Копенхаген


FUTBOL-TV

Копенхаген

Копенхаген е столица и най-голям град на Дания. Със своите 1 330 993 жители Копенхаген е най-голямата градска област, а в целия градски регион (2788 км2) живеят 2 027 628 (2016). Разположен е на източния бряг на остров Шеланд и частично на остров Амагер. Множество мостове и един тунел свързват Шеланд с Амагер. От 2000 г. Копенхаген и Малмьо са свързани с моста Йоресунд. Копенхаген е културен и икономически център на Дания с най-голямото летище, железопътна гара, едно от големите датски пристанища, паркове, национален музей и опера.

Историята на Копенхаген може да се проследи от 800 г., когато на мястото на сегашния център е имало малко рибарско селище. Градът става столица на Дания в началото на 15 век и постепенно се превръща в регионален център. След чумата през 18 век Копенхаген претърпява ново развитие и придобива сегашния си облик. Сега градът е един от икономическите центрове на Северна Европа и седалище на големи международни компании. През 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен. Старите барокови сгради "съжителстват“ безпроблемно с новите модерни архитектурни хрумвания и са в основата на съвършеното пъстроцветие – особеност на столицата на най-старата европейска монархия.

Животът тук тече спокойно, съвсем различно от повечето столици по света. Впечатлява "зеленото мислене“ на датчаните, масово каращи велосипеди по широките градски булеварди вместо автомобили, както и липсата на завеси по прозорците, защото хората в Скандинавия ценят откритостта. Навсякъде има зелени площи, велоалеи, ниски сгради, спокойни хора, а около популярните забележителности не е така пренаселено, както в много други известни дестинации. Въздухът е изключително чист като за голям град.

Дворецът Кристиансборг (Christiansborg Slot) се намира в центъра на Копенхаген. В него са разположени парламентът, Върховният съд и кабинетът на премиера. Първата му сграда е построена в началото на XII век, за да улеснява и охранява търговията с роби, злато и палмово масло. През годините са изниквали нови постройки, някои са били опожарявани или разрушавани, строили са се нови. Последно, част от сградите са реконструирани в началото на XX век – в необарков стил. От кулата на двореца, която със своите 106 метра е най-високата в Копенхаген, се открива гледка към града. Ресторантът, разположен в нея, също е много приятен.

Най-дългата пешеходна зона в Европа Стрьогет (Strøget) – 1.1 км - е истински рай за любителите на шопинга. Това е дълга улица с магазини и заведения за хранене, само да не забравите, че в неделя почти никой от магазините не работи, както и след 5 часа следобед в събота. Тук е и любимото място на уличните артисти, така че ще можете да се насладите и на майстроски изпълнения.

Статуята на Малката русалка (den Lille Havfrue) от едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен, превърната в туристически символ на Дания. Статуята е подарък за града от Карл Якобсен, наследникът на основателя на “Карлсберг" (Carlsberg). Разказва се, че той гледал “Малката русалка" като балетен спектакъл и бил толкова развълнуван от съдбата на героинята, че поръчал да изваят статуята й от бронз и гранит.

 

Свободния град Християния

Това е град в града, създаден през 1971 година. Тогава група хипита се нанасят в изоставените военни казарми на датската столица. Започват да издават свой вестник – анархистки, обособяват свои правила на живот. Въпреки неколкократните опити тази малка “държава" да бъде разрушена, Християния (Fristaden Christiania) се радва на относителна независимост. За отбелязване е, че тук свободно се продава марихуана, която е забранена на останалата територия на Дания. Християния е зелена, шарена (сградите са боядисани в различни цветове, изрисувани с графити, украсени) и весела, с множество галерии, ателиета и заведения.

 

Кръглата кула (Rundetaarn) е най-старата функционираща обсерватория в Европа. Построена е през XVII век, за да бъдат продължени проучванията на астронома Тихо Брахе. Кръглата кула е висока 36 метра, но за да стигнете до външната площадка, която я огражда, трябва да изкачите спираловидна пътека с дължина около 209 метра.

 

Паркът Тиволи

Това е един от най-старите увеселителни паркове в света, отворил врати през 1843 г.

Посетителски център Карлсберг (музей на бирата) (Visit Carslberg). След всички зали, преминавайки през историята и технологията на производство на бира, през колекциите от бутилки, най-накрая човек може да дегустира бира – една тъмна и една светла по избор.

Стадион "Паркен"

Вместимост: 38 065 човека

Стадионът е построен от 1990 до 1992 година. Той разполага с подвижен покрив и е с най-висока категория 4 от УЕФА. На осмия етаж на стадиона се намира ресторант, откъдето човек може да се наслади на играта на отборите.

Тук ще се проведат три мача от груповата фаза на Евро 2020, както и среща от осминафиналите на турнира:

12 юни Дания - Финландия (група В)

17 юни Дания - Белгия (група В)

21 юни Русия - Дания (група В)

28 юни осминафинал

  Сподели
294