Глазгоу


FUTBOL-TV

Глазгоу

Глазгоу с население от близо 650 000 човека е най-големият град в Шотландия и четвърти по численост във Великобритания. Разположен е в северозападната част на Обединеното кралство, на брега на река Клайд, на 32 километра от нейното устие.

Смята се, че Глазгоу е основан през 6 век от мисионера Мънго, който изгражда църква, на чието място се намира настоящата катедрала. Първият мост е построен през 1285 г. Основаването на Университета през 1451 г. увеличава религиозния и образователен статут на града, както и богатството му. Индустриалната революция го превръща във втория по значимост град на Британската империя. Глазгоу става известен като център на международна търговия и е един от първите градове в Европа, които достигат население от 1 милион. Началото и средата на 20 век са белязани с упадък на Глазгоу, спад на жизнения стандарт и намаляване на населението. Икономическо съживяване се забелязва в края на миналия век, когато британското правителство осъществява поредица от инвестиционни програми, но въпреки това към момента близо 29% от населението на града е икономически неактивно.

В същото време Глазгоу е обявен през 2008 година за един от десетте най-добри туристически места в света.

Основните исторически сгради на Глазгоу, които заслужават посещение са катедралата и некрополът, Джордж Скуеър и къщата Полок. Има множество други музеи и галерии, включително и местния център по гайдарство. Заслужава да се посети също така Художествената галерия, Научният център, Народният дворец и разбира се, Университетът на Глазгоу.

Стадион "Хемпдън Парк"

Вместимост: 51 866 зрители

Стадионът е построен през 1903 година и до 1950 година е най-голямата спортна арена в света. Малко хора знаят, че на двубоя Шотландия - Англия през 1937 година тук идват 149 415 зрители.

От 1992 година стадионът е само със седящи места, а след реновирането му през 1999 г. арената придобива сегашния си облик.

Тук ще се проведат три мача от груповата фаза на Евро 2020 и една среща от осминафиналите на турнира.

14 юни Шотландия - Чехия (група D)

18 юни Хърватия - Чехия (група D)

22 юни Хърватия - Шотландия (група D)

29 юни осминафинал

  Сподели
292