Завръщането на Роналдо и Лукаку, трансферната вакханалия на ПСЖ...


Н. Гавазов

Завръщането на Роналдо и Лукаку, трансферната вакханалия на ПСЖ...

Трансферният прозорец в големите европейски първенства затвори в понеделник и ако трябва да сме честни, едва ли в началото на лятото можехме да очакваме подобно нещо. Кой можеше да помисли, че в условията на пандемия могат да се случат такива сделки, а понятието "трансферна бомба" ще е толкова актуално?

FUTBOL TV представя на своите читатели топ трансферите през лятото, като стойността на сделките не са решаващия критерий в дадения случаи. Тези, които обичат футбола и следят футболния живот сами разбират защо е така.

 

10. Дайо Упамекано (РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен, 42.5 млн.евро)

Юлиан Нагелсман не е давал гръмки  обещания да не примамва играчите на бившия отбор в новия си клуб, но трансферът на французинът се случи по-рано, отколкото бе обявено споразумението със специалиста, така че Нагелсман няма за какво да бъде упрекван. В същото време Байерн отлично знаеше къде има проблеми  през последните сезони. Въпреки това, дълго време от пазара отсъстваха най -подходящите и в същото време не прекалено скъпи играчи.

Веднага след като се появи наличната опция, баварците веднага направиха всичко необходимо, за да оформят прехода. Да, това е футболист от пряк конкурент в националния шампионат, при това закупен за сериозна сума, но и феновете трябва да си затворят очите, ако искат любимците им да си съперничат с най-добрите в Европа.

 

9. Джанлуиджи Донарума (Милан - ПСЖ, свободен агент)

Още преди Евро 2020 най -добрият вратар от Серия А за сезон 2020/21 Джанлуиджи Донарума заяви, че няма да поднови договора си с Милан. Преди четири години агентът на италианеца Мино Райола също изнудваше "росонерите", но тогава клубът се възползва от едно моментно отсъствие на Мино и убеди Донарума да подпише. Очевидно е, че сега Райола добре бе "подковал" своя клиент, а невъзможността на Милан да предложи на стража желаната заплата предопредели събитията.

Вратарят проведе Европейското първенство по възможно най -добрия начин. Огромен брой спасявания ще бъдат забравени, но дузпите срещу Англия на финала няма! Наградата за най -добър играч на Евро 2020 отиде при Донарума, а след това още една награда - отлична заплата в ПСЖ, която се оказа дори по -добра от това, което искаше от Милан.

 

8. Серхио Рамос (Реал Мадрид - ПСЖ, свободен агент)

Този трансфер е изненадващ и до последно феновете на "бланкосите" не вярваха в него. Една от най -популярните испански медии нарече прехода на капитана на мадридчани към ПСЖ - "сърдечна трансплантация“. И е трудно да се спори с това, защото толкова години Рамос служи вярно на клуба ... Логиката на президента на Реал Мадрид Флорентин Перес и самия Рамос е трудна за разбиране. Първо, клубът му предлага неблагоприятни условия, с които испанецът не се съгласява, а когато все пак страните намериха компромисната точка, Реал прекрати преговорите.  Но какво има да се учудваме? Достатъчно е да си спомни за напускането на Раул, Икер Касияс...

В крайна сметка испанецът избра ПСЖ за следващия си клуб и това не е изненадващо. Там той ще получи добра заплата, ще продължи да играе и може за пореден път да вдигне "Ушатата". С такъв състав на парижани това изглежда напълно реално.

 

7. Рафаел Варан (Реал Мадрид - Манчестър Юнайтед, 40 милиона)

Трудно е да се разбере логиката на шефовете на Реал Мадрид, които загубиха двама ключови централни защитника през това лято. Двойката Варан - Рамос изглеждаше много по -надеждна от Начо - Милитан, които играят сега. Очевидно е, че Кралският клуб искаше да получи някакви средства от французина. Може би заради евентуален трансфер на Килиан Мбапе?

Манчестър Юнайтед е лесен за разбиране. Главната слабост на тима след ерата "Сър Алекс" бе отбраната. През нея преминаха играчи, които не съответстваха на нивото на отбора. За това клубът предложи доста значителна сума за Варан с оглед на изтичащия му договор - 40 милиона евро и получи достоен футболист, който да замени несигурния Виктор Линдельоф в центъра на защитата и да се сработи с непоклатимия Хари Магуайър. Варан искаше да се тества във Висшата лига и сега ще го направи, при това в двойка с един от най-добрите бранители в турнира. Ще се превърне ли Рафаел във Върджил ван Дайк за "червените дяволи"? Ще видим.

 

6. Джак Грилиш (Астън Вила - Манчестър Сити, 100 милиона евро)

Слуховете за трансфера на Грилип в някой от грандовете на Висшата лига се носят отдавна. Може би от дните, когато Джак "влачеше“ Вила в Чемпиъншип.  Тогава никой не се осмели да отдели голяма сума за човека, който грееше във втората по сила дивизия в страната. Но Джак проби във Висшата лига с бирмингамци и доказа на хейтърите, че и в елита може да показва футбол на високо ниво.

Отначало Манчестър Сити и Астън Вила не можаха да се споразумеят за размера на трансфера, даже се заговори, че шампионите се оттеглят  от преговорите, но... Желанието на наставника на "гражданите“ Пеп Гуардиола да получи толкова надарен плеймейкър се оказа по -високо от парите. Самият футболист остана изненадан, след като научи какво е платил Сити за него, но ако Грилиш започне да върши същата работа както във Вила, със сигурност на "Етихад" няма да съжаляват.

 

5. Джейдън Санчо (Борусия Дортмунд - Манчестър Юнайтед, 85 милиона евро)

Ръководителите на Борусия Дортмунд са сговорчиви хора. Може би от времето на Роберт Левандвски, когото загубиха безплатно. "Искаш да се преместиш в друг клуб? Нека те изпълнят нашите изисквания, а ние няма да те задържаме". Кратко  и ясно. А  Джейдън Санчо наистина искаше да се върне в Англия. И не в родния Манчестър Сити, където талантът му не бе забелязан навремето. Той предпочете градския съперник на "гражданите“ - Манчестър Юнайтед.

"Червените дяволи се интересуваха от играча още през миналата година, но по някакво чудо трансферът се провали. проявиха голям интерес към него миналото лято. И по някакво чудо прехвърлянето се провали. Солскяер обаче настоя, че има нужда от този играч, независимо от парите и това лято сделката е факт. Най-важното е, че всички печелят.

 

4. Ашраф Хакими (Интер - ПСЖ, 60 милиона)

В самото начало на лятото, когато трансферният прозорец току -що бе отворил, много медии бяха пълни със заглавия: "Хакими е близо до преместване в Париж". Малко хора повярваха на тези слухове, защото  мароканецът проведе  отличен сезон в Интер, ставайки шампион на Италия с клуба. Но след това започнаха да пристигат новините за големите финансови проблеми на "нерадзурите" и всичко стана ясно. Клубът не може и няма да задържи лидерите си заради високите заплати и нуждата от пари. Следователно трансферът на Хакими не бе особено изненадващ. Но за сравнително малка сума по днешните стандарти, ПСЖ успя да грабне отличен футболист. Първите мачове от Лига 1 потвърждават това.

 

3. Ромелу Лукаку (Интер - Челси, 115 милиона евро)

Завръщането на Ромелу Лукаку на "Стамфорд Бридж" беше може би толкова неочаквано, колкото и преместването на вече бившия му съотборник Хакими в Париж. Но неговото напускане може да се обясни не само с финансовите проблеми на Интер. През лятото, след огнения сезон, от клуба си тръгна специалистът, който можеше да работи с белгиеца, да му намери правилната позиция на терена и да му даде правилния съвет - Антонио Конте.

Ромелу реши да не експериментира със Симоне Индзаги и прие предложението на "сините". Лукаку не се нуждае от аклиматизация в Англия и още повече в Челси. За щастие сега той е точно централната фигура, чрез която Томас Тухел ще изгради своята игра. Преди бе съвсем различно. Само ще отбележим, че Интер също остана доволен от сделката.

 

1-2. Кристиано Роналдо (Ювентус - Манчестър Юнайтед, 15 милиона евро+8 милиона бонуси)

Да се завърнеш в... Е, не в бащината къща, но в своя втори дом. Обикновено футболните легенди на такава възраст търсят спокойно пристанище за година- две, където без напрежение да получат някой и друг милион допълнително, а и да вдигнат имиджа на местния клуб и първенство.

В дадения случай нито Роналдо има нужда от допълнителни милиони, нито Висшата лига и Манчестър Юнайтед се нуждаят от допълнителен имидж - всички го имат в излишък. А още по-малко можем да кажем, че "Олд Трафорд" е спокойно място. Добрата новина за феновете на "червените дяволи" е, че Кристиано все още е гладен за трофеи и няма съмнение, че тежки дни чакат "мързеливците" в отбора на Оле Гунар Солскяер. Представяте ли с какъв гняв ще се сблъскат, например Фред или Линдельоф, ако допускат грешките от преди?

Този трансфер е един от най-великите в историята на футбола и по една друга причина.  Виждали ли сте някога сделка от такова ниво да се решава за няколко часа? Роналдо водеше преговори с Манчестър Сити, а почитателите на "червените дяволи" започнаха да си спомнят за кошмара  с Карлос Тевес и шумните съседи. И тогава дойде съобщението от пресслужбата на Юнайтед: "Той се завръща в своя дом".

Тепърва ще се изяснява, дали цялата история не бе хитър ход на Жорже Мендеш с цел активиране на Манчестър Юнайтед. Но завръщане от такъв калибър няма да се забрави.

 

1-2. Лионел Меси (Барселона - ПСЖ, свободен агент)

 Трансферът на аржентинеца в ПСЖ не бе толкова внезапен, колкото завръщането на Роналдо в Манчестър Юнайтед. Но все пак всичко се случи много бързо за трансфер от такъв мащаб. В Барселона Меси не можеше да остане, дори въпреки голямото си желание. Всичко бе решено в офисите ... Но кой не иска да види в отбора си един от най -добрите футболисти в света?

Впрочем, всеки иска да го види, но само един клуб можеше да му плаща по 1 милион лири седмично. Дори Манчестър Сити и Пеп Гуардиола не посмя да предприеме такъв ход, въпреки нуждата от голмайстор. ПСЖ (със своите петролни кладеници) не се замисли дълго и предостави на Меси не само зашеметяваща заплата, но и възможност да спечели Шампионска лига, която аржентинецът вече бе забравил. Вън от съмнение е, че самият Меси ще направи всичко, за да сбъдне мечтата на парижкия президент Насър Ал-Хейлайфи (и на емира на Катар).

  Сподели
573