Кои са 11-те топтрансфера в Лига 1?


А. Павлов

Кои са 11-те топтрансфера в Лига 1?

Дотук през летния трансферен прозорец клубовете от Лига 1 похарчиха 157 милиона и 800 хиляди евро за освежаването на своите състави с нови футболисти. В същото време френските отбори получиха 99 милиона и 350 хиляди евро от продажбата на играчи в други тимове. По този начин балансът от трансферната дейност на клубовете от френския елит е отрицателен - дефицит от 58 милиона и 450 хиляди евро. Тимовете от френския шампионат се нареждат на четвърто място сред т.нар. топ 5 по разходи за привличането на нови състезатели и на трето място по приходи от пласирането на футболисти в други отбори.

Общо взето, две трети от сумата, която френските клубове изразходваха досега за лятна селекция, представлява стойността на трансферите, които Пари Сен Жермен реализира през това лято. Парижани отделиха зашеметяващите 100 милиона евро за нови попълнения и с това те са безспорният номер едно по този показател в Лига 1, докато цели седем отбора - Бордо, Троа, Аячо, Лион, Марсилия, Тулуза и Бастия - до този момент не са похарчили абсолютно нищо за привличането на нови играчи. Лил пък отчете най-големи приходи от продажбата на състезатели, грабвайки 40 милиона евро от преминаването на Еден Азар в Челси, а Аячо, Лориен, Валансиен, Брест, Марсилия, Пари Сен Жермен и Евиан засега не успяват да извлекат финансова полза от раздялата с играчи.

До голяма степен най-интересните събития на трансферния пазар във Франция са свързани с тима на ПСЖ, но въпреки това и останалите отбори от Лига 1 осъществиха сделки, които заслужават внимание и които ние от Futbol TV сме включили в символичния списък с 11-те топтрансфера във френския елит. Това е последното пето издание от нашата рубрика, посветена на ключовите сделки във водещите европейски шампионати. Досега от Futbol TV изготвихме и публикувахме материалите за 11-те топтрансфера в Бундеслигата, във Висшата лига, в Примера дивисион и в Серия A.

11-те топтрансфера в Лига 1 до този момент от летния трансферен прозорец:


1. Тиаго Силва от Милан в Пари Сен Жермен за сумата от 42 милиона евро.

2. Езекиел Лавеци от Наполи в Пари Сен Жермен за сумата от 26 милиона евро.

3. Златан Ибрахимович от Милан в Пари Сен Жермен за сумата от 21 милиона евро.

4. Марко Верати от Пескара в Пари Сен Жермен за сумата от 11 милиона евро.

5. Марвин Мартен от Сошо в Лил за сумата от 10 милиона евро.

6. Даниел Конгър от Тулуза в Монпелие за сумата от 5 милиона евро.

7. Ален Траоре от Оксер в Лориен за сумата от 5 милиона евро.

8. Ромен Амума от Каен в Сент Етиен за сумата от 4 милиона евро.

9. Антони Муние от Ница в Монпелие за сумата от 3,5 милиона евро.

10. Тиери Дубай от Удинезе в Сошо за сумата от 3 милиона евро.

11. Садио Диало от Бастия в Рен за сумата от 3 милиона евро.

Заб.: В класацията са поместени само трансфери на играчи, които остават или идват в Лига 1, а не на такива, които преминават в отбори извън френския елит.

  Сподели
186