Най-големият стадион в света (видео)


Н. Гавазов

Най-големият стадион в света (видео)

Докато в Бразилия си блъскат главите по какъв начин да се включат в новите срокове на ФИФА за строителството и подготовката на стадионите за Купата на Конфедерациите това лято, FUTBOL TV насочва своето внимание към една друга точка на света, която е толкова гореща, че ежечасно намира централно място в световния информационен обмен. Ние обаче няма да говорим за война и ракети, а ще запознаем нашите читатели с най-големия стадион на земята.

Строителството на стадион "Първи май" в столицата на Северна Корея Пхенян е завършено точно в деня на международния празник - 1 май. И то с ударни темпове, съгласно предварителните планове и е изпълнено по най-акуратен начин. Годината е 1989 година, а четвърт век Стадионът си остава най-големият в света и вероятно един от най-красивите.

Спортното съоръжение има две имена. Първото е получено от мястото, където е построен - остров Рунгра, който е разположен на река Тедон, а второто наименование идва от дена на завършване на обекта. Пълното име на стадиона е "Първомайски стадион Рунградо".

На стадиона се провеждат футболни срещи, това всъщност е домашната арена на националния отбор на Северна Корея по футбол, който обаче играе своите мачове на друго място. На Стадиона се провеждат съревнования по лека атлетика, но преди всичко това е място за провеждане на впечатляващи спектакли, прославящи Северна Корея - феерични масови мероприятия посветени на вожда Ким Ир Сен или на различни национални празници, като вместимостта от 150 000 човека (всичките седящи) правят празниците да изглеждат още по-впечатляващо.

Тези събития в Пхенян се провеждат ежегодно, а подготовката за тях понякога продължава с месеци - репетициите започват в началото на лятото, за да може през август и септември всичко да е готово. Понякога тези масови събития са толкова големи, че те фигурират в Книгата на рекордите Гинес като най-мащабните мероприятия от подобен род. Така например, през 2002 година в продължение на 60 дни всяка вечер се провежда 80-минутно шоу в чест на 60-годишнината на Ким Ир Чен и на 70-годишнината от основаването на Корейската народна армия. Стадионът обаче има и своята печална слава - през 1990 година тук са изгорени живи военни, които са замесени в опит за убийството на Ким Ир Чен.

 

 

Колкото Рунградо е огромен, толкова е и прекрасен. Трябва да признаем, че корейците са се постарали в това отношение. Стадионът се състои от 16 арки, които се събират в средата. Отдалече или отвисоко те приличат на отворен парашут, а някой го сравняват с разцъфнали магнолии. Кой като желае може да го интерпретира, а всички тези сравнения идват от окръжността, която е разбита на различни сектори.

Стадионът е висок 60 метра. В него може да се влезе от 80 входа, а вътре има няколко спортни зали, специални стаи за отдих, басейн, кафенета, зали за теле и радио-транслации.

Трудно е да разсъждаваме за необходимостта от стадиона, след като дори половината от неговата вместимост не може да бъде запълнена, с изключение на главните празници на страната, когато присъствието е обезпечено. Много често се случва, че на мащабни хореографични или гимнастически състезания има повече участници, отколкото зрители.


Стадион "Първи май" е ярък пример за гигантоманията, толкова присъща на политическия режим в Северна Корея - страна с най-голямата армия в света, която обаче не може да изхрани своите жители.

 

  Сподели
177