Dream Team от ТОП 5 на първенствата в Европа (14.12-20.12)


.

Dream Team от ТОП 5 на първенствата в Европа (14.12-20.12)

Futbol TV продължава с определянето на символичния отбор на Европа, съставен от най-добре представилите се футболисти на своите постове. Напомняме, че в него участват футболисти от ТОП 5 на европейските първенства: Висшата Лига на Англия, Серия А, Бундеслигата, френската Лига 1 и испанската Ла Лига.


Представяме Ви: Dream-Team за периода 14.12 - 20.12. Тактическата схема е 3-4-3.



ВРАТАР

Мануел Алмуния (Арсенал)

През първото полувреме нямаше много работа, защото неговите съотборници не позволиха на "тигрите" да нанесат опасни удари към неговата врата и през цялото първо полувреме се чудеха как да вкарат гол на противника си. През второто полувреме обаче, при резултат 1:0 за Арсенал, главният рефер на срещата Стив Бенет реши да направи двубоя интересен и отсъди доста смешна дузпа за състава на гостите, за въображаемо нарушение на Микаел Силвестър срещу Крейг Фейгън. Джеовани застана зад бялата точка, но ударът му бе спасен от блестящия Мануел Алмуния. Това беше повратния момент в мача, в който не се знаеше какво щеше да се случи на отбора на Арсен Венгер ако гостите бяха вкарали. Веднага след спасената дузпа, която отчая "тигрите", "артилеристите" отбелязаха втори гол, а след това и трети.


ЗАЩИТА


Даниел ван Буйтен ( Байерн Мюнхен)

Преди да дойде Ван Гаал начело на Байерн, Ван Буйтен имаше гарантирано място на резервната скамейка. От началото на сезона обаче той изигра 17 мача за баварския отбор и отбеляза 4 гола. В срещата срещу Херта на "Алианц Арена", началото на головата серия за Байерн бе поставена именно от белгиеца. На два пъти Гомес се опита да пробие защитата на гостите, но фон Берген се справи блестящо и отне топката на нападателя и тогава дойде ред на Буйтен, който в 16 минута след изпълнение на ъглов удар изскочи на близката греда, надигра трима защитници на Херта и направи това, което нападателите преди това не успяха - вкара гол!

„Това беше най-добрият ми полусезон. Чувството, когато си защитник и вкараш гол винаги е специално. Моята цел до края на шампионата е да вкарам колкото се може повече попадения. В Марсилия вече отбелязах десет за един сезон. Сега обаче смятам да се насладя на ваканцията и после да се убедя, че съм перфектно подготвен за втората половина на сезона", закани се Буйтен.


Николас Бурдисо (Рома)

Заедно с Касети, получи най-добра оценка в срещата на своя отбор срещу Парма, защото обезличиха напълно нападателния тандем Божинов - Аморузо на "пармезаните" и не позволиха от своята зона да бъде застрашен вратаря Серджио. Неспособността на левия нападател на Парма да премине през двамата защитници на "вълците", намери отражение и в смяната му в 66 минута с Антоли, който също не успя да се справи със задачата си. Разликата между Касети и аржентинеца обаче е, че Бурдисо вкара голв 48 минута, с което изведе отбора си напред.

Николас Споли (Катания)

Още един аржентинец в ариегарда на нашия отбор. Избрахме го защото стремглавото падане на Ювентус продължи и в изминалия 17 кръг на Серия А, и причина за това е загубата на "биаконерите" от последния в класирането Катания. Ако някой не е разбрал - срещата се игра на "Олимпико" и домакините от Юве бяха безсилни пред вратаря на гостите Андухар. А главния "виновник" за това бе левия централен защитник на островитяните Николас Споли. Фантастичен мач за 26 годишния бивш играч на Ню Олд Бойс, защото той напълно обезсмисли атаките на противниковите нападатели. Само вижте смените, които направи Чиро Ферара в отбора на Стара госпожа: Амаури и Тиаго, които играха именно срещу Споли!! Дори смело можем да кажем, че и за смяната на Мело има "вина" защитникът от отбора от Сицилия. В крайна сметка тази историческа победа на южняците ги отлепи от последното място и те са вече на 4 точки от зоната, която ще ги остави в елита. А преди този мач положението беше безнадеждно




ПОЛУЗАЩИТА


Франк Лампард (Челси)

Лампард си е Лампард. В един мач, в който Челси не можа да намери пътя към вратата на Уест Хям, а на всичкото отгоре "чуковете" водеха на "Ъптън Парк" и положението ставаше много нервно за отбора на Анчелоти, в 61 минута съдията отсъди дузпа в полза на "гражданите". С изпълнението на 11-метровия удар се нагърби Франк Лампард. Нервите и психиката на играча обаче бяха опънати до краен предел, след като главният рефер го накара да изпълни дузпата три пъти, заради навлизане на футболисти в наказателното поле по време на нейното изпълнение. Лампард все пак се оказа железен и трите пъти се разписа, като на третия път арбитърът най-накрая зачете попадението.


Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Байерн Мюнхен разби отбора на Херта Берлин с 5:2 в 17-ия кръг на Бундеслигата и събраха на сметката си 33 точки, и ще зимуват на трето място, на 2 точки от върха. Огромна заслуга за победата има завърналия се в отбора след травмата Ариен Робен. Още от самото начало холандецът предизвика паника в защитата на Херта, в 8-ата минута пък след центриране на Бастиан Швайнщайгер удар на Гомес с глава мина малко над вратата. Четири минути по-късно Робен подаде перфектен пас към нападателя и той с удар от 13 метра затрудни максимално вратаря на берлинчани Ярослав Дробни, който изби. В 31-ата минута Робен започна добра атака, минала през Филип Лаам, който центрира към Гомес и германският национал нямаше проблем да покачи на 2:0. Само две минути по-късно Ариен Робен уби интригата в мача, когато стигна до една леко отбита от Дробни топка и направи 3:0. В 52-ата минута при добра атака отново през Робен топката стигна до Пранич, той обаче страля встрани. Но това са само част от нещата, които сътвори холандецът в този мач. Уверените му действия носеха сигурност в средата на терена и даваха възможност на нападателите на баварците да разкрият възможностите си. Закономерно той получи най-висока оценка в мача, а ние му намерихме място в нашия отбор.

Йоан Гуркюф (Бордо)

Левият външен халф на Бордо направи невероятен мач срещу Лориен. Две асистенции и един гол в75 минута, с който оформи крайният резултат. Направи луди Соса и Маршал, надигра абсолютно Амалфит, спечелвайки 85 % от единоборствата. На всичкото отгоре на два пъти помогна на Тремулин да се справи в защитата, показа и взаимодействие с Диара. Какво повече да иска човек?

Ван дер Ваарт (Реал Мадрид)

В срещата срещу Реал Сарагоса Ван дер Ваарт игра зад Игуаин и Роналдо, и малко пред Марсело и Диара. Показа блестящо взаимодействие с всички и бе движещата сила на своя отбор в нападение. Спечели и трите си единоборства с Аризменд, с което разстрои нападателя на гостуващия отбор, което доведе и до логичната му смяна в 65 минута с Лопес. Черешката на тортата бяха двата му гола в 26 и 28 минута, с които постави началото на разгрома на Сарагоса. С най-висока оценка от своите съотборници,втори бе оценен Игуаин, а трети Роналдо. Ние пък смело го включваме в нашия символичен отбор.


НАПАДАТЕЛИ

 

Крейг Белами (Манчестър Сити)

В последния мач на Марк Хюз като мениджър на Сити, Белами игра отдясно, на върха на атаката и показа невероятно партньорство със Санта Крус и изтегления в по-задни позиции Тевес. Най-добрият от победителите срещу Съндърланд, освен, че тормозеше постоянно МакКартни и Менса, вкара и гол в 35 минута,с който изведе отбора си напред за 3:2. Понякога няма нужда да вкараш три гола за да бъдеш включен в Drem Team на Futbol TV . Достатъчно е и с действията си на терена да внесеш несигурност в противниковата отбрана и разстроиш взаимодействието на защитниците, което и направи любимецът на Хюз. BBC го определи за нападателят на кръга. Ние пък изобщо не се двоумяхме и го номинирахме в нашия отбор.


Роберто Солдадо (Хетафе)

Солдадо е играч от школата на Реал Мадрид, но не успя да се наложи в Кралския клуб. Той изкара известен период под наем в Осасуна, а през 2008 бе продаден на Хетафе и в момента преживява истински ренесанс. При гостуването си срещу третия в класирането и „палачът" на Реал Мадрид-Севиля, Хетафе излезе с един нападател и двама атакуващи полузащитници. Явно треньорът на гостите Мичел е имало защо да го прави, защото Солдадо игра като за трима нападатели, правеше каквото си иска с Ромарик и Санчес, на всичкото отгоре в 12 и 33 минута вкара два гола и накара „ Рамон Санчес Писхуан" да замлъкне. В резултат: трети сред голмайсторите - пред Меси, Агуеро и Роналдо, а Хетафе победи като гост Севиля. А на 4 октомври тук преклони глава не кой да е, а Реал Мадрид.


Давид Белион (Бордо)

Истински празник за феновете на „жирондистите" бе срещата Бордо - Лориен, завършила 4:1 за домакините. В още по-голям празник се превърна тя за бившият нападателна Юнайтед Давид Белион, който в тази среща просто изригна. Застанал отдясно на атаката, дълго време още Кошилини и Мансур от гостите ще го сънуват, защото 27 годишният нападател спечели всичките си единоборства с Мансур, и ако не беше добрата игра на Бака, нещата щяха да станат по-лоши за Лориен. И все пак Белион успя да вкара два гола в 11 и 41 минута, което допълнително натежа да бъде включен в нашия отбор.

 


Старши треньор

Саниша Михайлович (Катания)

В нашия избор се колебаехме между Мануел Пелегрини и Саниша Михайлович. Пелегрини сложи отдясно Игуаин, отляво и леко назад Роналдо, а зад тях разположи Ван дер Ваарт. Зад холандеца застанаха Марсело и Диара, но прибрани по-към центъра и в крайна сметка се получи ужасяваща нападателна мощ, в резултат на което гостите от Сарагаса си тръгнаха с шест гола!

Ние обаче се спряхме за треньор на нашия отбор на Саниша Михайлович. Бившият играч на Лацио пое последния в класирането Катания в предишния кръг и в дебюта си загуби у дома от Ливорно с 0:1. Какво преобразяване само след една седмица обаче! Специалистът първо събра Ледесма и Марко Бягянти по-към центъра, а зад тях разположи Карбони. Атакуващите халфове Мартинес и Лама се изтеглиха по-назад и в резултат Амаури и Трезегe се изгубиха сред играчите на противниковия отбор.

Не знаем как е надъхал Саниша своите футболисти и какво им е говорил. Обаче неговия отбор пристигна на „Олимпико" с коефицент за победа 10.00 даден от букмейкърите, което звучеше като присъда, последен в класирането, но вместо да преклони глава и примири със съдбата си, островитяните изнесоха лекция на своя противник и кандидат за титлата.

Ако за запалянковците на Катания през миналия сезон ще остане като знаменита победата в дербито срещу Палермо с 4:0, сега клубният фолклор ще се обогати с тази невероятна победа срещу „Старата госпожа".

„Смятам, че победата ни днес е заслужена с оглед показаното от двата състава на терена. Имахме нужда от трите точки и знаехме точно как да победим Ювентус. Ето, че планът ни проработи и всичко в отбора сме много доволни, че взехме победа на техния стадион в Торино", каза Михайлович пред Sky Sport след срещата.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
232