Милошевич: Ако имам 100 милиона, само 10 ще дам за нови играчи


Н. Гавазов

Милошевич: Ако имам 100 милиона, само 10 ще дам за нови играчи

Саво Милошевич, който в сръбската футболна Асоциация отговаря за националните отбори на страната, разкри някои любопитни подробности за финансовите възможности на сръбските клубове и сподели перспективите си за развитието на футбола в западната ни съседка.

„Максималният трансфер, който може да си позволи към момента някой сръбски клуб е до 500 000 евро. Това обаче се случва 1-2 през годината, просто е нереалистично да се мисли за подобни суми. Максималната заплата на един футболист е 250-300 000 евро, но пак казвам, това не е масова практика. Възнагражденията на младите футболисти са около 1 000 евро на месец. Масова практика е да се получава около 1 500 евро, максимум 2 000 евро", сподели Милошевич за Intertat.

„Заплатите на треньорите са близки до тези на футболистите или малко по-големи от средните. Например, треньорът на детската школа на Партизан получава 2 000 евро. Но тези пари са достатъчни да живееш нормално в Сърбия, да издържаш семейството си, да работиш пълноценно и да се чувстваш пълноценен. Освен това, треньорите имат бонуси. Ако негов възпитаник бъде продаден или попадне в основния отбор, той получава определени бонуси за това", каза още футболният функционер.

„Какво ще направя, ако имам 100 милиона?... С 10 милиона ще закупя нови футболисти, а 90 ще вложа в развитието на футбола. След време те ще ми донесат 500 милиона. Всъщност, това е политиката на клубовете в страната, тя е насочена към развитието на детско-юношеския футбол, изобщо към развитието на футбола. Малко са нашите спонсори и 80% от доходите ни са от продажбите на играчи. Но това говори, че имаме развити школи - клубовете заделят всяка година около 2 милиона евро за обучението на децата и младежите. В Партизан и Цървена звезда тази сума е малко по-голяма. Колко печелим от продажбата на един наш младеж? От 3 до 5 милиона евро е средната цена на млад футболист. Това позволява да поддържаме едно добро ниво на школите, което погледнато в перспектива е един от начините да си върнем позагубените напоследък позиции във футбола. Именно това е нашата цел - развитие на спорта сред младежите и превръщането на Сърбия във футболна сила", допълни Милошевич.

 

  Сподели
192