберем, каква ще е организацията на мачовете. Разбира се, двубоите ще се провеждат без фенове, а всичко ще се провежда в съответствие с плана на НФЛ. Основните точки са следните:

- По време на мача максимум 322 души могат да бъдат на стадиона: 98 на терена и в близост до игрището (отбори, треньори, рефери, връщащите топката момчета, фотографи, оператори), 115 на трибуните (полиция, пожарникари, стюарди, журналисти, анализатори), 109 на територията стадион (техници, журналисти и други). Помещенията за видеоарбитрите ще бъдат обновени, така че съдиите да могат да поддържат безопасно разстояние.

- Футболистите трябва да ограничат контактите си за периода на удължаване на сезона. Клубовете ще настанят целия отбор в хотел до края на шампионата. Минимален контакт помежду си, поддържане на разстояние в съблекалнята, душ само у дома или в хотелската стая. Кашляне само на дистанция.

- Преди мача няма ръкостискане и снимки на отбора. Децата няма да извеждат играчите на терена, отборите отделно ще преминават през тунела. Без микс зони, пресконференции без журналисти. Температурата на всеки ще бъде измерена преди заминаването на стадиона и преди излизането на терена. Преди мача ще се извърши  всеобща дезинфекция на помещенията, в които ще бъдат хората. Същото ще бъде направено преди края на първото полувреме и преди края на мача.

- Всяка седмица всички участници в мачовете ще се подлагат на тестове за COVID-19. За това ще бъдат разпределени 25 000 теста, които ще струват 2 500 000 евро. Сумата не предизвиква никакво обществено възмущение, тъй като в Германия няма проблеми с тестовете за населението (както в България, където на практика няма тестване на хората), освен това футболът е достатъчно богат, за да си позволи това.

Няма да има ограничения директно на терена по време на играта. Футболистите няма да играят с маски и да ги сменят на всеки 10 минути (маската става опасна след 10-та минута), а молбата към играчите е спокойно да празнуват головете. Що се отнася до правилата на играта, там промяната е свързана със смените - всеки отбор има право на пет смени, които могат да се извършват на три пъти.

Големият въпрос е, какво ще се случи, ако бъде открит футболист или служител, заразен с коронаворус?

В началото на месеца  НФЛ проведе първата вълна от тестове в клубовете от Първа и Втора Бундеслига. Проверени играчи, треньори, физиотерапевти и други работници. От 1742 проби 10 са положителни за коронавирус (като цяло заболяването протича безсимптомно). От пресата стана известно, че сред пациентите има поне 3-ма футболисти. Лидерите на лигата обаче не се уплашиха - казаха, че очакват такъв резултат и не са изненадани. Заразените бяха поставени под карантина, а тренировките оставени да продължат. Без истерия. Единствен Ерцгебирге постави под карантина целия отбор,  въпреки че никой не го изискваше - клубовете сами взимат решенията.

През миналата и тази седмица протече втората вълна на тестване.

Интересното е, че от вчера клубовете няма да докладват публично за разкрити случаи.  НФЛ ще бъде информиран централно за резултатите от проверките, но без конкретни подробности за пресата.

Преди два дни журналисти попитаха футболните власти какво ще се случи, ако се появи нова вълна на болестта след възстановяването на мачовете.

Отговорът на Зайферт бе кратък: "Вероятността това да се случи заради футбола е оскъдна. Хората, които ще участват в мачовете, могат лесно да бъдат контролирани".

В интерес на истината Лигата разработи и план за действие в случай на критична ситуация (например, при заболяване на няколко футболисти от един отбор), но футболните власти отказаха да го разкрият. Впрочем, такива планове винаги е имало в Германия и това не изненадва никого. Но сега към действията при пожар, наводнения, безредици и други бяха добавени и тези при увеличаване на заразените от COVID -19.

Ако Бундеслигата стартира успешно, тогава скоро ще можем да говорим и за възобновяването на всички останали първенства.

Сега не ни остава нищо друго освен да стискаме палци на Бундеслигата.

Завръщането започна!

  Сподели
413