Американци чрез съд се опитват да променят правилата във футбола


Н. Гавазов

Американци чрез съд се опитват да променят правилата във футбола

Група американски родители и млади играчи в сряда подадоха колективен иск срещу ФИФА с искане да бъдат променени правилата във футбола. Според американски източници, исковото заявление, което бе подадено в окръжния съд в Калифорния, също така е срещу Американската младежка футболна организация и Асоциацията на младежкия футбол в САЩ, обединяващ 3 милиона футболисти.

"Медицинската общественост призова за промени в правилата на играта преди повече от десет години, при това молбите бяха обновявани три пъти, но ФИФА до този момент не успява да реагира по подходящия начин на жалбите на докторите. Смятаме за необходимо да се сложи край на неоправдания риско, в който ФИФА въвлича футболистите", заяви адвокатът на групата Стив Бърмън.

В документа се посочва, че правилата на ФИФА не могат да предпазят децата от тежки травми, в това число и от невъзможност навреме да се разбере характера на уврежданията на главния мозък. Родителите нямат намерение да искат компенсация от ФИФА за пострадалите футболисти, но искат изменения в правилата. Според тях, американските подрастващи, които се увличат по футбол, получават годишно по 1 800 удара в главата, а през 2010 година, по данни на адвокатите, в САЩ 50 000 юноши са пострадали от сътресение на мозъка при игра на футбол.

Родителите настояват за увеличаване на смените по време на двубоите или въвеждане на временни смени, за по 7-10 минути.

 

  Сподели
139