Игнорираните


Н. Гавазов

 Игнорираните

Всяка година заедно с връчването на Златната топка се присъжда и награда за най-добрия млад играч на годината. Този път Гави стана златното момче, въпреки че в списъка с номинирани имаше много по-атрактивни играчи. Джуд Белингам провежда третия си сезон в Борусия Дортмунд, а Джамал Мусиала се превърна в един от лидерите на Байерн през новия сезон. Въпреки това, за втора поредна година играч на Барселона получи така желания приз. Това е явна несправедливост към младите таланти на Бундеслигата.

Гави е добър, но трябваше да получи наградата за следващата година

Един от най-важните критерии при наградата Golden Boy е възрастта. Номинираните не трябва да са на възраст над 21 години. Гави е само на 18 години, така че поне още три години може да претендира за званието най-добър млад играч в Европа. Присъждането му на такава награда сега е грешка. Разбира се, той е добър, но зад гърба си има само един пълен сезон, в който явно не бе най-добрият.

Гави се "появи" през миналия сезон: игра в 48 мача, вкара два гола и даде шест асистенции. Това е повече от солиден показател за довчерашния 18-годишен играч от академията. Но сега на картата на младите таланти има по-интересни и зрели представители. Би било логично да дадем наградата Golden Boy на испанеца през следващата година, когато той има наистина зрял сезон с плейофи в Шампионска лига и безкрайна доминация в Ла Лига. Показването на умения във вътрешното първенство е страхотно, но това ли е нивото на най-добрия млад играч? Ерлинг Холанд вкара 10 гола в Шампионска лига в годината на получаване на наградата, а Гави изигра само един мач в груповата фаза и изпадна в Лига Европа.

Истинските млади звезди на Европа са Мусиала и Белингам

За разлика от представянето на Гави, младите таланти от Бундеслигата изглеждат като истински чудовища. За Джуд Белингам миналият сезон по същество беше третият в професионалния футбол: на 16-годишна възраст той играеше редовно в Чемпиъншип, а на 17 вече стана резерва за Борусия Дортмунд. Джамал Мусиала "излетя" преди точно година, а сега се превърна в един от най-резултатните футболисти в Байерн.

И двамата играчи изглеждат много по-печеливши и стабилни от Гави, който проведе само един сезон досега, при това той не може да се нарече невероятно успешен. Това бе просто добра година от един млад играч. Нито един футболен експерт не може да нарече испанеца зрял и завършен играч, докато Мусиала и Белингам са готови продукти за всеки голям клуб по света, с гарантирано титулярно място.

В същото време критериите, по които е връчена наградата, не са съвсем ясни. Мусиала например стана шампион на Германия през миналия сезон, участва и в четвъртфиналните мачове от Шампионска лига. Какво има Гави зад себе си? Той също игра четвъртфинал, но по различен начин - Барселона бе смятан за основен претендент за трофея в Лига Европа, но Айнтрахт имаше други планове.

За втора поредна година играчът на Барселона бе обявен за най-добър млад играч, въпреки че отборът не показва феноменални резултати както в Ла Лига, така и на международната арена.

Жоан Лапорта се разплака при връчването на наградата на Гави, но щеше ли младият футболист да получи това признание, ако се състезаваше в Бундеслигата?

Логичен въпрос, подобен на онези след връчването на "Златната топка" на Лионел Меси, заради което главният индивидуален трофей във футбола се обезцени толкова много.

И защо тогава изобщо трябва да вярваме на France Football след поредното игнориране на заслужаващи признание футболисти?

  Сподели
1661