Делото Даман може да промени трансферните правила в Европа


Н. Гавазов

Делото Даман може да промени трансферните правила в Европа

Съдът по трудови спорове в белгийския Хаселт взе решение, което може да има да има дългосрочни последици. Миналата сряда съдът се произнесе по делото "Генк срещу Мохамед Даман". Футболистът, който е бивш играч на Генк, едностранно разтрогна договора си с клуба през 2008 година и според действащото законодателство е длъжен да заплати на Генк сума в размер на своята заплата за оставащото време до края на контракта си.

Играчът не се съгласи с това и подаде апелация. За защита на своите права алжирецът нае адвоката Люк Мисон, който стана известен след делото "Босман". В крайна сметка защитникът успя да докаже, че футболистите в Белгия са обикновени наемни работници и следователно правилата за компенсация за едностранно прекратяване на договорите трябва да бъдат променени.

Сега играчът, а и всички футболисти, желаещи да напуснат клубовете си, трябва да заплатят възнаграждението си в двоен размер за месеците, оставащи до края на текущия сезон, но не по-малко от половината и не повече от цялата годишна заплата.

По такъв начин, вместо 880 000 евро за 36 месеца, Мохамед Даман трябва да върне на Генк 220 000 евро за 9 месеца, които му оставаха до края на сезон 2008/09.

 

  Сподели
116