Саутгейт: Имаме възможност да създадем история


Н. Гавазов

Саутгейт: Имаме възможност да създадем история

Старши -треньорът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт написа писмо, адресирано до всички жители на страната в навечерието на финалния мач на Евро 2020. В него специалистът се фокусира върху патриотизма и чувството за национална идентичност.

"Скъпа Англия, това бе изключително трудна година. Всички в тази страна са страдали директно от изолация и загуби. Но сме виждали и безброй примери за героизъм и саможертва. Това ни даде ново разбиране за крехкостта на живота и за това, което наистина има значение. Когато мислите за общата схема на нещата, може би футболът не е толкова важен. И това, за което искам да говоря днес е много повече от футбола.

Има нещо, което казвам на нашите играчи преди всеки мач в Англия и го повтарям, защото наистина го вярвам с цялото си сърце. Казвам им, че когато излезете на терена с този екип, имате възможност да създадете история, която хората ще запомнят завинаги. Вие сте част от опит, който продължава в колективното съзнание на нашата страна.

Когато Англия играе, това не са няколко хиляди или дори няколко милиона абонаментни показвания. Представлявате над 50 милиона души. Помните къде сте гледали мачовете на Англия. И с кого си гледал. И кой бе по това време.

Както при нашите собствени спомени от гледането на мачове в Англия, всеки има различна представа за това какво всъщност означава да си англичанин. Какво означава гордост.

Лично за мен чувството ми за идентичност и ценности е тясно свързано със семейството ми и по-специално с дядо ми. Той бе пламенен патриот и горд военен, служил по време на Втората световна война. Идеята да представлявам Кралството и страната винаги е била важна за мен. Така добре устройваме представления във Великобритания и когато пораснах, неща като Сребърния юбилей на кралицата и кралските сватби ми оказаха влияние. Вярвам, че всички, включително нашите играчи, изпитват  тази гордост. Всеки мач, независимо от съперника, може да бъде запомнен от фен на Англия за цял живот.

Независимо от вашето възпитание и политика, едно нещо е ясно: ние сме невероятна нация, която има огромен принос за изкуствата, науката и спорта. Ние имаме специална идентичност и това остава мощен мотиватор. Ние сме независими мислители. Говорим по важни за нас въпроси и се гордеем с това.

Разбира се, моите играчи и аз ще бъдем съдени по спечелените мачове. Само един отбор може да спечели Европейското. Никога досега не сме правили това и наистина искаме да го направим за първи път. Вярвай ми.

Но реалността е, че резултатът е само малка част от успеха. Когато Англия играе, има много повече залог. Става въпрос за това как се държим на терена и извън него, как събираме хората, как вдъхновяваме и свързваме, как създаваме спомени, които продължават повече от 90 минути.

Мисля за всички малки деца, които ще гледат това лято, докато рисуват първите си рисунки. Каквото и да се случи, просто се надявам техните родители, учители и ръководители на клубове да се обърнат към тях и да кажат: "Вижте, така можете да си представите вашата страна. Това е Англия. Това е възможно".

Ако успеем да направим това, ще е лято, с което да се гордеем“, написа Саутгейт на страницата The Players 'Tribune.

Финалната среща от Европейското първенство 2020 между националните отбори на Италия и Англия ще се проведе в неделя, 11 юли, на стадион "Уембли" в Лондон.

  Сподели
293