Тотнъм остава на върха с победа


И. Ангелов

Тотнъм остава на върха с победа

Дузпа на Ришарлисон през второто полувреме запази перфектния рекорд на Тотнъм в Лига Европа този сезон, като победата с 1:0 в Лондон нанесе и пета поредна загуба на АЗ Алкмаар – изравнявайки най-дългата серия от загуби в 57-годишната история на клуба.

Първоначално обещаващият сезон за АЗ под ръководството на Маартен Мартенс бе напълно объркан от поредица от поражения, а днес Тотнъм доминираше в първите минути, като се стремеше да окаже още по-голям натиск върху бившия белгийски национал. Най-доброто положение за домакините през този период дойде след опасно центриране на Тимо Вернер, което бе насочено на косъм встрани от далечната греда от Мики Мур, но скоро и АЗ създаде свои възможности, като центриране на Денсо Касиус мина необезпокоявано през наказателното поле на Тотнъм.

Играта продължи да бъде динамична през останалата част на първото полувреме. Удар на Вернер не бе достатъчно силен, за да отговори на качественото подаване на Лукас Бергвал, което го изведе на отлична позиция, преди Фрейзър Форстър да спаси с добро излизане удар с глава на Александър Пентра. Двата отбора си размениха претенции за дузпи, но съдията Манфредас Лукянчукас не реагира на нито една от тях, което осигури първо полувреме без голове в последните седем мача на Тотнъм.

Анге Постекоглу реши да премести Мур на левия фланг след почивката, и младият талант засия, избягвайки влизания от съперниците, преди да принуди Роме-Джейдън Овусу-Одуро да спре негово центриране, което почти влезе директно във вратата. След това дойде и откриващият гол, след като Лукас Бергвал бе спънат от Максим Деккер при опит за удар, а Ришарлисон хладнокръвно реализира дузпата в 53-ата минута за 1:0, като я копна по средата на вратата. Мур почти добави втори гол след опасен пробив, но последният му пас не намери нито мрежата, нито крака на съотборник.

Израсналият в северен Лондон Трой Парът се опита да отговори за АЗ, като изведе Майкел Лахдо срещу защитата на Тотнъм, но Форстър успя да спаси при положение един срещу един. Всички надежди за завръщане бяха окончателно погасени, след като Давид Мьолер Волф получи своя втори червен картон в два поредни мача и гостите останаха с десет на терена, а Тотнъм запази минималната победа. 

  Сподели
183