Белграно погреба Ривър Плейт (видео)


Н. Гавазов

Белграно погреба Ривър Плейт (видео)

Легендарният Ривър Плейт за първи път в своята история напусна аржентинският футболен елит. В мач-реванш за оставане в Примера Дивисион, „милионерите" не успяха да победят скромния „Белграно" и от следващия сезон ще мерят сили с отборите от Б Насионал. Както е известно, в първата среща между двата тима, която се игра преди седмица, Ривър отстъпи на своя противник с 0:2 и се нуждаеше от победа с разлика от два гола за да запази елитния си статут.

Пет минути след началото на играта все още имаше надежда за домакините от „Монументал", след като Павоне с ефектен удар отбеляза гол и по такъв начин изведе своите напред. Попадението дойде, след като минута по-рано рефера в двубоя отмени гол на гостите заради явна засада. Стадионът избухна в рев от вълнение, тъй като шансовете за оставане в елита изглеждаха реални. До края на полувремето обаче двата тима не създадоха никакви положения за гол, а темпото на играта се накъса заради изобилието от нарушения.

Втората част започна с мощен натиск на Ривър, докато техния противник се бранеше яростно, опитвайки да запази резултата, който на този етап го устройваше напълно. Приоритет в действията на гостите от Кордоба стана контраатаката, при една от които Васкес можеше да изравни, но топката прелетя встрани от вратата на Карисо. В 62-та минута обаче „Монументал" притихна, след като Гилермо Фаре се възползва от една грешка в отбраната на „милионерите" и с нисък удар изпрати коженото кълбо в мрежата за 1:1 - резултат, който изпращаше Ривър в по-долната дивизия.

Безсилието на домакините взе връх минута по-късно, когато Павоне изпусна 11-метров наказателен удар, спасен от стража на гостите Хуан Карлос Оливие и окончателно погреба надеждите, че нещо може да бъде променено в мача. До края на последния съдийски сигнал, който дойде в 89-та минута имаше много борба, малко положения за гол и в крайна сметка, при този резултат завърши двубоя, който изпрати най-успешния клуб в Аржентина в по-долната дивизия, докато Белграно се завърнаха в елита за първи път от 2006 година насам.

Веднага след мача разярените привърженици на Ривър Плейт започнаха да мятат по терена различни предмети, включително и седалки. Играчите на двата отбора, както и представителите на медиите се спасиха от обстрела в централния кръг, а гневът на недоволните привърженици на „милионерите" се пренесе върху феновете на гостите.

По-късно полицията се намеси и посредством водни струи започна да въдворява ред по трибуните. Частично бе разрушена оградата на стадиона, а по неофициална информация, няколко автомобила пред спортното съоръжение са били повредени, а други запалени.

Така за славният клуб от Буенос Айрес, датата 26 юни 2011 година ще бъде запомнена като най-тъжната в 110-годишната история на отбора. Преди 15 години Ривър спечели Копа Либертадорес, а само преди 3 години и шампионата на страната. По този начин единствените отбори в Аржентина, които никога не са напускали елита са вече само Бока Хуниорис и Индепендиенте.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
246