Орбан отмени пътуването си за мача Германия - Унгария


Н. Гавазов

Орбан отмени пътуването си за мача Германия - Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан отмени посещението си за мача от 3-ия кръг на груповата фаза на европейското първенство Германия - Унгария, съобщава DPA.

Според източника, отмяната на пътуването до Мюнхен е свързана със скандала около относно забраната на УЕФА за осветяването на стадион "Алианц Арена" с цветовете на дъгата преди мача от 3-ия кръг на груповата фаза на Евро 2020 с Германия - Унгария.

По-рано членовете на Общинския съвет на Мюнхен направиха предложение за включване на осветлението с цветовете на дъгата на стадион "Алианц Арена" в очакване на мача от финалния, 3-и кръг от груповата фаза на Евро 2020 Германия - Унгария. Жестът произтича от факта, че унгарският парламент прие закон, който забранява обмена на информация, считана за пропаганда на хомосексуалността сред лица на възраст под 18 години.

Впоследствие стана известно, че УЕФА се противопостави на акцията.Това предизвика бурна реакция на обществеността: много клубове и играчи започнаха да поставят снимки на дъгата вместо аватари в социалните мрежи. По-късно редица клубове от Бундеслигата решиха да осветят фасадите на своите стадиони с цветовете на дъгата по време на мача.

Съобщава се, че вместо пътуване до Мюнхен, Орбан планира да отиде в Брюксел, където утре, 24 юни, ще започне срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

  Сподели
105