УЕФА прекрати действията срещу Барса, Юве и Реал Мадрид


Н. Гавазов

УЕФА прекрати действията срещу Барса, Юве и Реал Мадрид

УЕФА обяви спиране на дисциплинарните действия срещу Барселона, Ювентус и Реал Мадрид във връзка с проекта на Европейската суперлига.

"След образуването на дисциплинарно дело срещу Барселона, Ювентус и Реал Мадрид за евентуално нарушение на правилата на УЕФА във връзка с така наречения проект на Суперлигата, апелативният орган на УЕФА реши да спре производството до допълнително уведомление“, съобщава пресслужбата на УЕФА.

По-рано УЕФА и ФИФА получиха официално уведомление от министерството на правосъдието на Швейцария, че не могат да санкционират клубове, които не са напуснали Европейската суперлига. Швейцарските съдебни власти предупредиха двете международни футболни организации да не налагат санкции на Барселона, Реал Мадрид и Ювентус.

На 19 април 12 учредителни отбора обявиха за създаването на Европейската Суперлига, но два дни по-късно 9 клуба под натиска на феновете, ФИФА, УЕФА и политиците на своите страни обявиха оттеглянето си от състезанието.

На 7 май УЕФА взе решение за наказанието за бившите участници в Суперлигата. Всеки от деветте клуба ще плати благотворителен принос от 15 милиона евро за развитие на футбола в цяла Европа. Клубовете също така се ангажираха да върнат 5% от приходите от участие в клубни състезания на УЕФА за един сезон като компенсация.

  Сподели
119