След сезона: Либерал, общественик, спортист и писател!


Н. Гавазов

След сезона: Либерал, общественик, спортист и писател!

Какво обединява такива хора като Галилео Галилей, Авицена, Леонардо да Винчи и .... Футболистът Чарлз Фрай? Няма да ви мъча с отговора - те са полимати. Хора, които имат дълбоки всестранни познания и широка осведоменост в няколко сфери на живота. Например, Галилей е едновременно физик, математик, астроном, философ. Авицена - астроном, химик, поет и лингвист. Да Винчи - живописец, скулптор, архитект, учен, анатом и естество възпитател.

И как така Чарлз Фрей попада в нашия списък?

Това е един от най-великите английски и световни полимати. В продължение на своя 84-годишен живот този човек се отличава в няколко сфери на живота. Спортсмен, политик, дипломат, академик, преподавател, писател, редактор и публицист. Сред спортните му постижения трябва да отбележим такива видове спорт като футбол, лека атлетика и крикет.

В леката атлетика той повтаря световния рекорд в скока на дължина.

В крикета играе в шампионата на страната с отборите на Оксфорд, Съсекс и Хемпшир, а също така и за националния отбор на Англия, където е капитан на тима. Неговият рекорд от сто точки в един мач все още не е подобрен.

А във футбола Фрай е играл за два отбора - Портсмут и Саутхемптън, като с последния достига финал за Купата на Англия през 1902 година, където губи от Шефилд Юнайтед.

Най-интересното е, че Фрай написва около десет книги, отива на балотажи за Парламент, а известно време е работил като съветник на председателя на Националната лига. През 1920 му е предложен кралския трон на Албания, от който Фрай се отказва, осланяйки се на невъзможността да се впише в смирения образ на владетел.

 

  Сподели
178