Четири гола на мач или вариант за пенсионери


Н. Гавазов

Четири гола на мач или вариант за пенсионери

Тази вечер Кристиано Роналдо отбеляза първия си гол за Ал-Насър, помагайки на новия си тим да постигне бляскава победа с 4:0 при гостуването на Ал-Уахда. Впрочем, следващите три попадения също бяха дело на Кристиано.

Ще уточним, че това бе и първото попадение на португалеца от 27 октомври, когато бе точен в 81-та минута на двубоя с Шериф в Лига Европа. Само два месеца след това Роналдо стана най-добре платеният футболист в света, след като подписа с Ал-Насър. Това може да се окаже единственият "трофей", който има значение за него в наши дни.

Разбира се, предлаганата заплата изглежда страхотна. Освен това отношението към португалеца е като към крал. В добавка, новата лига ще даде възможност за отбелязване на много голове, както се случи тази вечер. Въпреки всичко, наистина ли това бе най-добрият наличен вариант?

За да бъдем ясни, нека кажем, че не искаме да обиждаме Ал-Насър. Но колко хора познават този клуб, известен като "Рицарите на Неджд". Справка в Гугъл показва, че тимът е спечелил няколко трофея. Давид Оспина, който някога игра за Арсенал е записан в техния състав. Както и полузащитникът Луис Густаво, който прекара четири сезона в Байерн Мюнхен

Що се отнася до техния стадион, той изглежда добре тъй като е нова арена, но с капацитет за 25 000 човека, въпреки че рядко е бил пълен през последните няколко години.

Разбира се, феновете на Ал-Насър сега ще се увеличат, тъй като петкратният носител на "Златната топка" подписа договор за следващите две години.

Честно казано, трудно е да се види истинска причина за празнуване, когато въпросният клуб игра пред 12 763 в последния си мач преди Световното първенство. Но въпреки това Роналдо говори колко е вълнуващо да бъде в лига, макар че тя не се доближава до стандартите на Сегунда, Чемпиъншип или Серия В.

Вероятно всички можем да предположим, че парите, които се предлагат на португалеца - според съобщенията 177 милиона британски лири годишно  - ще гарантират, че Роналдо ще реши да погледне в другата посока, когато става въпрос за обвиненията към Саудитска Арабия в използване на спорта за подобряване на лошата репутация.

Но както знаем, нещата не са само черни и бели, цялата работа е малко объркваща, като се има предвид, че конфликтът на португалеца с Юнайтед бе, че звездата поиска да напусне клуба, защото той, великият Кристиано, не можеше да понесе идеята да не играе в Шампионска лига този сезон. Вероятно има няколко фена на "Олд Трафорд", които са се хванали на тези думи и сега се чувстват разочаровани. А е възможно дори да се почувстват като леко измамени. Защото сега новият му отбор трябва да гостува на Ал Халидж и да играе домакински мач срещу Ал Тай. Или както тази вечер да гостува на световно неизвестния Ал Уахда.

Всъщност, има подозрения, че Роналдо вероятно също е смятал, че може да постигне повече.

Не финансово, разбира се. Парите, които му се предлагат, са зашеметяващи, въпреки че някак си е трудно да се повярва, че този играч някога ще се окаже без средства за съществуване. Състоянието на Роналдо вече се оценява на над 400 милиона паунда. Смешно е обаче колко неприлично богатите гледат на живота. Супер богатите винаги искат да станат по-богати.

В крайна сметка това изглежда като нещо повече от обикновена история за това как Роналдо си е осигурил заплата по свой вкус. Такава, която се вписва в мнението му за себе си като за крал на футбола.

По-скоро усещането е, че това може да е и първият път в славната кариера на Роналдо, когато му се налага да признае, че вече не е способен да блести в лигите, в които се състезават и други топ играчи. Или поне да блести.

А може би униженията на Световно първенство са направили очевидното, дори за някой със силно его като Роналдо, че опитът да надмине Лионел Меси е безполезен.

Роналдо ще запомни Катар 2022 като лично изпитание. Може би там най-накрая трябваше да се сблъска със суровата реалност, че възрастта не е противник, който може да бъде победен.

Капитанът на Португалия - или може би бившият капитан на Португалия - бе по-слаб и по-уязвим през последната година, отколкото когато и да било в професионалния си живот. И този факт бе хвърлен в лицето му с това, че нито един от европейските суперклубове нямаше истинско желание да подпише с човек, който би струвал цяло състояние.

Напротив, случилото се изглежда като начин Роналдо да стане най-добре платеният футболист на планетата през период от живота си, когато единственият начин да бъде лидер в нещо, изглежда, може да са само парите, а не титли, европейски купи и "Златни топки".

Ако това е така, нека не забравяме, че португалецът все пак имаше адски успешна кариера.

Роналдо винаги ще бъде запомнен като един от най-добрите играчи във футбола. Неговите постижения ще надживеят всяка неприятна миризма, причинена от тактиката, която използва, за да се измъкне от второто си пристигане в Юнайтед. Уменията му ще се помнят дълго след като изчезнат спомените от неговото вече скандално интервю с Пиърс Морган и едно от най-безсрамните прояви на влияние на играч, които някога сме виждали.

Това обаче все още не прави ситуацията нормална.

Всичко, което направи, точно преди да отиде на Световното първенство, изглеждаше толкова добре пресметнато. Той каза, че няма абсолютно никакво уважение към Ерик тен Хаг. Той каза, че се чувства "предаден" от клуба. Той знаеше точно какво прави в това интервю. И бе абсолютно сигурен, че е нанесъл непоправими щети на клуба, където направи име.

Роналдо се описа като модел за подражание за младите играчи, сякаш забравяйки, че по време на един мач напусна "Олд Трафорд", качи се в автомобила си и се прибра вкъщи, защото бе толкова обиден, че е оставен на пейката. И в същото време неговият нов клуб обявява трансфера му, като уточнява, че това ще "вдъхнови нашата лига, нация и бъдещите поколения, момчета и момичета, да станем най-добрата версия на себе си“.

Това ли е правилният ход за него? Гари Невил отговори на въпроса, като каза, че повече от всичко намира за тъжно, че Роналдо сложи край на блестяща кариера в толкова слабо първенство. Според Невил бившият му съотборник в Манчестър Юнайтед би предпочел да остане в Европа. И е трудно да не се съгласим с Гари.

Саудитска Арабия обаче може да остане единствената жизнеспособна опция, ако Роналдо не е готов да намали финансовите си изисквания. Последният му договор ще му носи по 3.4 милиона паунда на седмица. За сравнение, това е около 10 пъти повече от това, което печели Кевин Де Брюйне в Манчестър Сити. Ако гледаме паричния аспект, спокойно бихме попитали: кой направи най-добрата сделка?

За съжаление на Роналдо, Ал-Насър доста рисковано обяви новото си попълнение като "най-великия спортист в света".

Всичко обаче е в миналото. И това е истината, защото ако не е така, тогава Кристиано нямаше да е в отбор, чиито лидери не са даже Оспина и Густаво, нямаше да се готви за срещи с опоненти, които дори местните футболни фенове не познават и да играе в лига, в която дори 38-годишният Кристиано може да вкарва по четири гола на мач.

  Сподели
984