Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (23.11 - 26.11)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (23.11 - 26.11)

Битките от последния кръг в топ 5 на първенствата в Европа ще продължат и тази вечер заради програмата на Серия А, а в същото време започват двубоите от междинния кръг в Бундеслигата и Висшата лига на Англия, но тези срещи, както и двубоят Лацио - Удинезе ще бъдат на вниманието за следващия символичен отбор, който ще обхване и редовния кръг от шампионатите на Стария континент. Малко объркано, но за разлика от нас, футболният живот в Европа се вихри с пълна сила и никой не се притеснява да играе по две срещи на седмица.

Представяме ви: Dream Team за периода 23.11 - 26.11. Тактическа постройка 4-3-3.

ВРАТАР

Джерард Тремел (Суонзи Сити)

Имаше колебания за този пост, защото Себастиан Фрей от Дженоа също направи блестящ мач срещу Аталанта и на практика донесе победата за отбора си. В крайна сметка изборът падна върху Тремел, защото 34-годишният страж извърши едно спасяване повече от своя колега в Серия А. Статистиката показва също така, че Джерард в мача на „лебедите" с Ливърпул е имал най-много работа от всички вратари във Висшата лига на Англия от началото на сезона.

Подгласници: Фрей (Дженоа), Адриан (Бетис)

 

ЗАЩИТА

Миранда (Атлетико Мадрид)

28-годишният централен защитник на Атлетико Мадрид бе непробиваем на своя пост и е една от основната причина гостите от Севиля да отправят само два удара в посока на Коуртоа. Няма и как да бъде иначе, след като Миранда напълно обезличи Баба, а попадението му в 90-та минута е само част от доброто представяне на защитника.

Лейтън Бейнс (Евертън)

Евертън за пети път в последните си седем мача завърши наравно и по-лошото е, че по нелеп начин загуби точки, този път срещу Норич. Отсъствието на Фелайни, Коулман и Невил се отрази на действията на „карамелите" и те не изглеждаха така мобилни, както преди, но в този мач няма как да не отбележим играта на Бейнс, който направи всичко най-хубаво в срещата от страна на своя тим - в атакуващ план, а след почивката и в дефанзивен.

Джеф Камерън (Стоук Сити)

Стоук Сити победи Фулъм с 1:0 и в трети пореден мач „грънчарите" не познават горчивината на поражението. Интересното е, че за играч на мача беше избран не автора на победния гол, а левият защитник на Стоук Джеф Камерън. Всъщност, причините за това са основателни - 27-годишният бранител се включваше във всички атаки на своите и създаде редица неприятности на и без това колебливата защита на Фулъм, а не по-малко важно е, че успя да се справи със задълженията си в отбрана, спечелвайки 100% от противоборствата и по този начин не позволи на противника да застраши опасно вратата на Бегович.


Пабло Сабалета (Манчестър Сити)

Колебанията тук бяха, дали централният защитник на „гражданите" Настасич да намери място в отбора (избран за играч на мача Челси - Манчестър Сити) или десният бранител на гостите Пабло Сабалета. В интерес на истината, цялата защита на шампиона се справи с атакуващата линия на своя противник - Настасич и Компани неутрализираха Торес и Оскар, а Коларов и Сабалета противодействаха успешно на Мата и Азар. Изборът падна върху аржентинеца, защото той загуби най-малко персонални двубои, демонстрира най-точен пас, включваше се активно в атаките на своите и няколко пъти спря нападателите на съперника още в средата на терена, в зародиша на противниковото настъпление.


Подгласници: Фонте (Саутхемптън), Настасич (Манчестър Сити), Компани (Манчестър Сити), Аспиликуета(Челси), Карвахал (Байер Леверкузен), Алаба (Байерн Мюнхен), Бритос (Наполи), Палета (Парма)


ПОЛУЗАЩИТА

Андрес Иниеста (Барселона)

Напълно е излишно да коментираме играта на Иниеста в мача на Барселона срещу Леванте - 90 % точност на паса, 3 асистенции, 1 гол и играч на мача с оценка „10" от Eurosport.

 

Жорди Гомес (Уигън)

По какъв ли начин щеше да завърши мача Уигън - Рединг, ако Жорди не беше в състава на Роберто Мартинес? 27-годишното крило вкара и трите гола за „латиксите", които в крайна сметка победиха с 3:2 и по такъв начин Уигън прекъсна серията си от две поредни загуби.


Тони Кроос (Байерн Мюнхен)

Тони Кроос вероятно изигра срещу Хановер 96 своя най-добър мач от началото на сезона. 22-годишният футболист показа много въображение в атака, демонстрира огромно желание за игра и се замеси във всички интересни неща пред вратата на саксонците. Байерн Мюнхен обезкости съперника си, а Кроос материализира добрата си игра с две асистенции и гол. Отличник!

Подгласници: Мартинес (Байерн Мюнхен), Ройс (Борусия Дортмунд), Адам (Стоук Сити), Рамирес (Саутхемптън), Бейл (Тотнъм), Рибери (Байерн Мюнхен), Фарфан (Шалке 04), Монтоливо (Милан), Куадрадо (Фиорентина), Портильо (Малага).


НАПАДЕНИЕ

Джърмейн Дефоу (Тотнъм)

Не сме напълно съгласни с оценката „9" на повечето медии на Острова за играта на Дефоу в мача на неговия Тотнъм с Уест Хем. 30-годишният нападател бе неудържим в половината на „чуковете" и само добрата игра на Томкинс спаси гостите от истински разгром. Но Джърмейн направи достатъчно - вкара два гола, с което сне всякакви въпросителни за победителя в срещата, освен това блокира един опасен удар на Керъл и често помагаше на колегите си в по-задни позиции. Може пък колегите да са прави за оценките си относно играта на Дефоу. Така или иначе, той намира място в отбора.

Йосип Личич (Палермо)

Палермо и Катания сътвориха един вълнуващ мач, нямащ нищо общо с традиционните ни представи за италианския футбол. Зрителите на „Барбера" станаха свидетели на много борба, движение, на много интересни моменти и голови ситуации (37 удара в мача). Победител в дербито на Сицилия стана Палермо, а архитект на успеха бе 24-годишният Личич, който отбеляза два гола за своите и заслужено беше определен за най-добър нападател на кръга в Серия А.


Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд)

Срещу Майнц 05 Левандовски оформи своя четвърти пореден дубъл във всички турнири, донасяйки успеха 2:1 за своите. Благодарение на победата, „жълто-черните" са вече втори в класирането на девет точки от лидера Байерн Мюнхен, на който шампионите ще гостуват в края на седмицата. Дали в Бавария вече не се притесняват от формата на Левандовски?

Подгласници: Розентал (Фрайбург), Дестро (Рома), Меси (Барселона)

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Роберто Донадони (Парма)

Наставникът на Парма Роберто Донадони започна със сюрпризите срещу Интер още преди снощния мач между двата тима. Специалистът противно на очакваната схема 3-5-1-1, изненадващо подреди отбора си в 4-3-3 срещу Интер, който излезе с петима полузащитника, предполагайки че същото ще направят и „дуковете". Двубоят всъщност може да влезе в учебниците за треньори, доказвайки нагледно за какво тактическо надлъгване може да става дума и как Донадони победи Страмачони.

С този свой ход, наставникът на домакините подложи на страхотен натиск крайните защитници на гостите, които бяха само трима (Страмачони така и не се сети, че трябва да изпрати човек да им помага). Който е гледал мача ще забележи и друго нещо - как Парма започна да атакува равномерно по двете крила, но впоследствие нападателите получиха указания да съсредоточат усилията си върху левия край на отбраната на „нерадзурите", където се намираше изпитващият проблеми Жуан и откъдето дойдоха големите проблеми за миланци.

Този двубой може да се коментира още дълго, но към тактическите прийоми на Донадони ще прибавим добрата му работа и на психологическо ниво, защото за Парма двубоят е без кой знае какво голямо значение. Тимът се намира в горната половина на таблицата, далече от зоната на изпадащите и без амбиции в евротурнирите. По-мотивираният отбор би трябвало да е този на Интер, който при успех се доближаваше на точка от лидера Ювентус. За учудване на всички това не стана, а специалистите продължават да си задават въпроса, по какъв начин Роберто Донадони успя да убеди футболистите си, че са длъжни да победят именития си съперник.

 

  Сподели
183