Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (19.02-26.02)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (19.02-26.02)

Поредните битки по европейските терени изведоха на преден план не само някои добре познати футболисти като Рафаел, Бейл, Дани Алвеш и Касорла, но и нови лица, които с добрата си игра помогнаха на своите отбори да постигнат положителни резултати. Кои са героите на изминалата седмица по европейските терени? Представяме ви: Dream Team за периода 19.02 - 26.02. Тактическа постройка 4-5-1.

ВРАТАР

Волфанг Хесл (Гройтер Фюрт)

Аутсайдерът в Бундеслигата посрещна Байер Леверкузен на свой терен и разликата в класите си пролича в 22-та удара, които гостите отправиха към вратата на фюртци. От тези изстрели, половината попаднаха в рамките на гредите, но нито един път топката не успя да премине гол-линията. Причината е проста - Хесл вероятно изигра мача на живота си.

Подгласници: Ханданович (Интер)


ЗАЩИТА

Дани Алвеш (Барселона)

За Барселона мачът срещу Севиля беше много важен, тъй като каталунците имаха нужда да повдигнат самочувствието си, което беше наранено от фиаското в Милано. Лидерът в Примера дивисион не остави никакви съмнения относно превъзходството си, а основната опасност за противника дойде от десния фланг на „блауграна", където действаше Дани Алвеш. На сметката на бразилеца ще останат 131 докосвания на топката и асистенция за попадението на Давид Вия.

Ренато Чивели (Ница)

Аржентинският централен защитник на Ница вкара пет гола от началото на сезона и едно от тези попадения влезе във вратата на Реймс, с който неговият отбор се срещна през уикенда. Седем шпагата, 78 докосвания на топката и стопроцентов успех срещу централния нападател на гостите Корте - всичко това довършва картината на успешната игра на 29-годишния футболист.


Жоел Матип (Шалке 04)

Камерунският защитник се прояви като истински бомбардировач поразявайки два пъти вратата на Фортуна. Първото му попадение дойде след чудесна комбинация, а при втория гол се ориентира най-добре в ситуацията при изпълнение на пряк свободен удар, показвайки не самом усет, но и фантазия.

Мейнор Фигероа (Уигън)

Хондураският защитник отправи само два удара към вратата на Рединг, но и двата завършиха с голове - само при първото попадение на пътя на топката се оказа Коне и голът беше записан на негово име. Към добрата игра на Фигероа ще добавим и спечелените девет единоборства, блокирането на удар от шестте ярда и неутрализирането на Кебе и Кели. Спечелените три точки пък измъкнаха Уигън от опасната зона.

Рафаел (Манчестър Юнайтед)

Десният защитник на Манчестър Юнайтед в мача срещу КПР извърши 1 нарушение, отправи 1 удар и осъществи 1 дрибъл. За сметка на това дребничкият бразилец вкара един гол, спечели 100 % от въздушните двубои, а за неговата активност говори факта, че 40 % от атаките на Юнайтед бяха осъществени през зоната Рафаел. Поредният здрав мач на 22-годишния бранител.


Подгласници: Хангеланд (Фулъм), Коке (Севиля), Лам (Байерн Мюнхен), Канътари (Брест), Коло Туре (Манчестър Сити).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Очевидно е, че холандското крило на мюнхенци няма никакво намерение да отстъпва титулярното си място на когото и да е било - в блестящ двубой срещу Вердер Ариен Робен се оказа главно действащо лице. Той откри резултата в 25-та минута, след това помогна на Мартинес да отбележи второто попадение и накрая асистира на Марио Гомес за крайното 6:1.


Санти Касорла (Арсенал)

В мача срещу Астън Вила малкият испанец оформи своя първи дубъл с фланелката на Арсенал и на практика вкара всичките попадения във вратата на бирмингамци, с което донесе победата на своите. За коефициента на полезно действие на полузащитника говори и факта, че отправи само шест удара, но по-важното е 90-процентовата му точност на паса и 95- процента спечелени единоборства!

Даниеле Конти (Каляри)

Вълнуващ мач направиха Каляри и Торино и който продължава да свързва италианския футбол с „катеначото" трябва да наблюдава срещи като тази между сардинците и „биковете" - зрителите на прословутия „Ис Аренас" видяха седем гола, невероятни обрати, инфарктни моменти, два червени картона и в целия този хаос Конти оформи дубъл - в 75-та минута изравни резултата, а в 4-та минута на допълнителното време донесе победата за своите.


Гарет Бейл (Тотнъм)

Още по време на срещата Уест Хем - Тотнъм, коментаторите на Sky Sports започнаха да изразяват мнение, че евентуално преминаване на Бейл в Испания ще покаже на футболната общественост, че има по-добри футболисти от Меси и Роналдо. Няма как да разберем до колко емоциите бяха завладели нашите английски колеги, но е факт, че Бейл проведе невероятен мач срещу „чуковете", вкара два невероятни гола и изпрати отбора си на трето място в класирането.

Подгласници: Гигс (Манчестър Юнайтед), Родригес (Еспаньол), Пинто (Хановер 96), Пайет (Лил), Аубамейнг (Сент Етиен), Силва (Манчестър Сити).


НАПАДАТЕЛИ

Марио Гьотце (Борусия Дортмунд)

Борусия Дортмунд излезе на „БОРУСИЯ -ПАРК" без нападател заради картоните на Левандовски и Шибер, така че функциите на водач на атаката на „жълто-черните" бяха възложени на Гьотце, който се справи блестящо със задълженията си и бе определен от Sky и Eurosport за играч на мача. Напълно сме съгласни с колегите и само ще уточним, че 20-годишният футболист се замеси във всички атаки на своите, раздаде пасове с 91-процентова точност, отбеляза гол, а можеше да има и асистенция, ако Кел в 93-та минута беше намерил опразнената от Тер Щеген врата.

Подгласници: Лукаку (УБА), Меси (Барселона), Колунга (Хетафе), Гомес (Байерн Мюнхен)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Стефано Пиоли (Болоня)

20 000 зрители дойдоха на „Ренато Дал'Ара" във вторник вечер, за да наблюдават последната среща от 26-я кръг на Серия А между Болоня и Фиорентина. И не сбъркаха, защото се получи много интересен в тактическо отношение мач, в който на всичкото отгоре домакините изтръгнаха победата от устремилият се към челната тройка отбор на „виолетовите". Ролята на Стефано Пиоли в случая е в неговата гъвкавост - той започна със схема 4-2-3-1, която в началото не проработи, което принуди наставника да извади Перес и да вкара на негово място Тайдер, след което домакините заиграха с постройка 4-2-1-2-1, т. е. с атакуваш ромб, а в края на мача специалистът насити средата на терена, с което притъпи опитите на гостите за обрат в мача. В крайна сметка „Дал'Ара" ликуваше, а Пиоли спечели уважението ни.

 

  Сподели
162