Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (08.02-18.02)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (08.02-18.02)

През уикенда на Острова се играха срещите от осминафиналите на Купата на Англия, поради което в символичния отбор не намериха място футболисти от най-силното първенство на планетата. Това не прави по-малко достойни играчите по-долу, всеки един от които остави своя отпечатък през уикенда.

Кои са героите на изминалата седмица по европейските терени? Представяме ви: Dream Team за периода 08.02 - 18.02. Тактическа постройка 4-5-1.

ВРАТАР

Серхио Ромеро (Сампдория)

Стражът, който най-много се изпоти тази седмица, но успя да запази вратата си е аржентинецът Серхио Ромеро. В 25-я кръг на Серия А вратарят на Сампдория съумя да устои на връхлитащите атаки на играчите на Наполи, които след засечката на Ювентус в Рим положиха максимум усилия да намалят дистанцията от „бианконерите". Шест спасявания и пет успешни прихващания от страна на Ромеро помогнаха на Сампдория да завърши наравно с един от кандидатите за Скудетото.

Подгласници: Хесл (Гройтер Фюрт)


ЗАЩИТА

Род Фани (Олимпик Марсилия)

В среща от 25-я кръг на Лига 1 срещу Валенсиен Фани се прояви като истински нападател и попадна в отбора не толкова заради своята дефанзивна роля в мача, а обратното: в чуждото наказателно поле бранителят се забърка в седем ситуации, точността на паса му бе 92% и най-важното е, че в последните секунди донесе победата на своите, отбелязвайки единственият и победен гол във вратата на Валенсиен.

Слободан Райкович (Хамбургер)

За разлика от Фани, Райкович намери място в отбора изключително заради своите отбранителни действия. 7 успешни шпагата и 100% спечелени единоборства са най-важните части в победата на Хамбургер над Борусия М'гладбах.


Рикардо Кошта (Валенсия)

Огромен дял за победата на Валенсия над Майорка в среща от 25-я кръг на Примера дивисион лежи на плещите на защитника на „прилепите" Коща. Неговата забележителна игра в отбрана (10% спечелени единоборства и 96% успешни подавания) лишиха противника от шансове за гол, а попадението му позволи на Валенсия да удържи победа с 2:0.

Данило Авелар (Каляри)

Левият защитник на Каляри в срещата от 25-я кръг на Серия А нямаше нужда да тича напред и да създава положения за нападателите - просто стилът на сардинци при гостуванията им е съвсем различен от домакинските мачове. За сметка на това 23-годишният футболист бранеше територията си по най-храбрия начин и не позволи от тази част на терена да бъде застрашена вратата на Агаци. Нашият герой успешно се справи със Занон и Бласи и на практика атаката на Пескара по десния фланг се оказа ялова, което и помогна на Каляри да постигне победа при гостуването си на „делфините".

Подгласници: Коща (Сампдория), Баша (Лил), Карвахал (Байер)


ПОЛУЗАЩИТА

Хесус Навас (Севиля)

Десният полузащитник на Севиля в мача с Депортиво беше както обикновено добър и активен. Навас осъществи осем центрирания, девет пъти се забърка в ситуации в чуждото наказателно поле, асистира за един от головете и всичко това е ярка илюстрация за играта на Хесус в мача на „Рамон Санчес Писхуан".

Марко Ройс (Борусия Дортмунд)

След домашното фиаско в мача срещу Хамбургер, дортмундчани бяха длъжни да се реабилитират пред своите фенове, още повече, че хората на Клоп играеха отново на своя стадион. Трябва да признаем, че с тази задача „жълто-черните" се справиха достойно. Кандидатът за Шампионска лига Айнтрахт беше разгромен с 3:0, а главен творец на победа бе Марко Ройс, който вкара три гола и заслужено намери място в отбора.

Даниел Калигиури (Фрайбург)

Ако погледнем към статистиката, ще видим, че играчът на Фрайбург е най-добрият полузащитник от всички в топ 5 на първенствата в Европа. Има защо. Калигиури постоянно посещаваше чуждото наказателно поле (9 пъти), тормозейки противниковите защитници, освен това осъществи 5 успешни дрибъла, вкара и гол, а неговият Фрайбург постигна изненадваща победа с 3:2 над Вердер.


Даниеле Де Роси (Рома)

Трябва да признаем, че Рома напълно заслужено победи стъпилият с единия крак в четвъртфиналите на Шампионска лига Ювентус, а една от причините това да се случи е силната игра на столичани в средата на терена, голът на Тоти и добрата игра на Стекеленбург. Колебанията за място в отбора бяха измежду Де Роси и Торосидис, а причината избора да падне върху италианеца е, че той игра почти два пъти повече с топката от Василас и освен това точността на паса му беше по-голяма от тази на колегата му на десния край на полузащитата.

Себастиен Роде (Сошо)

Левият полузащитник на Сошо се представи впечатляващо срещу фаворита за титлата Пари Сен Жермен. 31-годишният футболист изравни резултата малко преди почивката, а през второто полувреме се развихри още повече и бе неудържим - най-големите опасности за столичани дойдоха именно от зоната на Роде, който асистира за втория гол и се замеси в още 4 ситуации в наказателното поле на гостите. В крайна сметка Сошо постигна изненадваща, но много важна победа, която даде глътка въздух на тима в битката му за оцеляване.

Подгласници: Рубин (Сиена), Родригес (Еспаньол), Швайнщайгер (Байерн Мюнхен)


НАПАДЕНИЕ

Стеван Йоветич (Фиорентина)

Някой може би ще попита къде е Меси с неговите 301 гола с каталунската фланелка. Отговорът е прост - Йоветич беше по-добър от аржентинеца този уикенд и поради това намери място в отбора. Лео отбеляза два гола от пет удара и помогна на Барселона да победи Гранада. Стеван също се разписа два пъти, но го направи от 4 удара срещу много по-силен отбор - Интер. Освен това черногорецът игра 18 минути по-малко от звездата на каталунците, а неговият тим също победи.

Подгласници: Ляич (Фиорентина), Меси (Барселона), Кислинг (Байер)

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Джузепе Якини (Сиена)

Тук можеше да бъде и Винченцо Монтела, но предпочитанията ни паднаха върху Якини, защото с това, което има под ръка 48-годишният специалист е почти невъзможно да постигнеш победа над отбор като Лацио. „Малките тосканци" обаче надделяха над третия в класирането и то толкова убедително, че не може да става и дума за някаква случайност. Истината е, че Якини предприе риск, излизайки с трима защитника. В същото време атакуващото трио така беше изградено, че когато топката се намираше във владение на домакините, Сиена атакуваше с трима футболисти, а когато гостите имаха инициативата, те се сблъскваха с шестима противникови футболисти в средата на терена.

 

  Сподели
266