Блатер готви лимит на легионерите


Н. Гавазов

Блатер готви лимит на легионерите

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер има намерение да възроди идеята за лимит на легионерите. Още през 2008 година Блатер излезе с предложение, съгласно което в съставите на отборите в официалните мачове да влизат най-малко шест играча от страната, чиито цветове защитават.

"За съжаление, идеята се провали заради закона на ЕС за труда. Съгласно него, всеки човек има право да работи в дадена страна по собствен избор. Все още не сме взели окончателно решение по този въпрос. Според мнението на експерти, правилото "6+5" не противоречи на този закон, така че възнамеряваме да се върнем към тази иде", заяви Блатер.

"Това би повлияло положително върху баланса между клубовете и националните отбори, би подчертало националната идентичност на клубовете и би ги подтикнало към това да отделят повече внимание на младите играчи. В Англия чужденците са 60.4 %, а в Италия са 54.1 %. Това усложнява живота на местните играчи. Разбира се, идеята за свободна конкуренция е добра за бизнеса, но тя може да попречи на младите футболисти да се развиват, тъй като местата им се заемат от чужденци", каза още ръководителят на ФИФА.

 

  Сподели
121