ФА излезе с изявление относно акцията BLM на Евро 2020


Н. Гавазов

ФА излезе с изявление относно акцията BLM на Евро 2020

Футболната асоциация на Англия (ФА) излезе с изявление относно подкрепата на националния отбор на Англия за акцията Black Lives Matter.

"Утре (Б.ред. днес) нашият национален отбор на Англия ще започне кампанията си за Евро 2020 у дома на стадион "Уембли". Големите турнири са нарядко и когато се случат, те имат възможност да съберат приятели, семейство и държава. Колективната подкрепа е това, което мотивира нашия отбор в трудни моменти, дава му най-добри шансове за успех.

Както националният отбор многократно е казвал, по време на турнира играчите ще коленичат преди мачовете. Това се прави като механизъм за мирен протест срещу дискриминацията, несправедливостта и неравенството и е лично важно за играчите и за ценностите, които отборът представлява.

Този жест на единство и борбата с неравенството датира от 18 век. Това не е ново и английският футбол даде да се разбере, че не го свързва с никоя политическа организация или идеология. Не може да има въпрос защо играчите коленичат и какво означава това в контекста на футбола.

Призоваваме тези, които се противопоставят на това действие, да обмислят посланието, което изпращате на играчите на вашите отбори. Моля, уважавайте техните мнения и помнете, че всички ние трябва да се обединим в борбата срещу дискриминацията. Заедно.

Те ще направят всичко възможно за вас. Моля, направете всичко възможно за тях“, се казва в изявление на ФА.

  Сподели
181