Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (10.01 - 13.01)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (10.01 - 13.01)

Реал Мадрид се приближи към лидерите в Примера дивисион, а Пари Сен Жермен увеличи дистанцията от най-близкия си преследвач в Лига 1. На Острова Дейвид Мойс сложи край на серията си от три поредни загуби, а Мануел Пелегрини продължи поредицата от победи. В Италия Рома и Ювентус вкараха по четири гола на съперниците си, а 19-годишният кадър на "бианконерите" Берарди отбеляза четири попадения във вратата на Милан.


Представяме ви: Dream Team за периода 10.01 - 13.01. Тактическа постройка 4-4-2.


ВРАТАР

Адриан (Уест Хем)

Мачът между Кардиф и Уест Хем в събота бе много важен за двата отбора. Причината за това е положението на отборите в таблицата за класиране. След 20 кръга "чуковете" изоставаха на три точки от спасителния бряг, на който се намираха "драконите" и евентуална загуба на лондончани щеше да влоши положението им. Уелсците обаче така и не успяха да разпечатат вратата на Адриан, който извърши седем спасявания и четири пъти успешно се намеси при центрирания на противника.

Подгласници: Оспина (Ница)


ЗАЩИТА

Лейтън Бейнс (Евертън)

Това е един от най-добрите защитници в сегашния сезон на най-силното първенство в света. Бранителят проведе поредната си впечатляваща игра. В мача с Норич Бейнс 113 пъти докосна топката, 11 пъти изпрати коженото кълбо в наказателното поле на съперника и спечели 90 % от единоборствата си.


Стефан Лихтщайнер (Ювентус)

Десният бек на Ювентус проведе един от най-добрите си мачове в своята кариера. Помните ли прогнозата на FUTBOL TV за мача Каляри - Ювентус, когато предрекохме, че домакините ще осъществяват масирани атаки по фланговете, активно използвайки фланговите си защитници. Точно това се случи, но трябва да кажем, че отбраната на "бианконерите" удържа набезите на амбициозния си противник. Швейцарският национал обаче направи нещо повече - седем пъти изпрати топката в наказателното поле на съперника, като две от тези подавания се оказаха голови. Попадението на Лихтщайнер пък бе черешката на тортата.


Неманя Видич (Манчестър Юнайтед)

В последно време е малко неудобно да бъде хвалена отбраната на Юнайтед, но в срещата със Суонзи не бива отминем факта, че защитниците на "червените дяволи играха много стабилно. Още по-специална бе играта на Видич, за когото в последно време има повече критички материали, отколкото положителни. Неманя вече не е същият? Може би да. Но срещу "лебедите" той се превърна в непоклатим стълб в ариегарда на Юнайтед, спечелвайки 90% от наземните си единоборства и записвайки 80% точност на паса. Ветеранът отново напомни за себе си.


Александър Коларов (Манчестър Сити)

Бранителят на "гражданите" напоследък набра великолепна форма и съвсем естествено Мануел Пелегрини му предоставя място в титулярния състав. Срещу Нюкасъл Коларов отново демонстрира игра, която заслужава мениджърското доверие. Сърбинът стабилно си изпълни преките задължения да удържа своите противници, освен това постоянно се включваше в атаките на своите, към това ще добавим няколко мощни удара, голям коз е асистенцията му, а всичко казано по-горе е идеалната формула Коларов да намери място в нашия отбор.


Подгласници: Маджо (Наполи), Мурило (Гранада), Гасталдело (Сампдория), Люк Шоу (Саутхемптън), Кошчелни (Арсенал)

 

ПОЛУЗАЩИТА

Джак Уилшър (Арсенал)

Англичанинът изигра важна роля за победата на Арсенал над Астън Вила. Именно Джак успя да вкара важния първи гол и също така да асистира за попадението на Оливие Жиру. Но Уилшър и без своя гол и асистенция щеше да намери място в символичния ни отбор, защото свърши много работа и именно чрез него се развиваха голяма част от атаките на Арсенал.


Адам Джонсън (Съндърланд)

След преминаването на Адам в Съндърланд много хора позабравиха за този английски футболист, който навремето бе викан и в "Трите лъва". Впрочем, ако Джонсън започне постоянно да играе така, както го направи в мача с Фулъм, няма да е изненада, ако Рой Ходжсън го вземе със себе си в Бразилия. Срещу "котиджърсите" Адам бе неудържим. Той оформи хеттрик и записа асистенция, а съперниците не успяваха да го удържат и дори се налагаше трима да излизат срещу него.


Джакомо Бонавентура (Аталанта)

В двубоя срещу Катания Бонавентура бе полезен както в отбрана, така и в атака. Лявото крило на бергамци спечели дузпа, записа асистенция, спечели 90% от единоборствата (16 от 18) и четири пъти блокира удари на противника. Великолепна статистика, биха казали анализаторите.


Еден Азар (Челси)

Белгийският полузащитник на Челси продължава да бъде главният лидер на лондонския отбор. Ако през първата половина на сезона мозъчният център на "сините" бе Оскар, сега това е Азар. Белгиецът демонстрира великолепна игра и не за първи път се превръща в главното действащо лице за своите, което постига нужният резултат за отбора си. След мача с Хъл Сити Жозе Моуриньо заяви, че Азар не е само талантлив футболист. Впрочем, вие вярвате ли, че португалецът ще продаде Еден на ПСЖ?

Подгласници: Бонавентура (Аталанта), Джерард (Ливърпул), Бари (Евертън)

 

НАПАДЕНИЕ

 

Луис Суарес (Ливърпул)

Някой спомня ли си кога за последно Суарес не бе включен в символичния отбор на FUTBOL TV? Досадно е всеки път да се пише колко силно е играл уругваецът, но фактите са си факти и от тях няма как да се избяга - срещу Стоук Сити Луис вкара дежурния си дубъл, освен това девет пъти нахлу в наказателното поле на противника и осъществи четири успешни дрибъла. Пред уругваеца има още много мачове, но ако той продължава да играе по този начин през целия сезон, не мислите ли, че най-после може да видим футболист от Висшата лига в символичния отбор на ФИФА? А защо не и основен кандидат за "Златната топка"?


Доменико Берарди (Сасуоло)

На сутринта след мача с Милан Доменико се събуди като футболна знаменитост. Четири гола във вратата на "росонерите" - това е постижение в кариерата на всеки един футболист. Попадането пък в символичния отбор на FUTBOL TV е само едно приятно допълнение към случилото се в неделя вечер.


Подгласници: Уелбек (Манчестър Юнайтед)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Еузебио Ди Франческо (Сасуоло)

Колебанията за треньор на нашия отбор бяха между наставника на Ливърпул Брендън Роджърс, чиито думи на почивката в мача със Стоук Сити бяха чути от футболистите му и старши-треньорът на Сасуоло Ди Франческо. Спряхме се на 44-годишния италиански специалист по една проста причина - неговият скромен, сочен за абсолютен аутсайдер отбор направи на пух и прах Милан, без да се съобразява с името на гранда, изигравайки мача с "росонерите" тактически грамотно и максимално възползвайки се от слабостите на своя противник в защита и в средата на терена - личеше си, че Ди Франческо се бе подготвил за този мач!

 

  Сподели
187