CJEU ще гледа превишаване на пълномощията на УЕФА спрямо Суперлигата


Н. Гавазов

CJEU ще гледа превишаване на пълномощията на УЕФА спрямо Суперлигата

Европейският съд (CJEU) ще трябва да реши дали УЕФА злоупотребява с господстващото си положение, като се противопоставя на проекта за Суперлига, популяризиран от няколко големи европейски клуба. Това съобщава Yahoo Sports.

Въпросът дали спортните организации могат законно да блокират предложените състезателни събития съгласно европейското законодателство е отнесен до Европейския съд от Испания.

Според документа, публикуван от източника, търговският съд в Мадрид е изпратил предварително искане до Европейския съд. Той поиска информация дали ФИФА и УЕФА са нарушили членове 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), които забраняват монополите. Съдията също така попита Европейския съд дали УЕФА и ФИФА са нарушили члена, който забранява "всяка злоупотреба с едно или повече предприятия с господстващо положение на вътрешния пазар“.

Испанският съд отбеляза, че противопоставянето на затворената лига обезкуражава "потенциалната пазарна конкуренция“ и ограничава "потребителския избор“.

Като предпазна мярка съдия от Испания забрани на УЕФА да прилага санкции срещу клубове, участващи в Европейската суперлига, както и да предприема всякакви мерки, които биха могли да попречат на подготовката и създаването на последната, докато се вземе решение по същество.

  Сподели
141