Мръсни сделки


FUTBOL-TV

Мръсни сделки

Спортните кариери на високо професионално ниво не продължават чак толкова дълго, а освен това са изпълнени с много травми, някои от които могат да доведат до преждевременно приключване с даден спорт. Голяма част от спортистите са добри само в това да практикуват някакъв спорт, а когато се пенсионират им се налага да работят нискоквалифициран труд, а ако са финансово обезщетени - поне да смъкнат стандарта си на живот.

Всички тези фактори водят и до изкушението на лесните пари. Казваш си, че бъдещето е несигурно. Всичко може да приключи за ден и бързо да бъдеш забравен. Тълпата в повечето случаи не е толерантна и просто иска зрелище, а когато не можеш да й го предоставиш, вече си ненужен. Не е ли по-добре да си подсигуриш старините и някоя друга луксозна почивка?

Често уговорените срещи са между съперници от които единият е фаворит, а другият е абсолютен аутсайдер. Така и двамата имат доводи, защото в крайна сметка си изкарват парите със спорт. Единият ще осигури високия си стандарт на живот, а другият се подсигурява, защото не се знае кога друг път ще достигне до такава фаза на някой турнир. Бързите пари за добре дошли за почти всички. Мафията също печели, а обикновения зрител получава зрелище, изненадващ резултат и потвърждения на старата изтъркана максима, че " спортът е интересен, защото не винаги по-добрия побеждава". Рони О‘Съливан може само с един милиметър да сгреши на масата за снукър без никой да разбере. Федерер може само със сантиметър извън корта да изпрати топката и да изглежда неволно. Някой футболист може съвсем умишлено да покрие засадата и това ще е достатъчно съперникът да отбележи.

Споменавайки черно тото, повечето хора си мислят за футбол, защото именно там са най-големите скандали, свързани с най-крупните суми. Или по-скоро най-големите разкрития. Вероятно няма спорт, в който някой да не се е изкушил да изкара лесни пари без изобщо да влага голямо усилие.

Наскоро започнаха големите разследвания в тениса. Всичко започва през 2007 година, когато през август един срещу друг се изправят Николай Девиденко и Мартин Аргуельо. Руснакът по онова време е в топ 30, а аржентинецът се задоволява с място в стоте най-добри. На сайта на Betfair обаче се регистрират огромни залози на страната на Аргуельо. В третия сет от мача Девиденко се отказа заради контузия и така губи срещата. Случилото се е много странно и разследванията започват. След като телефонът на аржентинския тенисист е взет, се оказва, че той е разменил над 80 SMS-а с номера от Сицилия, където доказано е базиран един от синдикатите, уреждащи мачове.

Съвсем наскоро спряха залаганията и на един мач на смесени двойки в Австралия. Според вестник "Ню Йорк Таймс" срещата между Лара Аруабарена и Давид Мареро срещу Андрея Хлавачкова и Лукаш Кубот е била уредена. Директорът на сайта за залагания Pinnacle Sports Марко Блуме обяснил, че залозите на срещата рязко са нараснали, а по принцип на мачовете на смесени двойки рядко се залагат големи суми. Разбира се, залаганията били спрени, а при разследването на двубоя се вижда как Мареро прави дойни грешки и пропуска лесни точки. Странното е, че още преди началото на конкретния двубой са били заложени 25 000 долара на него, а общо на всички останали срещи през деня са заложени по-малко от 2000 долара.

В момента телевизия BBC и Комисията по почтеност разполагат с 28 имена на тенис играчи, които са уличени в уреждане на мачове. Въпрос на време е имената да бъдат разкрити пред широката общественост и тенисът никога повече да не бъде същия.

Истината е, че където има залагания, има и съмнения. Тенисът е само поредното доказателство, че вече нищо не трябва да бъде приемано за чиста монета. А и в днешно време може да се залага на абсолютно всичко- футбол, баскетбол, тенис, снукър, ски, гонки с кучета и много други. Изреждам малка част от спортовете, в които може да се залага. Всеки един от тях поотделно предлага и още възможности. Във футбола може да залагате на краен резултат от мача, на краен резултат от първото полувреме, на точен резултат, на брой картони, корнери, голове и т.н. Всички тези опции правят разкриването на черното тото още по-трудно.

Един от първите случаи във футбола е през 1915 година. Големите съперници Ливърпул и Манчестър Юнайтед играят помежду си, като вторите се борят да не изпаднат от лигата. Много от играчите осъзнават, че заради Първата световна война първенството ще бъде спряно за няколко години, което би означавало край на кариерата за някои от тях. И така предпочитат изходът от срещата да бъде предрешен извън терена, за да могат да припечелят по-големи суми като за последно.

Цар футбол обаче не е цар на черното тото! Последните разкрития около тениса доказват, че и в белите екипчета на Уимбълдън са облечени двойни агенти. Имената на които тепърва ще разберем. Снукърът също е в черния списък- играчът Стивън Лий беше признат за виновен за уговорени срещи. А в автобиографията си "Бяг" Рони О‘Съливан разказва как Джон Хигинс уговарял фреймове. Мръсните сделки са стигнали дори до гордостта на Япония- сумото, където през 2007г. звезди губели умишлено, защото местни бизнесмени залагали на срещите им. Съмнения има дори за Формула 1.

Няма смисъл да изреждаме много спортове, а след това да даваме много примери, защото всичко е ясно. Мръсните сделки са навсякъде. Хубавото е, че има комисии, които разследват подобна незаконна дейност. Доколко обаче те са склонни да си затворят очите, няма как да знаем. Примерите с допинг скандалите в леката атлетика и договорите под масата между колоездачи и Световната антидопингова асоциация са достатъчно красноречиви и доказват, че дори органите, които разследват престъпленията в спорта, са склонни да извършват такива.

Борислав Орлинов

1456