Катар няма да наказва ЛГБТ-фенове


Н. Гавазов

 Катар няма да наказва ЛГБТ-фенове

Катар няма да преследва фенове, принадлежащи към ЛГБТ общността по време на Световното първенство.

Футболната асоциация на Англия (ФА) заяви, че е гарантирано, че еднополовите двойки няма да бъдат наказвани в Катар, ако се държат за ръце или показват знамена с дъга.

Феновете няма да бъдат санкционирани за флагове, освен ако не покажат неуважение към местната култура.

"Зададохме тези въпроси на властите в Катар през последните шест месеца. Но законите, за които говорите, ще бъдат спрени преди Световното първенство. Така че тези действия няма да се считат за незаконни.

Катарските власти дадоха абсолютно коректни отговори на всички наши въпроси. Дори попитахме дали знамена с дъга ще бъдат разрешени в турнира. Да - стига някой да не го закачи до джамията. Това е примерът, който ни дадоха. Такъв вид неуважение не бива да се допуска. Готови са да проявят толерантност и да действат в правилната посока.

Разбираме защо [ЛГБТ феновете] са загрижени. Срещнахме се с тях. Доколкото разбирам, някои от тях няма да отидат на турнира.

Катар ни увери, че е щастлив да приветства всички на турнира, включително членове на ЛГБТ общността“, заяви директорът на ФА Марк Булингам.

Според The ​​Guardian, позовавайки се на източници, близки до катарските власти, от феновете ще се очаква да уважават местната култура, така че публичните прояви на обич няма да са добре дошли. Освен това не се знае къде ще бъде начертана границата между приемливото поведение на публично място и нарушението.

  Сподели
290