ФИФА може да накаже Барселона заради Неймар


Н. Гавазов

ФИФА може да накаже Барселона заради Неймар

Опитите на Барселона да си върне нападателя на ПСЖ могат да доведат до налагане на санкции на каталунския клуб от страна на ФИФА.

Напомняме, че през последните седмици зачестиха слуховете за евентуално завръщане на бразилеца в лагера на каталунците. Според последни информации, нападателят е приел всички условия на испанския шампион, при които може да се случи трансферът, включително и поднасяне на публично разкаяние и съгласие за намаляване на заплатата. Вчера пък стана ясно, че лично президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу ръководи процеса по връщането на Неймар.

Изглежда, че всички тези слухове са започнали да изнервят ръководството на ПСЖ, което и без това се намира в лоши отношения с колегите си от "Камп Ноу". В Париж вече подозират, че каталунците са осъществили контакт с бившия си футболист и активно преговарят зад гърба на ПСЖ.

Журналистът Пиер Ронде твърди, шампионът на Лига 1 възнамерява да се обърне към ФИФА с официална жалба срещу Барселона за нарушаване на член 18 от Правилника на Организацията за статута и трансферите на футболистите. Според източника, парижани са убедени, че испанците са нарушили трета точка от въпросния правилник, която гласи: " Клуб, който желае да сключи договор с професионален играч, трябва да съобщи намерението си в писмен вид на клуба на играча, преди да започне преговори с играча. Професионалният играч ще бъде свободен да подпише договор с друг клуб, ако договорът му с настоящия клуб е изтекъл или ще изтече в рамките на период от шест месеца. Всяко нарушение на тази разпоредба ще подлежи на съответните санкции".

Подобна жалба ще принуди ФИФА да започне собствено разследване на цялата ситуация и ако бъде констатирано, че Барселона наистина е осъществила контакт с Неймар - включително и чрез трети лица- тогава шампионите на Испания ще бъдат наказани.

Предполага се, че санкцията може да бъде трансферен бан за няколко  прозореца, най-малко за 18 месеца, тъй като каталунците вече имат две нарушения по член 18 на Правилника на Организацията за статута и трансферите на футболистите, за което бяха наказани. Ще се смята, че става дума за тежък рецидив, за което се полага и сериозно наказание.

  Сподели
752