Саутгейт: Това е моя отговорност


Н. Гавазов

Саутгейт: Това е моя отговорност

Старши- треньорът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт пое отговорността за поражението от Италия във финала на Евро 2020.

Напомняме, че двата тима си размениха по един гол в редовното време, а в добавеното време не успяха да резултатът остана непроменен. Така се стигна до изпълнение на дузпи, при които нервите на италианците се оказаха по-здрави.

Младият Маркус Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака не можаха да реализират опитите си, като Саутгейт специално пусна първите двама за поредицата от 11 метра. Гарет обаче призовава да не бъдат обвинявани играчите.

"Това е моята отговорност. Избрах момчетата да изпълнят дузпите. Казах, че никой от играчите няма да остане сам в тази ситуация. Ние печелим заедно и губим заедно. Те бяха сплотени през целия турнир и трябва да е така и след това.

Реших да дам на Букайо да стреля. Това е изцяло моя отговорност. Не става въпрос за него, Маркус или Джейдън. Работихме върху това заедно по време на тренировките. Оттук се появи и подреждането за дузпите. Маркус и Джейдън бяха с глава и раменете над всички останали.

Влизането им преди серията с дузпите бе риск, но ако ги бях пуснал по-рано, бихме могли да загубим в продълженията", заяви Саутгейт.

Финалната среща от Европейското първенство 2020 се проведе на стадион "Уембли" в Лондон (Англия). Основното време и продълженията на срещата завършиха при резултат 1: 1. Италианците грабнаха победата при дузпите - 3: 2.

Евро 2020 трябваше да се проведе миналото лято, но поради пандемията от коронавирус турнирът беше отложен за 2021 година. Мачовете се проведоха от 11 юни в няколко европейски града.

  Сподели
253