Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (01.02 – 07.02) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (01.02 – 07.02) (видео)

Рубриката ни, в която оценяваме най-добре представящите се футболисти от водещите 5 първенства в Европа продължава с пълна сила. В същото време FUTBOL TV добре разбира, че е невъзможно да обхванем всички герои от 49-те мача на седмицата, върху които е заострено нашето внимание и решихме, че ще бъде още по-справедливо и разумно да определяме идеалната единадесеторка на кръга отделно във всяко първенство. Същевременно ще продължим с традицията да ви представяме Dream Team от Топ 5 на първенствата в Европа.











Представяме ви: Dream Team за периода (01.02- 07.02). Тактическа постройка 4-3-3.

ВРАТАР


Франческо Антониоли (Чезена)

Героят на този пост е 42-годишният ветеран Франческо Антониоли, който направи фантастичен мач в средата на миналата седмица срещу Наполи на „Сан Паоло". Бившият страж на Рома направи девет (!) невероятни спасявания и отчая нападателите на „партенопеите". В резултат - „морските кончета" хвърлиха бомбата на кръга, тръгвайки си с точка от Неапол.

Подгласници: Крул (Нюкасъл), Лопес (Виляреал).

ЗАЩИТА

Франсис Кокелен (Арсенал)

Блестящ мач направи десния бек на Арсенал в мача на „артилеристите" срещу Блекбърн. 20-годишният бранител се включи във всички атаки на лондончани, подпомагайки постоянно Уолкът и асистирайки за гола на Ван Перси в 62-та минута, но също така не забравяше и да изпълнява задълженията си в отбраната на Арсенал, неутрализирайки напълно Хойлет.

Раул Родригес (Еспаньол)

Домакините от Атлетик Билбао отправиха общо 20 удара в посока вратата на Еспаньол и вкараха три гола. Нито един удар обаче не дойде от зоната, за която отговаряше 24-годишният централен защитник на каталунците Родригес. Отговорът е прост - Раул не загуби нито едно единоборство. Едва ли, ако и той се бе пропукал като своите колеги, Еспаньол би си тръгнал с точка от „Сан Мамес".

Матс Хумелс (Борусия Дортмунд)

При гостуването на Борусия Дортмунд на Нюрнберг, централният защитник на шампионите Матс Хумелс бе истински стълб в отбраната на „жълто-черните", напълно отчайвайки Пекхарт и компания в техните намерения да се доберат до вратата на Вайденфелер. Ако се опрем на цифрите, Хумелс спечели 100% от единборствата, при това извършвайки само едно нарушение на правилата. Няма нищо случайно в това, че заедно с опорния полузащитник Кел бе определен за най-добър в състава на Юрген Клоп.

Глен Джонсън (Ливърпул)

Блестящ мач направи левият защитник на Ливърпул Глен Джонсън в двубоя на мърсисайдци срещу Тотнъм. За да разберем значението на играта на бранителя ще се опрем на цифрите - Чарли Адам, който е смятан за двигателя на Ливърпул във въпросния мач има 92 отигравания с топката, Джерард 75, Спиъринг 67, а нашият герой - 90. За да бъдат още по-ясни нещата - от десет удара в посока Рейна, само един бе от зоната, която Глен охраняваше. ВВС и Eurosport определиха 27-годишния Джонсън за играч на мача. Ние пък му намерихме място в нашия символичен отбор.

Подгласници: Давид Луис (Челси), Жуан (Рома), Гросо (Сиена), Серхио Рамос (Реал Мадрид).

ПОЛУЗАЩИТА

Лука Модрич (Тотнъм)

Хърватският национал продължава да показва, че заема особено място в състава на Хари Реднап. След като по-рано през миналата седмица полузащитникът предизвика истински фурор с представянето си срещу Уигън, в мача на „шпорите" срещу Ливърпул Модрич отново бе в основата на всичко хубаво, което сътвори неговия отбор на „Анфийлд". Половината от пасовете в средата на терена преминаха през хърватина, при това те бяха отработени с 94% точност. Любопитното е, че Модрич не загуби нито едно единоборство и за пореден път доказа защо е толкова силно желан от Челси.

Андреа Пирло (Ювентус)

Ювентус не успя да победи Сиена в среща от 22-я кръг на Серия А, въпреки тоталното превъзходство на „бианконерите". Мачът ще бъде запомнен освен със слабата игра на нападателите на „Старата дама", но също така и с невероятното представяне на Андреа Пирло, който направи всичко възможно да поведе съотборниците си и също така да даде импулс на играчите на върха на атаката. За съжаление на феновете на Юве, Андреа не бе разбран както трябва от останалите играчи на торинци. С езика на статистиката, през Пирло преминаха половината от пасовете в средата на терена, при което полузащитникът прояви 90% точност и на практика не позволи да му бъде отнета нито една топка.

Бошко Янкович (Дженоа)

С мачът Дженоа - Лацио бе открит кръга в италианската Серия А. И то така, че на всички ни се искаше да продължаваме да държим ръката си на апенинския пулс. „Грифоните" се оказаха по-силни от „орлите" и в основата на успеха на домакините без съмнение стои 27-годишният сърбин Бошко Янкович, който записа асистенция и два гола. Полузащитникът бе избран за играч на кръга в Серия А, а ние успяхме да му намерим място в символичния отбор на FUTBOL TV.

Подгласници: Ромарик (Еспаньол), Чарли Адам (Ливърпул), Борини (Рома), Нене (ПСЖ), Кел (Борусия Дортмунд), Окслейд-Чембърлейн (Арсенал).

НАПАДЕНИЕ

Лионел Меси (Барселона)

Казват, че приятел в нужда се познава. В този случай, ако някой е наблюдавал играта на Барселона срещу Реал Сосиедад, ще се убеди в това, че Лео наистина е приятел на Барса. „Блаугранас" в момента не се намират в своите най-добри времена, а на фона на слабото представяне на Фабрегас, Куенка, Адриано, Дани Алвеш, отсъствието на Шави и Иниеста положението можеше да бъде още по-страшно. На терена обаче се намираше Меси, който не изостави другарите си - подаде на Тело за първия гол и сам вкара гол през второто полувреме след пас на Дани Алвеш. Така Барселона спечели много важни три точки, а дали те ще помогнат да бъде изпреварен Реал Мадрид - ще видим.

Фабрицио Миколи (Палермо)

Нападателят на Палермо Фабрицио Миколи не само бе избран за играч на кръга в Серия А, но Eurosport го определи за играч на седмицата в Европа. Защо ли? Много просто - сицилианци изиграха два мача, в които отбелязаха общо шест гола. По една или друга причина 32-годишният Миколи се оказа замесен при всичките попадения на „рособлу" - срещу Интер направи хеттрик и записа асистенция, а при домакинството на Аталанта вкара гол и се отчете с голов пас. Коментариите са излишни.

Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Някой може би ще зададе въпроса: Защо в символичния отбор на FUTBOL TV място намира играч, който вкара два гола от дузпи, а е пренебрегнат футболист като Ван Перси, който записа хеттрик? За безпристрастния фен и този, който не е проследил статистиката в мачовете на Юнайтед и Арсенал въпросът ще бъде съвсем основателен. Действително, двамата нападатели бяха в основата на успехите на своите отбори. Нека да оставим настрана факта, че „червените дяволи" гостуваха на тим като Челси, докато Арсенал прие в своята крепост предпоследния Блекбърн, който при това игра с човек по-малко повече от едно полувреме. Според статистиката, играчът на Юнайтед е навъртял повече километри от своя колега в атаката на Арсенал, освен това през Рууни преминаха много повече топки, отколкото през Ван Перси ( тук трябва да отбележим, че Уейн нямаше тази подкрепа от страна на Валенсия, Карик и Йънг, каквато Робин получаваше от Артета, Окслейд-Чембърлейн и Уолкът). Освен това, от психологическа гледна точка, при 0:3 Рууни поведе своите съотборници напред и с поведението си за миг не постави под съмнение, че мачът може да бъде загубен. Връщаме се няколко дни по-рано за да припомним какво направи Ван Перси срещу Болтън (този двубой също влияе върху оформянето на нашия отбор), когато Окслейд-Чембърлейн, Рамзи и Уолкът играха слабо? Намери ли сили холандеца да поведе своите срещу отбор, който има осем поражения на родна земя?

Подгласници: Робин ван Прси (Арсенал), Йоренте (Атлетик Билбао), Писаро (Вердер).

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Мартин О'Нийл (Съндърланд)

Всяко едно гостуване на „Британия Стейдиъм" не вещае нищо добро за съперника на домакините. Съндърланд обаче дойде, победи и изпревари по точки „грънчарите". В този мач наставникът на „черните котки" Мартин О'Нийл си осигури равенството още преди мача - с подреждането на играчите си. Специалистът изгради два защитни вала и остави отпред единствено Сесиьон и Гарднър. А мачът бе спечелен с много търпелива игра от страна на неговите футболисти и изчакване на удобния момент. Откакто О'Нийл пое Съндърланд, отборът спечели 22 от 30 възможни точки, ако пък се погледнат последните шест мача на всички отбори от Висшата лига на Англия, „черните котки" еднолично заемат първото място, оставяйки зад себе всички кандидати за титлата и топ 4.

ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

  Сподели
225