Какво се случва, когато не си подготвиш домашното


Н. Гавазов

Какво се случва, когато не си подготвиш домашното

Водещият на радиопредаване в talksSPORT Алан Бразил изпадна в неловко положение, коментирайки със своя събеседник Давид Жинола представянето на националния отбор на Франция в последния мач от квалификационния турнир за класиране за финалите на Мондиал 94. Както е известно, два кръга преди края на тогавашната си кампания, "трикольорите" под ръководството на Жерар Улие уверено заемаха първото място с 13 точки от 8 мача. Последните две срещи французите трябваше да изиграят у дома си. Загубата от Израел в предпоследния кръг не предизвика тревожен звън за Франция.

В последния мач срещу България - пряк конкурент за второто място за финалите на Мондиал 94 - французите играха защитно и внимателно. Единственото, което трябваше да направят домакините бе в никакъв случай да не загубят.

Течеше 90-те минута, когато Жинола, влизайки на мястото на Папен, овладя топката около ъгъла на флагчето в половината на съперника. В 100 от 100 случая сега всеки един футболист с всевъзможни способи щеше да брани топката и да печели време. Но Жинола центрира в наказателното поле на българите, където се намираше Ерик Кантона. Центрирането се оказа неточно и гостите овладяха топката. След десет секунди Емил Костадинов вкара гол и изпрати България в Америка.

По всичко изглежда, че журналистът от talkSPORT дори не си е направил труда да провери тези факти и съответно да се подготви за срещата си с един от участниците в онзи знаменит за българския национален отбор двубой.

FUTBOL TV предоставя на своите читатели част от разговора между Бразил и Жинола.

Бразил: Според мен, Ерик Кантона подаде топката на съперника, което струваше участието на Франция на Световното. Помните ли тази ситуация, когато Ерик даде топката на другия отбор, който пък след това вкара гол във вратата на Франция...

Жинола: Това се случи през 1993 година. Но това момче бях аз.

Бразил: Ах, това бяхте вие? Вие сте дали топката на съперника.

Жинола: В действителност не съм подавал топката на съперника. Аз центрирах, но се получи неточно.

Бразил: Ясно, ясно...

Жинола: Само с пет подавания съперникът стигна до нашия лагер и вкара гол. Това бе последният мач от квалификациите...

Бразил: С кой... А против кого играхте?

Жинола: Тогава играхме срещу България.

Бразил: С кой?!

 

  Сподели
154