Лига 1 е срещу Суперлигата


Н. Гавазов

Лига 1 е срещу Суперлигата

Френската футболна федерация и Френската професионална футболна лига (ПФЛФ) категорично се противопоставиха на проекта за Европейска Суперлига.

" ФФФ и ПФЛФ  заедно с УЕФА, сме твърдо против проект, който застрашава цялата пирамида на европейския футбол. Олигархичните мечти за хегемония ще доведат до изчезването на европейската система, която позволи на футбола да постигне безпрецедентно развитие. Създаването на Суперлигата ще сложи край на системата, основана на заслугите. А ФФФ и ПФЛФ  напомнят на всички участници в националното първенство за неразривната връзка между развитието на аматьорския и професионалния футбол, което е незаменим принцип на френския футбол", се казва в съобщение на Професионалната футболна лига на Франция.

Ръководството на ПСЖ и Лион досега запази мълчание и не коментира официално ситуацията, въпреки че преди това се обмисляше хипотетична възможност за участието им в Суперлигата.

Заслужава да се отбележи, че в светлината на заплахата на УЕФА да изключи участниците от Суперлигата от европейски състезания, ПСЖ е единственият полуфиналист от Шампионска лига, който не участва в "сепаратизма“.

Също така на полуфиналите в Шампионска лига ще бъде женският отбор ПСЖ, който птстрани "хегемона" от последните години - женският отбор на Лион.

  Сподели
200