Лондон


FUTBOL-TV

Лондон

Лондон е столица на Великобритания и най-големият град в Западна Европа. Основна географска черта на градския пейзаж е река Темза, която преминава през града от северозапад на изток и го разделя на две части - северна и южна. Лондон, заедно с Париж, Ню Йорк и Токио е сред четирите най-важни световни града. Освен множеството мостове, гигантското виенско колело със 137 метра височина и двуетажните автобуси, мегалополисът е известен и с първото си метро в света - то е построено през 1863 година.

Населението на Лондон е почти 9 милиона човека, а метрополният район Лондон е над 14 милиона души. Тук се произвежда 25% от БВП на Великобритания или 500 милиарда щатски долара. Метрополният район пък дава над 30% от БВП на Обединеното кралство. Средно цената на квадратен метър жилищна площ в централен Лондон е над 24 000 евро. За сравнение, в Берлин тя е 3300 евро, а в Париж - 11 500 евро.

Лондон е основан от римляните през 43 г., като военен лагер на име Лондиниум по време на римското завоевание на Британия, предвождано от император Клавдий. От 100 г. е столица на Римска Британия. Днес останки от римската крепост са оцелели при кулата Тауър. Крепостта запада след упадъка на римската власт, а в последствие е и изоставена. Известно е, че Лондон повторно е основан през 886 година, след което дейността и влиянието на града нараства. От началото на 18 век градът е международен финансов център, а от 1831 до 1925 г. Лондон е най-големият град в света.

Много са забележителностите на британската столица и едва ли са много туристите по света, които са успели да видят всичко.

Бъкингамският дворец (Buckingham Palace)

Бившият дом на кралското семейство от 1837 г. до отварянето му за посетители през 1993 г. Приемните зали са обзаведени с изящни и ценни предмети – картини, скулптури и едни от най-добрите английски и френски мебели.

Кулата на Лондон (Tower Of London)

Изграждането й започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулата на Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите скъпоценните камъни на короната, Средновековния дворец и позорната Кървава кула.

 

Тауър бридж (Tower Bridge) е мост, който е комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа.

Британският музей (British Museum) се счита за един от най-големите и интересни музеи в света. Той привлича над шест милиона посетители всяка година.

Уестминстърският дворец с парламента (The Palace of Westminster), в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което впечатлява. Заедно с часовниковата кула, кулата Св. Стефан и Биг Бен, представляват едни от най-добре познатите символи на Лондон.

Парк Свети Джеймс (St. James's Park) се намира в централната част на Лондон и е най-старият от кралските паркове. Разположен е в най-южната част на района Сейнт Джеймс. Паркът разполага с малко езеро, в което има два острова.

Площад Трафалгар / Трафалгар Скуеър (Trafalgar Square) е площад в централната част на Лондон. Намира се в сърцето на Лондон и е един от най-известните площади в Лондон, Великобритания и целия свят.

Катедрала Свети Пол (St Paul's Cathedral) е англиканска катедрала, намираща се на най-високата точка в Лондон – хълма Лъдгейт. Тя е седалище на епископа на града. Катедралата е едно от най-посещаваните места тук, откъдето се вижда Лондон като на длан.

Стадион "Уембли"

Вместимост: 90 000 човека

Новият "Уембли" е отворен през 2007 година на мястото на оригиналния "Уембли", който е разрушен през 2002 година. Съоръжението е увенчано със 134-метрова арка (най-голямата от подобен род в света), която освен, че служи за естетически ориентир, но и поддържа натоварването на покрива. Противно на общоприетото схващане, "Уембли" няма подвижен покрив, който да покрива терена. За сметка на това възможността за конфигуриране на терена позволява провеждането на срещи по ръгби, американски футбол, бокс и музикални концерти.

"Уембли" ще е домакин на три мача от груповата фаза на Евро 2020 и на четири двубоя от плейофите на турнира. Тук ще се проведе и решаващата среща от Европейското първенство:

13 юни Англия - Хърватия (група D)

18 юни Англия - Шотландия (група D)

22 юни Чехия - Англия (група D)

26 юни осминафинал

29 юни осминафинал

6 юли полуфинал

7 юли полуфинал

11 юли финал

  Сподели
317