Ломбертс: Белгия се превърна в помийната яма на Европа


Н. Гавазов

Ломбертс: Белгия се превърна в помийната яма на Европа

Централният защитник на Зенит Николас Ломбертс направи интересно изказване свързано с белгийският футбол, определяйки го като "помийна яма". Освен за проблемите в родната си страна белгийският национал коментира и бившия си клуб Гент, с който трябва да се срещне по-късно в мач от груповата фаза на Шампионската лига.

"Какво ми прави впечатление като видя състава на Гент? Виждам типичното бъдеще на Белгия, просто разгледайте и останалите отбори от шампионата. Няма никакви забрани за чужди играчи. По този начин Белгия се превърна в помийната яма на Европа. Събират се по 30 чуждестранни евтини футболисти с надеждата поне двама да са добри. След това да бъдат продадени в други отбори от топ първенствата. Тази ситуация е срам за белгийския футбол. Местните млади момчета не получават по този начин шанс за изява и се принуждават да бягат в чужбина. Трябва да се отбележи, че настоящата генерация е най-талантлива в цялата история на Белгия. Но фактът, че тези играчи са родени по едно и също време в една малка страна е повече резултат от късмет, а не на мултикултурна работа. Ако забележите - повечето национални състезатели играят в другите първенства. Самите белгийци искат да виждат в любимите си отбори повече местни футболисти, но клубовете от друга страна предпочитат евтиното. Нямам нищо против чужденците - просто съжалявам за белгийските деца. Познавам много приятели и познати в Белгия, които имат същите качества като чуждестранните играчи, но не им се дава шанс и по този начин не се развиват. Много по-евтино излиза да поддържаш пришълец, отколкото родното", заявява Николас Ломбертс.

"Добре е, че определят Гент за аутсайдер. Срещу Лион играха с човек по-малко през голяма част от мача, но все пак успяха да стигнат до равенството, а това е добър резултат. Силата на отбора е в отборните действия. В състава се забелязват някои добри играчи, но те не са звезди. Тактиката на отбора е 3-4-3. Тук в Русия никой не я използва. В никакъв случай Гент не "паркира автобус". Напротив, отборът се опитва да контролира топката и да играе активно футбол", завършва бранителя.

 

  Сподели
104