Горещо: Бин Хамам се изправя срещу Сеп Блатер


Н. Гавазов

Горещо: Бин Хамам се изправя срещу Сеп Блатер

Сегашният президент на азиатската футболна конфедерация Мохамед Бин Хамам обяви, че ще приеме предизвикателството да се кандидатира за президент на ФИФА и по този начин да се изправи срещу боса на световната футболна централа Сеп Блатер. През последните няколко месеца Бин Хамам се дистанцира от разговори относно кандидатурата си, а особено след избора на Катар да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година, в медийното пространство се появиха спекулациите, че той ще се откаже да се бори със Сеп Блатер и ще изчака неговото пенсиониране.

Изборът на президент на ФИФА ще стане по време на 61-я конгрес на централата, който ще се проведе на 31 май и 1 юни в Цюрих.

„Хората трябва да се опитат да променят климата към по-добро. Шансовете ми за успех за 50/50", заяви Бин Хамам, който обеща, ако бъде избран да увеличи бройката на членовете в Изпълнителния комитет на ФИФА.

Бин Хамам е в структурите на световната централа от 1996 година и е един от тези, които помогнаха на Блатер през 1998 година да спечели изборите за президент на ФИФА, но от 2009 година отношенията между двамата се влошиха. На сегашния си пост Бин Хамам е от 2002 година и направи много за развитието на азиатския футбол, като повиши стандартите за професионализъм, реформира футбола на континента и укрепи футбола във финансово отношение.

 

  Сподели
140