Адаптация срещу еволюция или дербито, което трябва да видиш преди да умреш


Н. Гавазов

Адаптация срещу еволюция или дербито, което трябва да видиш преди да умреш

Ако някой ви каже, че през този уикенд ще се състои събитие от световен мащаб, то не са ви излъгали. Но не бързайте. Не става дума за Челси - Арсенал или Ювентус - Рома. В неделя, 45 минути преди полунощ българско време, среща ще си дадат най-омразните съперници в световния футбол. Дербито, за което казват, че е едно от 50-те неща на света, които трябва да видиш преди да умреш. Тук не става дума дори и за Ел Класико, а за нещо с много по-големи мащаби.

Това е Суперкласико! Сблъсък, който оставя далече зад себе си противопоставянията Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Барселона - Реал и Милан - Интер. Просто в Аржентина никой не се увлича от футбол. В Аржентина се живее с футбола. В този ден цялата страна замира - хората или гледат срещите от поредния кръг или ги слушат по радиото. А през следващата седмица всички говорят - най-вече за голямото дерби на Буенос Айрес, което е разделило на две не само южноамериканския мегалополис, но и цялата страна.


Ривър Плейт - Бока Хуниорис
Стадион: "Монументал", Буенос Айрес
Дата: 05.10.2014г.
Час: 23:45
Съдия: Мауро Вилиано

Четири часа преди първия съдийски сигнал "Монументал" ще отвори врати, след като преди това специални части ще са извършили последна проверка на трибуните. Подходът към стадиона ще стане по три булеварда, като два от тях не само ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства, но и оградени. 60 000 зрители, пазени от 3 000 полицаи. Броят на доброволците е 1 600. Очаква се около стадиона да останат хиляди почитатели на Ривър. За този мач се говори цяла седмица, дадоха се многобройни интервюта, появиха се призиви да бъде отменена забраната за посещение на мачове от фенове на гостуващите отбор, сипеха се закани. Предстои да бъде отворена поредната глава от историята на една вековна омраза, в която лудостта взема връх, а мястото в класирането няма никакво значение - най-важното нещо е да бъде победен врагът.

Ривър Плейт влиза в мача като лидер в класирането, с 21 точки, без загуба, но и в серия от два мача, в които отборът на Марсело Гаярдо постигна изненадващи равенства срещу Арсенал и Ланус. Оказа се, че тези два тима специално се бяха подготвили за "милионерите", което пък представя пред треньорския щаб на Ривър предизвикателството да развива отбора и да търси нови решения.

Бока от своя страна допусна четири загуби и в момента се намира на 13-та позиция, на 8 точки от своя исторически съперник. След двете поражения в края на август Бока стабилизира представянето си, но преди десет дни възпитаниците на Родолфо Аруабарена претърпяха домакинско поражение от Расинг, а в предишния кръг много трудно победиха с 1:0 аутсайдера Куелме на "Бонбонера".

Преди мача двамата треньори споделиха мислите си за сблъсъка, като Гаярдо и Аруабарена бяха уверени в успеха на своите отбори, които ще се появят на стадиона със специални фланелки по случай двубоя.

"Бока подобри представянето си, но ако ние играем както го направихме досега, тогава ще победим. Важното е да приложим идеите си на терена и се надявам, че всички фенове на Ривър Плейт ще се насладят на този мач", заяви треньорът на Ривър.

"Бока трябва да покаже характер, ако иска да не игнорира своята история. Спокоен съм за мача, а играчите са уверени в себе си. Бих искал да победим Ривър и то да го направим красиво, въпреки че понякога най-важното нещо е резултата. Имаме план А, но също така, ако нещата не вървят, ще приложим и план Б и В", съобщи наставникът на Бока.

Мачът се очаква и от останалите конкурентите на Ривър, които в този ден ще подкрепят отбора от "Бонбонера" с надежда да бъде спрян лидера.

"Ако Ривър загуби? Това ще е чудесно. Така ще имаме шанса да се доближим до върха", заяви нападателят на Ланус Сантяго Силва.

И така, какво може да очакваме от този величествен сблъсък? За да бъде разбрана по-правилно ситуацията, ще кажем така: Докато Ривър вече успя да приложи своите идеи, то Бока все още се намира на етап търсене и прилагане на своите виждания. Предполага се, че гостите ще играят по-различно от досега и ще се опитат да копират играта на Арсенал и Ланус, внасяйки свой елемент в цялата теория. Това означава, че ще видим много близо една до друга средната и защитната линия на гостите, осъществяване на преса върху противника още в средата на терена и дълги пасове към нападателите. Относно Ривър Плейт, там едва ли ще има някакви изненади. Домакините обичат да владеят топката, да сменят ритъма по време на мача и да оказват натиск върху фланговете на противника.

Сблъсък между две философии или казано по-просто: адаптация срещу еволюция. Кое ще надделее? Дали Бока за няколко дни не е осъществил революционен скок и изненада съперника си? А Ривър Плейт, ако предложи нещо ново, което не влиза в нито един от трите плана на треньорския щаб на Бока? Няма как да знаем това, но предимството е на страната на домакините, които се намират в отлична форма и ще имат подкрепата на всичките 62 000 зрители. Ривър Плейт изглежда по-близо до победата, но както в повечето случи, успехът няма да дойде толкова лесно и не е гарантиран. Единственият съвет, който може да дадем е да гледате този мач, а на любителите на залозите да пожелаем успех.

Прогноза: Ривър Плейт - Бока Хуниорис 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
114