Звезда на Арсенал и Тотнъм окачи бутонките


FUTBOL-TV

Звезда на Арсенал и Тотнъм окачи бутонките

Емануел Адебайор сложи край на 22-годишната си кариера. Тогоанският нападател навърши 39 години през февруари, а последно игра за местния отбор Семаси.

В кариерата си нападателят носи фланелките на множество клубове, сред които Арсенал, Тотнъм, Манчестър Сити, Реал Мадрид, КристълПалас, Монако и др.

Футболистът използва пост в социалната мрежа Инстаграм, за да сподели новината: "С всичките си възходи и падения, кариерата ми на професионален атлет беше незабравимо преживяване".

"Благодаря на феновете, които не спряха да ме подкрепят през цялото време. Благодарен съм за всичко до тук и съм развълнуван за всичко, което предстои".

Адебайор стартира кариерата си в Того, но едва на 15 години, през далечната 1999 се мести във Франция, където става част от академията на Метц. Следващата стъпка в неговата кариера е в Монако, а през 2006-та преминава в Арсенал.

Африканският футболист се доказва като изключителен голмайстор, отбелязвайки 207 гола в 593 мача в кариерата си, като 97 от тях той отбелязва във Висшата лига. През 2011-та играчът вдигна купата на краля с Реал Мадрид.

Той е голмайстор номер едно на Того  със своите 26 попадения в 65 мача за националния отбор. Печели 5 пъти приза "играч на годината на Того“, както и "най-добър футболист на Африка“ през 2008-ма.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
609