Икономист: Сделката с Пасторе няма да запали пазара


-.

Икономист: Сделката с Пасторе няма да запали пазара

По случай предстоящият трансфер на Хавиер Пасторе в ПСЖ, спортният икономист Винсент Шодел разясни подробности около рекордната за френския футбол сделка. Както е известно, вчера в ранния следобед аржентинския национал пристигна в Париж и веднага се отправи към офисите на клуба, където официално да сложи подписа си под петгодишен договор с парижани. Шодел обясни разликата между големия риск и потенциално добрата сделка, направена от френския клуб.

- Винсент Шодел, струва ли си за Хавиер Пасторе да бъде платена сумата от около 42-43 млн. евро?
-С пристигането на катарците в Париж, можехме да се страхуваме от ефекта "Челси"- играчи, за които са платени огромни суми, както Абрамович направи в „Сините", запалвайки пазара. Нищо такова в ПСЖ не се случва за момента. Трансферите на Гамейро, Матуди и Менес бяха сключени на нормални цени. Те са много добри, но все още не са известни международни играчи. Такива световни звезди са много редки и затова толкова скъпи. Такава е ситуацията с Пасторе, може би. Не казвам, че не си струва похарчената сума. Той подписа за пет години, а и все още е млад- на 22 години. Ако удържи на обещанията си, клубът ще направи добра сделка при продажбата му след приключване на договора. Въпреки това, със сигурност ще има риск. За да няма обаче, ПСЖ трябва да намери по-сигурен играч и следователно по-скъп. В крайна сметка, 42-те млн. евро, платени за Пасторе-това е цената, която клубът даде, за да промени положението си, за да даде сигнал на пазара за промените в него.

-Арсен Венгер сравнява катарците от ПСЖ с емиратите от Сити. Начин да се покаже, че връзката пари/резултат е силна, но не е сигурна...?
- Венгер е прав. Проучванията ни с Евромед всяка година изтъкват на преден план тясната връзка между възможността за купуване на играчи и спортните им изяви и обратно--по-динамичната игра на някой играч води до запълване на касата на клуба. Виждаме предпоставките за този феномен в кампанията за абонаментни карти, която се налага силно напоследък в ПСЖ. Билетите, спонсорството и мърчандайзингът ще се увеличат. Но сравнението с Премиършип си има граници. Финансовото усилие на френските отбори да се издигнат на върха в Лига 1 е по-малко отколкото в Англия. Сити похарчи 450млн. евро за покупката на играчи през последните четири години, но за да достигне само до трето място. При ПСЖ става въпрос за 150 млн. евро за три години. Инвестирането на половината от тази сума още първата година не изглежда безсмислено, тъй като трябва да се заменят Жули, Купе и Макелеле. ПСЖ възвръща основната част днес и ще се усъвършенства за в бъдеще.

-Катарските интереси контролират ПСЖ през QSI, но също така и част от телевизионните права чрез Ал Джазира. Това май ни напомня за годините на Canal+?
-Има известна прилика, на мотивите са различни. На времето, Canal+ искаше да увеличи зрителите си най-вече чрез качеството на предаванията си. Беше фирмена политика. Катарската стратегия е гео-политическа и това се обясни още в момента на закупуването на ПСЖ. Покупката на ПСЖ е един от елементите на нейната „спортна тактика". Тя включва ТВ правата, спонсорството, но също така и ключовите позиции, както го показа кандидатурата на Бен Хамам за ръководител на ФИФА.

-ПСЖ е изключение в твърде консервативната Лига 1. Как ще се развива шампионатът в настоящия момент, когато ТВ правата намаляват?
-Не бива да си правим бързи заключения за телевизионните права, защото продажбата все още продължава и не бих се учудил, ако се достигне сумата от 600млн. евро. Но след една деликатна във финансово отношение година, клубовете са повече от всякога задължени да продават, отколкото да купуват. Такъв е случаят в Олимпик Марсилия с Лучо Гонзалес и в Олимпик Лион с Бастош. Въпреки това, аз оставам оптимистично настроен. Европейското през 2016 г. ще уреди въпроса със стадионите в големите градове. Сега Лион взимат нещата в свои ръце, защото стадионът му все още не е готов, но скоро клубът ще навакса. Обръщаме поглед две/три години в бъдещето към една още неизречена борба между пет или шест отбора за три места в Лига 1. Нашият шампионат обещава да бъде много интересен.

ВИОЛЕНА НЕНЧЕВА

  Сподели
241